ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

JÓGA – zlepšuje silu, rovnováhu, mobilitu aj ohybnosť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes nám kalendár ukazuje utorok 21.júna 2022. OSN vyhlásila tento deň za Medzinárodný deň jogy. Pri tejto príležitosti uverejňujeme ďalšiu časť zo série článkov, ktoré sú venované možnostiam cvičenia v meste. Jógu si zacvičil opäť Peter, ktorý dojmy z cvičenia opísal nasledovbe:

Vždy bola moja predstava cvičenia jogy ako miestnosť s kadidlom a hrajúcou pomalou hudbou, kde je polovychudnutý šľachovitý chlap vo voľnom oblečení, meditujúci v krkolomných pózach a robiaci pri tom charakteristické OHMMMMMMM… Jogu som si predstavoval ako životný štýl a nie ako náročné cvičenie. Mýlil som sa.
Znova idem do fitka Relax, ale tento raz za Gabikou. Žiadne kadidlo, žiadne voľné oblečenie a dokonca aj hudba je iná ako som si predstavoval. Rozkladám si podložku a idem na to. Začíname s pozdravom slnku. Vlastne až teraz som si uvedomil, že vo filmoch, keď niekto cvičí jogu, tak cvičí toto. Plynule prechádzame z jednej polohy do druhej. Všetko bez zastávky, oddychujeme v jednotlivých polohách. Nijaká výbušná energia nie je nutná. Sám na sebe som zistil, že som veľmi neohybný. Dotknúť sa rukami špičiek na nohách mi robí problém, ale nevadí. Všetko má ťažšiu a aj ľahšiu verziu. Gabika pekne vysvetľuje kam dať ruku, kam nohu a postupne sa do toho dostávam. Nejdem do extrému, ale len v rámci svojich možností. To cvičenie je naozaj super. Tí Indovia to vymysleli dobre. Za pár posledných dní som za volantom strávil množstvo času, čo sa podpísalo na mojej chrbtici. Preto som sa prirodzene obával, že si ublížim. Opak bol ale pravdou. Ponaťahoval som si telo a odchádzal som naozaj uvoľnený. Tie krkolomné pózy, ktoré som spomínal v úvode, sme naozaj cvičili a dokonca som sa do nich aj dostal. Dokonca sme sa pri tom zabavili. Ak niekomu ťažké pózy budú robiť problém, cvičiť môže ľahšiu verziu. Mne osobne toto cvičenie ubehlo veľmi rýchlo. Ani som sa nenazdal a hodina prebehla ako voda.
Na odľahčenie musím skonštatovať, že pri joge som zistil 2 podstatné veci – mám krátke ruky a vlastné nohy som videl z takých uhlov ako snáď nikdy. Mať ruky o 40 cm dlhšie, tak sa tých špičiek aj dotknem. Ale verím, že ak by som cvičil pravidelne, tak by sa mi to časom podarilo. Ruky síce dlhšie nebudú, ale asi budem ohybnejší. Pokúsim sa aspoň každé ráno zacvičiť 3x pozdrav slnku a uvidíme, čo to so mnou spraví. Len sa musím donútiť vstať aspoň o 15 min skôr.
Tak či onak joga sa cvičí tisíce rokov, takže to nie je len nejaký novodobý trend. A musím uznať, že je to dobré cvičenie. Naozaj som bol výborne ponaťahovaný a uvoľnený. A to som išiel s obavami, že ja to nikdy nedám. Veď ja neviem dať nohu z koľajnice na koľajnicu – čo budem robiť na joge? A dal som. Toto cvičenie vrelo odporúčam, veď joga je nielen doplnok k nejakému anaeróbnemu cvičeniu, ale aj ako hlavné cvičenie.“

Cvičí sa vo fitku Relax v budove kina Nova na 1. poschodí

Utorok 18,30
Štvrtok 18,30

Cena cvičenia je 3,- EUR

Kontakt: Gabriela Tóthová, tel. 0905 743 859, gabriela.zakovicova@gmail.com alebo správou na:
https://www.facebook.com/JogasGabikou

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img