ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Pripomíname aj tento rok kampaň: NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Horúčavy na seba nenechajú dlho čakať, preto aj tento rok pripomíname preventívnu  kampaň NEZABUDNI NA MŇA V AUTE. Je to názov kampane, ktorej cieľom je upozorniť na nebezpečenstvo ponechania dieťaťa a domácich maznáčikov v rozhorúčenom aute.

Od roku 2018, kedy sme preventívnu kampaň začali, policajtky a policajti rozdali viac ako 100 000 letákov a osviežovačov vzduchu do auta, ktoré majú pripomínať, aby vodiči svoje ratolesti ani zvieratá nenechávali v aute.

Policajti po celom Slovensku aj toto leto rozdajú 10 000 letákov najmä na parkoviskách nákupných centier, v okolí kúpalísk, nemocníc, jednoducho všade tam, kde je možné stretnúť rodičov s deťmi, či vodičov so psíkmi. Všetkým odporúčame, aby tieto propagačné materiály od polície umiestnili na viditeľné miesto v aute, aby pri opúšťaní vozidla mali na očiach, že nemajú dieťa ani psíka nechať samé v aute. Ako pripomienka môžu poslúžiť napríklad aj mobil, peňaženka alebo kabelka na zadnom sedadle, bez ktorých človek bežne z auta nevystúpi.

Primárka oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice sv. Michala MUDr. Martina Ščesná upozorňuje, aké fatálne môžu byť následky ponechania dieťaťa v aute: „Žiaľ, ak rodičia zabudnú dieťa v rozpálenom aute, ktoré sa pri vonkajších podmienkach mení na saunu, je vysoko pravdepodobné, že oň prídu. Detský organizmus sa prehreje tri až päť krát rýchlejšie ako telo dospelého. Dieťa v aute postupne malátnie, je unavené, pridružujú sa bolesti hlavy, zvracanie. Koža je červená, neskôr bledne. Zrýchli sa pulz aj dýchanie. Neskôr sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť.“

MUDr. Viliam Dobiáš, prezident Slovenského červeného kríža vysvetľuje, ako dať prvú pomoc: „Po vyslobodení dieťaťa z auta môže laik zistiť tri druhy stavu. Prvé, dieťa je pri vedomí a dýcha, plače. V takomto prípade treba dieťa preniesť do tieňa a začať chladiť. Druhá možnosť je, že dieťa je v bezvedomí, ale dýcha. Vtedy ho treba dať do stabilizovanej polohy, zakloniť mu hlavu tak, aby mohlo dýchať. Treťou možnosťou je, že je v bezvedomí a nedýcha. Dieťa položíme na zem a začneme s oživovaním. Hlavu zakloníme a u malých detí do úst aj nosa päť krát vdýchneme, potom vtláčame hrudník dvomi prstami 100 krát za minútu, po 15 stlačeniach zakloníme hlavu, dva krát vdýchneme a zase stláčame hrudník. Opakujeme až do príchodu záchrannej služby.“

Ponechanie dieťaťa v aute môže mať trestnoprávnu dohru. V takýchto prípadoch môže ísť o trestný čin opustenia dieťaťa, ktoré si nevie pomôcť samo, kde hrozí jeden až päť rokov väzenia, pri deťoch mladších ako šesť rokov hrozí až 10 ročné väzenie. Osoba môže navyše čeliť aj obvineniu z ublíženia na zdraví či v krajnom prípade z usmrtenia, ak takéto konanie viedlo k poškodeniu zdravia či k smrti dieťaťa.

V aute nezostávajú len deti, ale stretávame sa aj s prípadmi, že si tam majitelia nechajú domácich miláčikov. Treba si však uvedomiť, že sú to živé tvory a aj im hrozí nebezpečenstvo v prípade ponechania v aute.

Rady hlavného veterinárneho lekára MV SR mjr. MVDr. Martina Paľu  ako postupovať, keď nájdeme prehriateho psa:

„Zrýchlené až sťažené dýchanie, dezorientácia, apatia, nechuť do jedla, hnačka, zvracanie, slabý pulz. To všetko sú príznaky dehydratácie zvieraťa, ktorá nastáva následkom zvýšenej teploty prostredia a nemožnosti sa ochladiť. Prehriatie môže skončiť poruchou centrálnej nervovej sústavy, šokom, zvýšenou zrážanlivosťou krvi až cirkulačným zlyhaním a teda úhynom zvieraťa. Je chybou domnievať sa, že pes sa nám dokáže prehriať v aute iba pri extrémne vysokej teplote vonkajšieho prostredia. A rovnako chybou je myslieť si, že ponechaním psa v aute zaparkovanom v tieni s pootvoreným okienkom pri teplote vonkajšieho prostredia okolo 30ͦC, predídete prehriatiu zvieraťa.“

Keď je psík dehydrovaný aj prehriaty, postupujte takto:

  • Psa ochlaďte vodou. Použite vlhký uterák, poutierajte slabiny, brucho, nohy a spodnú časť labiek.
  • Nikdy psa neponorte celého do studenej vody.
  • Psa preneste do tieňa, resp. klimatizovanej miestnosti.
  • Položte psa na chladnú zem, chladiacu podložku, poprípade studený mokrý uterák.
  • Zabezpečte cirkuláciu vzduchu v miestnosti.
  • Poskytnite psovi vodu.
  • Kontrolujte psovi teplotu.
  • Po poskytnutí prvej pomoci kontaktujte svojho veterinárneho lekára, ktorý stanoví ďalší postup.

Ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute sa môže riešiť v rovine priestupku vo veterinárnej oblasti, za ktorý hrozí fyzickej osobe pokuta až do výšky 1 000 eur.  Za určitých okolností môže mať skutok aj trestnoprávnu dohru v podobe trestného činu týrania zvierat, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky, v závažnejších prípadoch až päť rokov.

Všetci odborníci sa zhodujú v jednom, prevencia je veľmi dôležitá, pretože takéto prípady by sa vôbec nemali stať. Žijeme však v uponáhľanej dobe, preto sa to, žiaľ, vylúčiť nedá. A keď sa to už stane, je veľmi dôležité vedieť čo robiť a ako podať prvú pomoc.

Veríme, že takouto jednoduchou formou kampane, neustálym pripomínaním, prispejeme k bezpečnosti tých najmenších a najmilších.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img