ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Vicepremiérka Veronika Remišová: Spúšťame prelomový projekt Slovensko v mobile, ktorý umožní prístup k elektronickým službám štátu jednoducho cez smartfón

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prvým krokom k novým službám digitálneho štátu je Mobilné ID

MIRRI |MM| Rozhodujúci krok pre to, aby občania mohli s úradmi komunikovať pohodlne len cez mobil. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) predstavilo prvú fázu revolučného digitálneho projektu. Od pondelka 20. júna bude spustená mobilná aplikácia Slovensko v mobile, ktorej súčasťou je tiež Mobilné ID. Vďaka tomu sa do Ústredného portálu verejnej správy – Slovensko.sk prihlásia užívatelia už bez čítačky a len jednoducho pomocou aplikácie. Postupne sa elektronické mobilné služby štátu budú rozširovať a budú prístupné nielen pre doterajších užívateľov Slovensko.sk, ale pre všetkých občanov.

„Keď som v marci 2020 nastúpila do úradu, sľúbila som zásadnú zmenu v riadení informatizácie a jej súčasťou sú aj nové, a hlavne fungujúce, služby štátu. Ťažiskovým projektom, na ktorý sme sa zamerali, je Slovensko v mobile. Pre väčšinu ľudí je dnes smartfón, počítačom, ktorý máme stále pri sebe, kedykoľvek a kdekoľvek. A práve o tom je Slovensko v mobile – dostať užitočné služby štátu a komunikáciu s úradmi bezpečne a jednoducho do našich mobilov. Projekt, o ktorom politici a digitálni lídri bývalej vlády len hovorili, sme my za necelé dva roky pripravili a dnes sa stáva realitou,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová o spoločnom projekte, ktorý pripravili MIRRI SR, spoločnosť Slovensko IT a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES).

„Základným predpokladom pre to, aby sme mohli vstúpiť do vznikajúceho sveta digitálnych služieb štátu z mobilu, je overenie identity užívateľa – Mobilné ID,“ vysvetlila ministerka. Mobilné ID je odteraz prístupné pre doterajších užívateľov portálu Slovensko.sk a umožní prístup k viac ako 400 webom a elektronickým službám verejnej správy. Doteraz sa užívatelia museli do Ústredného portálu verejnej správy prihlasovať komplikovane cez elektronický občiansky s čipom a čítačku kariet spolu so zadávaním kódu. Oddnes im k tomu bude stačiť len mobilná aplikácia Slovensko v mobile. Fyzická čítačka kariet bude potrebná iba pri prvom prihlásení sa do portálu Slovensko.sk, aby mohlo dôjsť k overeniu identity  a spárovaniu užívateľa s jeho Mobilným ID. Práve komplikované prihlasovanie bolo veľkou prekážkou, prečo sa menej technicky zdatní občania doteraz vyhýbali využívaniu elektronických služieb štátu a na úrady chodili radšej osobne.

„Naším cieľom je vylepšiť imidž elektronickým službám štátu, aj preto sme sa rozhodli v prvej fáze cieliť Mobilné ID na občanov a podnikateľov, ktorí tieto služby už využívajú. Výrazné zjednodušenie prihlasovania pomôže najmä tisíckam podnikateľov a zástupcom profesií, ktorí so schránkou dennodenne pracujú,“  povedal Ján Hargaš, štátny tajomník MIRRI SR.

Slovensko v mobile bude do praxe zavádzané postupne v niekoľkých fázach. V prvej fáze mobilná aplikácia okrem prihlásenia sa do elektronickej schránky ponúka ďalšie užitočné služby:

Kalendár notifikácií, v ktorom je už priamo nastavených 40 najdôležitejších dátumov a štátnych sviatkov. V kalendári občania nájdu termíny k podaniu daňového priznania, hláseniu o vyúčtovaní daní, termín možnosti zmeny zdravotnej poisťovne, či termín pre zmenu minimálnych odvodov do Sociálnej poisťovne a ďalšie.

