ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Slovenskí policajti budú pomáhať v Chorvátsku aj toto leto

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|   Vzhľadom na veľmi úspešné pôsobenie slovenských policajtov v Chorvátsku, Prezídium Policajného zboru tam aj tento rok vyšle postupne ôsmich policajtov.

Termíny, oblasti a čísla

Slovenskí policajti budú v Chorvátsku pomáhať v dvoch šesť týždňových intervaloch, v termíne od 15.júna do 30. júla 2022 a od 31. júla do 15. septembra 2022.

V rámci každého turnusu budú pôsobiť dve dvojčlenné slovenské hliadky. Jedna na teritóriu Splitsko – Dalmatínskeho policajného riaditeľstva a druhá na teritóriu Prímorsko – Goranského policajného riaditeľstva.

Policajti slúžiaci na policajnej stanici v Trogire, Splitsko – Dalmatínske policajné riaditeľstvo, budú vykonávať pešie hliadky v mestách Trogir, Split, Podgora, Brela, Makarska a Tučepi. Budú vykonávať aj motohliadky spoločne s chorvátskou dopravnou políciou na celom teritóriu policajnej stanice Makarska. V prípade núdze budú občanom k dispozícii na slovenskom telefónnom čísle +421 908 723 526.

Policajti slúžiaci na policajnej stanici v Crikvenici, Prímorsko – Goranské policajné riaditeľstvo, budú vykonávať pešie hliadky v mestách Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Baška, Malinska, Mošćenička Draga. Okrem toho budú spoločne s miestnou políciou aj na policajných lodiach na ostrovoch Krk, Cres, Rab a Lošinj. V prípade núdze budú verejnosti k dispozícii na slovenskom telefónnom čísle +421 908 723 525.

 

Na slovenských policajných autách aj tento rok

Aby sa rýchlejšie dostali na miesto riešenia daného problému, policajti budú mať počas trvania služby v zahraničí k dispozícii služobné vozidlá s označením Polícia.

Jedno služobné vozidlo budú mať policajti v teritóriu policajnej stanice v Trogire a druhé v Crikvenici.

Prítomnosť služobných cestných vozidiel v rokoch 2017 až 2021 jednoznačne zefektívnila činnosť hliadok, zjednodušila identifikáciu chorvátsko – slovenských hliadok a aj tým zvýšila dôveru slovenských turistov pri riešení ich problémov členmi hliadky.

 

Úlohy slovenských policajtov

Policajti budú slúžiť opäť v slovenských policajných uniformách vždy spoločne s chorvátskymi policajtmi.

 

Najčastejšie problémy turistov, ktoré policajti pomáhali riešiť v Chorvátsku:

– strata cestovných dokladov, vodičských oprávnení a finančnej hotovosti,

– strata kľúčov od vozidla a privolanie asistenčnej služby na otvorenie vozidla,

– ohlasovacia povinnosť občanov SR pri ubytovaní v Chorvátsku,

– dopravné priestupky slovenských občanov v Chorvátsku (predovšetkým nesprávne parkovanie v turistických strediskách a následné odtiahnutie vozidla),

– dopravné nehody s účasťou slovenských turistov,

– krádeže cestovných dokladov, finančnej hotovosti a iných cenných vecí z motorových vozidiel a apartmánov resp. pláže,

– riešenie problémov s ubytovaním – nespokojnosť s ubytovaním, neochota zaplatiť za poskytnuté služby,

– prípady poškodenia motorových vozidiel (na verejných parkoviskách a pod.),

–             narušovanie verejného poriadku turistami, hlavne pod vplyvom alkoholu.

 

Najzávažnejšie prípady, pri ktorých vlani pomáhali :

–             asistencia pri pátraní po stratených resp. nezvestných osobách,

– asistencia pozostalým v prípadoch úmrtí slovenských občanov,

– asistencia pri riešení prípadov zadržania slovenských občanov pri spáchaní trestných činov alebo priestupkov.

 

Chorvátska polícia začala v roku 2006 projekt „Bezpečná turistická sezóna“. Cieľom je pomoc zahraničným turistom, prevencia pred páchaním priestupkov a trestných činov, bezpečnosť cestnej premávky, dohľad nad štátnou hranicou a bezpečnosť na mori. V projekte participujú policajti z 19 krajín.

Slovenskí policajti pôsobia v projekte od roku 2008 nepretržite, dokonca ani v období pandémie COVID-19 sme spoluprácu neukončili, len sme znížili počet vyslaných policajtov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img