ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Lokálna žurnalistika a špecifické postavenie samosprávnych médií

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický  /14 JÚN 2022/

Na začiatku bol  tento internetový prieskum  Transparency International Slovakia, z júna 2022.

TIS  ako nezisková mimovládna organizácia založená v roku 1998 v Bratislave sa okrem iného pravidelne  zaoberá hodnotením obecných a mestských novín. Postupuje pritom  podľa vlastných kritérií a zostavuje vlastný  rebríček kvality miestnych novín. Sereď v roku 2021 bola charakterizovaná takto: Periodikum Sereďské novinky prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Politike radnice je v periodiku venovaný málo priestoru a vedenie radnice je prezentované v rozumnej miere a obsahovom kontexte.

V snahe kopírovať dnešný  model „empatického“  správania sa prezentuje TIS svoju politiku bombastickým označením: Hlásne trúby 2021 – Radničné noviny stále zostávajú najmú hlásnymi trúbami primátorov.  V tomto roku dosiahla TIS v boji proti regionálnym novinám svoj vrchol.  Celkom nenápadne ponúka odpovede na šikovne položené otázky a to bez ohľadu na to, aby poznala vnútorné prostredie v ktorom miestne periodiká vznikajú.

Odosielateľom dotazníka je zamestnanec TIS pán Ľuboš Kostelanský. Pre demonštrovanie zámeru TIS stačí, ak v tomto článku uvediem dve posledné otázky a moje stanovisko k nim.

Otázka: Čo najviac ohrozuje kvalitu radničných/župných médií vydávaných samosprávami ? (vyznačte max. 2 možnosti)

-Tvorbu majú často na starosti zamestnanci úradov bez novinárskych skúseností

-Nízky rozpočet neumožňujúci produkovanie obsahu v štandardnej kvalite

-Nevhodne alebo neúplne nastavený koncept novín bez dôležitých náležitostí

-Chýbajúca objednávka zo strany samosprávy po kvalitnom obsahu, respektíve absencia kritickej spätnej väzby zo strany verejnosti

-Nedostatok nezávislosti, konflikty záujmov v práci, či autocenzúra redaktorov

-Skryté ovplyvňovanie, alebo v niektorých prípadoch aj priame zásahy vedenia samosprávy do obsahu novín

-Iné:

Moje stanovisko: Nevyčítajte novinársku neskúsenosť tvorcom radničných novín. Mnohí amatéri sú lepší ako novinári s diplomom. Dobrovoľní tvorcovia  radničných novín sú vo svojej tvorbe  oveľa nezávislejší ako novinári v mnohých akciovkách.

Otázka: Čo by mohlo pomôcť k zlepšeniu situácie radničných/župných médií vydávaných samosprávami? (vyznačte max. 2 možnosti)

-Permanentný tlak na zvyšovanie celkovej politickej kultúry na lokálnej úrovni.

-Široká a opakované verejná diskusia upozorňujúca na verejnoprávny charakter týchto médií a nedostatky v ich práci

-Existencia nezávislej celoslovenskej mediálnej rady, respektíve posilnenie právomocí súčasných rád posudzovať a trestať prehrešky radničných/župných médií vydávaných samosprávami vrátane finančných trestov pre samosprávy

-Z úrovne štátu nadiktované povinné dodržiavanie minimálnych novinárskych štandardov pre redakčnú činnosť týchto médií

-Legislatívne definovanie verejnoprávneho charakteru samosprávnych médií, napr. v podobe českého modelu, ktorý v tlačovom zákone ukladá povinnosť poskytovať objektívne a vyvážené informácie a zabezpečovať pluralitu vytváraním priestoru pre poslancov

-Existencia samostatnej legislatívnej úpravy definujúcej činnosť týchto médií, akú majú celoštátne verejnoprávne médiá (RTVS, TASR).

-Povinná profesionalizácia tohto typu médií

-Iné:

 

Moje stanovisko: Touto otázkou  a najmä alternatívami odpovedí ste definitívne potvrdili hlavný zámer Vášho prieskumu.  Čo chcete regulovať, o akej nezávislej celoslovenskej mediálnej rade to hovoríte? Aké tresty a na základe čoho pripravujete pre vydavateľov? Na základe akého zákona chcete zakázať inzerciu v regionálnych médiách? Ako chcete zasiahnuť do rozpočtov samospráv a  zrušiť alebo redukovať ich financovanie z ich rozpočtov?

Vážený pán Kostelanský! Návrhmi,  ktoré respondentom podsúvate ako odpovede,  ste prekonali princípy stredovekej inkvizície! Toto o nej hovorí wikipédia: „Všetky zistenia potrebné k procesu sa objasňovali počas procesu samotného, vypočúvaním svedkov. Vecné dôkazy pri tom nemali žiadnu platnosť. Na dokázanie viny alebo neviny existovala len jediná možnosť, a to výpovede svedkov. Vo Vašom prípade nahrádzajú výpovede svedkov odpovede na Váš dotazník. Gratulujem!

Snahy o „prevýchovu“  regionálnych médií  považujem za bezprecedentný zásah do kompetencií miestnych samospráv. Verím, že úspešné nebudú.

Celé znenie internetového prieskumu Transparency International Slovakia, jún 2022  si prečítate kliknutím na nasledovný link: DOTAZNÍK

 

zdroj: Mesto Sereď

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vraj nezisková mimovládna organizácia ! Ja by som to nazval vládna silne zisková organizácia,otupujúca rozum…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img