Medzi službami, ktoré budú cez prihlásenie prostredníctvom aplikácie Slovensko v mobile prístupné patria ďalej napr. výpis z obchodného registra, či podanie žiadosti o zasielanie notifikácie o konci platnosti emisnej a technickej kontroly vozidla.

Jednoduchšie bude tiež vybavovanie náhradných cestovných dokladov, v prípade ich straty alebo odcudzenia.

– Registrácia pred cestou do zahraničia

– Prehľad o plnení daňových povinností

„Už v prvej fáze Slovensko v mobile ponúkne užitočné proaktívne služby. Užívateľov upozorní napríklad na termíny, kedy treba podať daňové priznanie a od leta pribudne služba, ktorá im dá proaktívne informáciu, že majú nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Podnikateľom, ktorí sa zúčastňujú na verejných obstarávaniach sa stávalo, že boli vylúčení z procesu len preto, lebo mali pár centové nedoplatky, ktoré prehliadli. Onedlho ich na to upozorní nová služba. Ďalšou užitočnou funkciou pre užívateľov bude jednoduché vybavenie nových cestovných dokladov v prípade, že ich stratili alebo im boli odcudzené.  Začínajú sa dovolenky a túto službu sme práve v tomto čase považovali za veľmi potrebnú, a preto je v Slovensku v mobile nasadená medzi prvými.  Postupne budeme do systému pridávať ďalšie služby,“ uviedla Remišová.

„Do dvoch rokoch vybudujeme úplne nový digitálny systém služieb štátu, nové Slovensko.sk, ktoré uľahčí život všetkým. Na novom portáli občania nájdu všetky užitočné informácie aj návody, ako riešiť svoje životné situácie. V budúcnosti budú mať vo svojom osobnom profile napríklad aj schránku správ, kam im úrady budú doručovať dokumenty na podpis. Cez mobil budeme môcť tiež zaplatiť napríklad aj miestne poplatky, alebo daň za psa, a konečnou fázou bude, že v mobile budeme mať aj samotné doklady ako sú občiansky či vodičský preukaz. Výsledkom bude fungujúci digitálny štát s dobrými a kvalitnými službami pre občanov,“ dodala vicepremiérka Remišová.

Aplikáciu Slovensko v mobile bude možné si stiahnuť z Obchod Play či App Store. Bližšie informácie poskytne aj stránka www.svm.slovensko.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. 15:56 tak sa na to spýtaj digitálnych expertov Rašiho a Peleho, prečo to tu už dávno nie je. A nevh ti pošuškajú aj, kam zmizli tie miliardy eur na digitalizáciu.

  2. pre Anonym 20. júna 2022, 17:15 lebo fico ze … fico stale vladne , sa preber uz , vladne tu uz davno matelko, ty neborak!

  3. pre Anonym 20. júna 2022, 17:15, ake miliardy eur to mas odkial? preco nesedia ked to ukradli??? ked mas dokaz chod to nahlasit!

  4. Neukradli, ono sa to robí medzi našimi ľuďmi ináč. Zaplatia sa milióny za zákazku, ktorú šikovný programátor zbúcha za pár minút a ktorá sa nakoniec aj tak nevyužije a zaplatí sa to správnym firmám. A áno, išla jedna miliarda eur na digitalizáciu štátnej správy. Za tie peniaze nám už mali poštové holuby nosiť domov ešpézetky…

  5. pre Anonym 20. júna 2022, 19:29, treba to ohlasit policii, nech ich konecne zatvoria, ved toto nie je normalne ako tento hlas a smer kradne banda. pane chodte cim skor na policiu a vypovedajte o tomto trestnom cine! dakujem, slusne slovensko

  6. Čo tá bábkoherečka vymýšľa? Chce rozdávať nejaký počet dôchodcom už presne neviem či tablety alebo mobily. Ale podľa akého kľúča ich chce rozdávať? Bratislavčanom, alebo známym? Tak aj toto. Koľko už tu bolo takýchto blbostí, ktoré nakoniec sa nedali používať. Vyhodené peniaze, ale dalo sa niekomu zarobiť. Že môže narobiť problémy uživateľom, to ju netrápi.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img