ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Galantská nemocnica ocenila Jána Himpána zo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi galantská nemocnica ocenila darcov, ktorí majú za sebou viac ako 100 odberov krvi. Alexandra Pavlovičová, riaditeľka Nemocnice Svet zdravia Galanta pri tejto príležitosti uviedla: „Najvzácnejšej tekutiny nie je nikdy dosť, preto sme vďační za každého jedného darcu. Mnohí ľudia takto nezištne pacientom pomáhajú už roky, za čo im patrí veľká vďaka. Okrem toho, že pomáhajú zachraňovať životy, zároveň tiež svojím činom inšpirujú k darcovstvu ostatných.“

Podujatie sa konalo na hematologicko-transfúziologické oddelení, kde celé predpoludnie darcom spríjemnil spevák Bystrík Červený, ktorý je zároveň ambasádorom darcovstva. Ako galantská nemocnica informovala Seredské novinky, ocenených bolo sedem darcov s viac ako 100 násobným odberom:

Ján Himpán – 116 odberov
Michal Jelinek – 147 odberov
Ján Komjáthy – 113 odberov
Martin Bizoň – 105 odberov
Peter Packa – 101 odberov
Alojz Madarász – 100 odberov
Vladimír Muller – 100 odberov

Jedným z ocenených bol aj Ján Himpán zo Serede, ktorého našim čitateľom zvlášť predstavovať netreba. O jeho ušľachtilom darovaní krvi sme písali už nie jeden krát. Vedenie nemocnice mu touto formu poďakovalo za celoživotné motivovanie darcov krvi a veľký prínos pre nemocnicu.

Na hematologicko-transfúziologické oddelenie chodí Ján Himpán darovať krv od roku 1993, kedy s darcovstsvom začínal ako profesionálny vojak. Galantská nemocnica informovala, že Ján Himpán má za sebou 116 odberov a v krv daruje pravidelne každé tri mesiace. Za posledných 30 rokov nevynechal ani jeden možný odber. K darcovstvu priviedol aj ďalších vojakov ako aj svojho syna.

„Keď som mal 23 rokov, môj otec vážne ochorel. Dlhý čas strácal množstvo krvi a napriek tomu, že šanca na jeho záchranu nebola veľká, lekári robili všetko, čo sa dalo a neustále ho držali pri živote darovanou krvou. Vtedy som sa rozhodol, že keď druhí ľudia pomáhajú môjmu otcovi svojou krvou, ja chcem iným pomôcť zas tou mojou. Darcovstvo beriem ako súčasť svojho života,“ povedal Ján Himpán, ocenený darca. Galantská nemocnica si jeho osobu vysoko váži a obdržané ocenenie si Ján Himpán právom zaslúži.

Erika Slobodová, primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Galanta na záver povedala, kto sa môže stať darcom:

„Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov. Jedným odberom darca venuje 450 ml krvi. Zásob krvi potrebných pri operáciách, úrazoch, nehodách či pre ďalších akútnych pacientov nie je nikdy dostatok, preto sme naozaj vďační za každého jedného darcu.

Muži môžu darovať krv s odstupom troch mesiacov po odbere maximálne 4-krát do roka, ženy s odstupom 4 mesiacov po odbere maximálne 3-krát do roka. Každý, kto by chcel pacientom venovať tú najvzácnejšiu tekutinu, tak môže v galantskej nemocnici urobiť každý pracovný deň na hematologicko-transfúziologickom oddelení v čase od 07:00 do 10:00 h.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img