ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Dokedy?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Dokedy?
Za posledné roky sa na Slovensku udiali dve medializované tragédie so zámenou strán operácie.
V roku 2019 v nitrianskej nemocnici operovali nesprávne koleno. Ako uvádza šetrenie, k chybe viedlo viacero systémových pochybení. Na systémové chyby doplatil pacient a lekár.
Politici tlačili na nemocnicu aby ukážkovo potrestala daného lekára. Do nemocnice telefonicky volá vtedajší premiér a žiada aby demonštratívne daného lekára vyhodili. Nemocnica neskôr, na tlak lekárov prijala systémové opatrenia aby sa takéto chyby neopakovali ( viacnásobna kontrola správnej strany operácie, označenie miesta operácie a príprava pacienta ešte na oddeleni,…)
Rok 2021 v ružinovskej nemocnici pacientovi odstránili nesprávne oko.. slovenská verejnosť je zhrozená a znovu žiada tvrdý trest pre daného operatéra..
Poučenie – čo robíme na Slovensku zle:
Keby sa riešil systém a nie jednotlivec, tak po kauze NR kolena v normálnej krajine s normálnym ministerstvom zdtavotníctva sa mali prijať systémové opatrenia na zamedzenie takýchto pochybení vo všetkých nemocniciach, nie len v Nitre po tlaku lekárov.
Ak by sa tak stalo, po dvoch rokoch by sa tragédia v ružinovskej nemocnici nemusela stať.
Na Slovensku totiž všetci s krvou v očiach riešia toho, ktorý len doplatil na systém. Ale ak nevyriešime systém, pacientovi to nepomôže a rovnaké pochybenie sa skôr,či neskôr zopakuje a doplatí na to len ďalší nevinný pacient (a spolu s nim aj zdravotník).
Slovensko by sa malo menej zameriavať na trest pre jednotlivca a viac na prevenciu. Tá totiž skutočne ochráni všetkých pacientov.(žiadny zdravotník nechce svojmu pacientovi ublížiť a aj ten najtvrdší trest pre lekára už pacientom nepomôže)
A ďalší problém…
Dolhodobo my lekári upozorňujeme, že nedostatok personálu generuje chyby.
Ak mzsr a vláda stav nerieši, kto je potom zodpovedný?
Žiaľ, ak sa situácia s počtom personálu nezlepší, chyby v nemocniciach a ambulanciách budú len pribúdať.
Aj toto je ukážka toho, čo vravíme, že systém ubližuje našim pacientom.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aj lekár doplatil na systém? Zaujímavé. Systém bráni operatérovi prečítať si dokumentáciu, aby vedel kde je problém? To akože operatér bez akejkoľvek znalosti zdravotného problému sa postaví k operačnému stolu a niekto mu zle našepká?

  2. Byť v koži lekára, nie je to také jednoduché. Každý od neho čaká, že mu pomôže. Myslím si, že je to aj jeho želanie, aby mu pomohol. Ale ani on nie je všemohúci.
    Nakoniec, aj sami sme mohli vidieť preplnené čakárne a teraz aj keď pribudli utečenci nie je im čo závidieť. A ešte, keď bol návrh, aby po pracovnej dobe ordinovali objednaných za úhradu. Napadla ma myšlienka, že ako sa môže po celodennej práci ešte sústrediť na ďalšiu? Tu sa jedná o zdravie alebo život človeka. Keď urobí chybu je to nenávratne preč. Keď minister financií rozhádzal peniaze v lotérii…, ohladujeme to a život ide ďalej. Je mi ľuto aj pacienta, aj p. doktorky. Vinu kladiem na tento nepodarený systém, aký tu vládne.

  3. Ako programator si viem predstavit milion jednoduchych rieseni, ktore by toto vyriesili raz a navzdy. A niesu k tomu treba miliony eur. Staci jednoducha aplikacia do mobilu alebo tabletu na ktoru lekar pozrie pred operaciou. To sa da vyriesit aj obycajnym lajstrom kde je zakreslene a zvyrazne co sa ide robit a potvrdene od pacienta a lekara pred operaciou.

  4. Keď si teda zastávate operatéra, ako je potom možné, že ide operovať a nevie čo? Chyba systému? Videl vôbec zdravotnú dokumentáciu toho pacienta?

  5. Je to chyba lekára,nikoho ineho,keby sa to stalo Vám,tiež by ste vinili systém,alebo dotyčneho operatéra a väčšiu blbosť,ako to,že za nesprávne operované koleno,môžu viaceré systemové chyby..

  6. Ak nevidis do toho systemu ako si osetrujuci lekar predava info s operacnym tak ani len netusis kolko chyb mozu spravit :).

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img