ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Heger na summite EÚ: Úspech Ukrajiny je aj diplomatický úspech Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM|  Udelenie štatútu kandidátskych krajín pre Ukrajinu a Moldavsko vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli privítal aj predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý pripomenul, že za úspechom Ukrajiny treba vidieť aj diplomatický úspech Slovenska. Informuje spravodajca TASR.

Premiér v prítomnosti veľvyslankyne SR pri EÚ Petry Vargovej, vedúcej oddelenia Úradu vlády pre európske záležitosti Ľubice Karvašovej a svojho poradcu pre Ukrajinu Alexandra Dulebu jednotný postoj lídrov EÚ v tejto otázke označil za mimoriadnu udalosť. Dodal, že je to dôležité aj pre Slovensko a to nielen preto, že Ukrajina je „náš priamy sused“, u ktorého si želáme, aby bol stabilnou a prosperujúcou krajinou.

„Kandidátsky štatút pomôže Ukrajine vykročiť k členstvu v EÚ. Pre Slovensko to bude znamenať zvýšenie prosperity a bezpečnosti. Druhá rovina tejto veľkej udalosti je tá, že sa Slovensko o ňu pričinilo veľkou mierou,“ upozornil Heger.

Spresnil, že na neformálnom marcovom summite EÚ vo Versailles Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá predložila rozpracovaný návrh ako pomôcť Ukrajine z hľadiska reforiem a financií na obnovu a ktorá požadovala udeliť jej kandidátsky štatút. V tej chvíli viaceré krajiny EÚ túto možnosť odmietali.

„Dnes, po niekoľkých mesiacoch môžeme povedať, že zázrakom Ukrajina tento štatút dostala,“ povedal premiér a poďakoval sa celému tímu, ktorý sa v mene Slovenska na tomto úspechu podieľal. Zároveň upozornil, že nová kapitola v dejinách Ukrajiny otvára nové perspektívy aj pre rozvoj Slovenska.

Podľa jeho slov sa prostredníctvom videoprenosu lídrom EÚ prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poďakoval všetkým členským krajinám, vrátane Slovenska.

„Ak mu môžem niečo odkázať, tak že podobne ako sme sa Ukrajine neotočili chrbtom od začiatku, neotočíme sa chrbtom ani teraz. Budeme im aj naďalej pomáhať ako priateľom, aj ako susedom. Jednak, aby zvíťazili a ochránili celé svoje územie a budeme pomáhať aj s rozvojom ich krajiny, humanitárnou aj vojenskou pomocou, ak je to možné,“ povedal Heger.

Premiér dodal, že aj preto sa snaží mobilizovať podnikateľský sektor na Slovensku, aby slovenská strana vedela svoj potenciál použiť v prospech Ukrajiny a aj v prospech rozvoja Slovenska.

Podľa jeho slov Slovensko môže Ukrajincom odovzdať svoje reformné skúsenosti, aby čo najrýchlejšie splnili potrebné kritériá na vstup, lebo len teraz ich čaká to najdôležitejšie a EÚ nechce podliezať latku kvality prístupového procesu.

Duleba v Bruseli médiám prezradil, že premiér počas posledných troch mesiacov najmenej dvakrát telefonicky hovoril o potrebe podporiť Ukrajinu s každým lídrom členskej krajiny. Heger to potvrdil a opísal, že to bol postupný a vytrvalý proces komunikácie. „Postupne sme rokovali a som rád, že dnes sme v štádiu, že všetci sme to podporili a to je dôležité,“ opísal situáciu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aby si sa z tej Ukrajiny neposral. Slovensko vďaka debilnej vláde padá na hubu ale premiér vodkomil je na mäkko z úspechov cirkusanta a spol. Tisíce mrtvých a ranených, za 8 rokov na Donbase, Donecku a Luhansku ťa neserú, že? A toto má ísť do EU? Rovno tam vezmite aj Afganistan s Tureckom. Už nech sú voľby aby táto zgerba išla do p..e.

  2. 7 tisíc mesačne dostáva tak hádam by neriešil dáku chudobnú slovač. Iný národ mu je prednejší a podpora vojny ho priam fascinuje.
    Matovič, Procko, Heger = trojlístok ľudí ktorí dokázali za 2 roky zorozbrat svk

  3. pre 15,01,ty maly sracik postaty,mne uz klopal kde kto na dvere,to si ozaj myslis ,ze sa zlaknem nejakej naky? mozu aj dvere vyrazit je mi to uplne fuk ty niktos.

  4. Úspech Slovenska? Alebo úspech vlády,ktorú sme si žiaľ zvolili sami, len aby nevyhral Fico? Voči USA sa nikdy žiadne sankcie neprijímali, nech si robili v akejkoľvek krajine čo chceli. Teraz sa mení len terminológia. Koho v Iraku či v Afganistane nazývali teroristami, na Ukrajine su to hrdinský partizáni. Tiež si len bránili svoju krajinu pred cudzou armádou. Odmietam platiť cenu sankcii, ktoré prijali politické figúrky, vždy mi bude prvoradý život mojej rodiny a občanov tohto štátu, pred záujmami cudzích mocností. Plyn budeme vždy kupovať,ropu tiež. Otázne je od koho a za koľko a či si to každá domácnosť bude môcť dovoliť. Nečudujme sa, ak začnú miznúť stromy z prírody. A aha… Krajiny EU nakupujú uhlie, kde je zrazu uhlíková stopa? V mene demokracie riskujeme zničenie celej planéty, aj keď mocnosti veľmi dobre vedia, že celý svet na demokraciu ešte nedozrel? Každý jej má plné ústa, ale iba málo ľudí sa jej princípmi aj riadi. Žiadnou vojnou sa to nezmení.

  5. vega bega ega si ty hlupak sa ani necudujem ze nam vladne tato stoka ked take cudo ako ty volne behaju a maju volebne pravo!

  6. Len pre zaujímavosť, Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odvolal z funkce velvyslance v několika zemích včetně ambasadora na Slovensku Jurije Mušky. Uvádějí to oficiální stránky ukrajinského prezidenta. Podle nich Zelenskyj v pátek odvolal také například velvyslance v Íránu, Libanonu, Gruzii či Portugalsku. ako sám viedol tých čo sa málo snažia pri zabezpečovaní pomoci.

  7. Pre Anonym 25.júna 2022 17:08 – TA3 – Zelenskyj rozhodol aj o odvolaní ukrajinských veľvyslancov v Iráne, Libanone, Gruzínsku a Portugalsku, uviedla v piatok agentúra Ukrinform. Pripomenula, že Zelenskyj predtým avizoval odvolanie veľvyslancov, ktorí si neefektívne plnia svoje povinnosti.
    Viem že sa tomu ťažko verí, ale ver mi že ja sem ani nikde nenapíšem niečo čo si vymyslím a budem tvrdiť že je to pravda.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img