ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

EP: právo na bezpečné a legálne umelé prerušenie tehotenstva musí byť zaručené

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Vláda USA by mala zabezpečiť prístup k bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva
Najvyšší súd USA musí potvrdiť prelomový prípad Roe v Wade
Všetky krajiny EÚ musia dekriminalizovať umelé prerušenie tehotenstva

 

Poslanci odsudzujú zhoršenie sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv žien na celom svete, a to aj v USA a niektorých krajinách EÚ, a vyzývajú na bezpečný prístup k interrupciám.
Po rozprave v pléne v stredu prijali poslanci vo štvrtok uznesenie 364 hlasmi za, 154 proti a 37 poslancov sa zdržalo hlasovania, pričom pripomenuli Najvyššiemu súdu Spojených štátov amerických, že je nevyhnutné potvrdiť prelomový prípad Roe v Wade (1973), ktorý chráni právo na umelé prerušenie tehotenstva v ústave USA.

Naliehavo vyzývajú prezidenta USA Bidena a jeho administratívu, aby zabezpečili prístup k bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva. Poslanci opätovne vyzývajú texaskú vládu, aby urýchlene zrušila zákon Senátu č. 8 a vyzvali niektoré ďalšie štáty USA s podobnými zákonmi, aby zosúladili svoje právne predpisy s medzinárodne chránenými ľudskými právami žien.

Zákazy a iné obmedzenia umelého prerušenia tehotenstva neúmerne postihujú ženy žijúce v chudobe, pričom poslanci zdôrazňujú, že ženy, ktoré si z dôvodu finančných alebo logistických prekážok nemôžu dovoliť cestovať na kliniky reprodukčného zdravia v susedných štátoch alebo krajinách, sú vystavené väčšiemu riziku, že podstúpia nebezpečné a život ohrozujúce zákroky.

Globálne dôsledky zákazu umelého prerušenia tehotenstva v USA

Poslanci sú hlboko znepokojení možnými dôsledkami na globálnej úrovni, ak dôjde k zvráteniu rozsudku v prípade Roe v Wade. Zdôrazňujú, že krajiny, ktoré sú vo veľkej miere závislé od pomoci USA pre ich programy verejného zdravia, by mohli zrušiť svoj záväzok týkajúci sa poskytovania umelého prerušenia tehotenstva a iných reprodukčných práv. Európska služba pre vonkajšiu činnosť, Komisia a všetky krajiny EÚ by mali kompenzovať akékoľvek možné zníženie financovania sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv zo strany USA na globálnej úrovni a dôrazne presadzovať a uprednostňovať všeobecný prístup k bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva vo svojich vonkajších vzťahoch. Parlament navrhuje, aby sa zdravotníckym pracovníkom, ktorí riskujú právne alebo iné formy prenasledovania, ponúklo bezpečné útočisko.

Krajiny EÚ musia dekriminalizovať umelé prerušenie tehotenstva

Poslanci tiež naliehajú na členské štáty EÚ, aby dekriminalizovali a odstránili prekážky bezpečnému a legálnemu umelému prerušeniu tehotenstva a nediskriminačnému prístupu k službám sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv. Zdravotnícky personál by nemal ženám odopierať prístup k interrupcii na základe náboženského presvedčenia a svedomia, pretože to môže ohroziť život pacientiek.

Súvislosti

Najvyšší súd USA by mohol hlasovať za zrušenie celoštátnej zaručenej ochrany práva na umelé prerušenie tehotenstva. To by umožnilo každému štátu USA rozhodnúť o obmedzení alebo zákaze interrupcií.

Takmer všetky úmrtia spôsobené nebezpečnými interrupciami sa vyskytujú v krajinách, v ktorých je umelé prerušenie tehotenstva veľmi obmedzené. Ak by zákaz nadobudol účinnosť, odhaduje sa medziročný vzrast počtu úmrtí matiek v USA v dôsledku nebezpečných interrupcií o 21 %.

 

zdroj: Tlačové stredisko Európsky parlament

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. klamstvo od začiatku po koniec. Ak prerušíte schôdzu tak skôr či neskôr bude pokračovať. Ak ju ukončíte tak pokračovať nebude. Pôvodne sa aj v socialistickom Českoslovensu hovorilo že letadlo ktoré naruší náš vdušný priestor a nereaguje na výzvy bude zostrelené. Aj komunistom sa to asi zdalo drastické tak termín zostrelenie nahradili prerušením letu. Pri interupciách je to to isté. Žiadne prerušenie ale ukončenie tehotenstva

  2. ale PALKO,ty sa drzis bozieho prikazania,ani zrno na zmar,kam to teda striekas ked nemas 20 deti? ved ty porusujes pravidelne toto prikazanie,ale ty mozes ty sa vyspovedas,to su ti farizejsky krestania.
    ZENA SI MOZE SO SVOJIM TELOM ROBIT CO CHCE A TO HOVORIM AKO CHLAP.ziadny uchylny ,buzerantsky farar a cirkev nema do toho co hovorit a mudrovat.

  3. skus urobiť test dna a zistis ze dna matky a dietata su odlisne kriminalista by ti okamzite povedal ze ide o dve rozdielne osoby ak si chce zena amputovat ruku ci nohu je to len jej vec je to jej telo ukoncenie tehotenstva berie zivot niekomu inemu

  4. Nech si teda žena so svojím telom robí čo chce!. Lenže to dieťa, nie je jej telo. Je to úplne iný, nový jedinec.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img