ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Prečo je v zahraničí všetko inak ako u nás a prečo sme tam iní aj my?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

A ako a prečo nás v zahraničí vnímajú negatívne?

Sereď / Niekedy sa skutočne zamýšľam nad tým, čo je potrebné spraviť, aby sme sa ako spoločnosť posunuli ďalej a aspoň sa blížili k vyspelým susedným štátom od nás na západ.

Roky pri návrate na Slovensko cítim, ako neskutočne zaostávame a ako vážne ubližujeme našim deťom, keď s tým nič vo veľkom a organizovane nerobíme.

Stačí prekročiť  hranice z Rakúska a všetko vyzerá inak. Úprava verejných priestranstiev, nezničené lavičky, rozdiel v odpadkoch na uliciach, chodníkoch, v prírode. Tam nič, u nás bordel všade. U nás burina do výšky dvoch metrov, o niekoľko kilometrov ďalej pokosené aj v tej najmenšej dedinke.

Na Slovensku viac ako štvrť storočie nedokážeme urobiť civilizovanú železničnú stanicu ani v hlavnom meste, tá ktorá je je v stave, kedy ju každý zainteresovaný nazýva „šťanicou“. Zápach a stav interiérov a jej okolia napovedá, prečo.

V Rakúsku je čistá a upravená aj tá najmenšia a najmenej významná  železničná stanica. U nás aj v meste pre odstránenie výkalov a osr*tých stien perónu, musia v novinách vyjsť štyri reportáže s fotografiami pripomínajúcimi skôr najchudobnejšiu štvrť  v rozvojovej krajine južnej Afriky a nie bránu do mesta v centrálnej Európe.

Rozmýšľam, prečo v každučkom meste či dedine v Rakúsku ide aj náš dvadsať ročný nedorobok autom podľa predpisov a u nás ho cez centrum mesta šľahá rýchlejšie, ako po diaľnici.

Dnes vidím problém v tom, že v kultúrnosti, poriadku a úrovni sa čoraz viditeľnejšie vzďaľujeme už aj od Českej republiky. Áno, boli sme národ bačov, poľnohospodárskych robotníkov a áno, aj s úradníkmi a inteligenciou nám v minulosti museli vypomôcť práve Česi. Ale už uplynuli desaťročia, ak nám nestačili, koľko času ešte náš národ potrebuje na scivilizovanie?

Čudujeme sa, ako nás potom vidia turisti a čím je Slovensko známe v zahraničí?

Foto: (C) Milos Majko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Slovensko má jednu jedinú hlavnú výhodu, že je v srdci strednej Európy, že sú hranice otvorené, a že je v Európskej únií. Ďalej má aj paradoxne výhodu, že tu je veľká maďarská menšina a že existuje bratský národ Česko. Keby sme boli Islandom alebo aj Írskom tak sme v totálnej ekonomickej p*deli. Bohužiaľ je to kruté, ale my si vládnuť sami nevieme. Všetky vlády od Mečiara cez Dzurindu, Fica až po Matoviča spravili pre krajinu veľké prd, lebo tu neexistuje národné cítenie a hrdosť. Také veci ako sever a juh, východ a západ spojený diaľnicou, to malo byť už dávno hotové. Zmodernizovaná železničná doprava, maximálne využitie eurofondov, čo najlacnejšie energie, šrotovné na autá, dotácie na bývanie, zjednodušiť podnikanie, masívne podporovať slovenských výrobcov, vytvoriť centrá cestovného ruchu, dotovať slovenskú kultúru…atď. Slovensko je slabučké a pri turbulenciách vo svete to s nami máva zo stany na stranu, prefackávané je celé Slovensko, ktoré je bez pevných koreňov, bez tuhých základov, ktoré by odolali a vstrebali poryvy. Nám na našej krajine nezáleží. Všetci ostatní sú pre našich predstaviteľov viac ako Slováci.

  2. ja by som nekritizoval iba mestá, samosprávy, vládu… ale predovšetkým občanov, ktorí toto dopoustia. Ten brodel musí niekto spraviť, áno áno, mal by ho niekto odpratať. Ale v prvom rade som v niektorých krajinách v zahraničí nikdy nevidel, že by niekto hodil odpadky na zem, ze by kakal na stanici, nevidel som to dokonca robiť na takých miestach ani bezdomovcov. Nie je možné každé miesto v kuse sledovať a nonstop upratovať po ľuďoch, ktorí sa správajú horšie než zvieratá.

  3. Všetko čo sa na Slovensku deje má korene v blízkej histórii, či už to bol Československý štát, alebo jeho odnože po vojne spôsobili, že Slovensko nemá osobnosti, ktoré by ho viedli. Aj v súčasnosti sa zdá , že prezident sa nevolí, ale si mandát kupuje podľa výšky prostriedkov vynaložených na kampaň.
    Potom je zbytočné čakať, že sa niečo zmení !!!

  4. mozno to ma nieco s tym, ze sme v meritku europy mlady stat a ze sme fajne poznaceny komunizmom, ktory vystriedala vo vlade banda zlodejov.. ale to je len taky tip.

  5. Bala som sa aj otvorit komentare, ze co za primitvne hladky tam zas budu, ale super, super clanok aj komenty k nemu, ja to tiez tak vidim presne ako Marek a ostatni…Je to velmi smutne a. Lovek sa castokrat hanbi za to vsetko, coho su tu ludia schopni—-

  6. Jazdievam po cykltrase smer Kaskády, pred začiatkom rybárskej sezóny,tam vyčistia brehy,no a po čase je to tam na zaplakanie, čo to môže byť za blba,.čo tam odloží staré pneumatiky,vrecia po cementu a iné veci .

  7. keby FICOVAvlada vsetko nerozkradla mohlo to vyzerat ovela lepsie vsetkych mali kupenych vsetko sa zamitlo pod koberec nikto za nic nebol zodpovedny a ani potrestany a tak je to aj teraz za tejto vlady este maju cas 2 roky

  8. Dobrý článok a prekvapivo aj komenty. Veru čo to je za blba keď pri Váhu alebo niekde pri ceste vysype odpad alebo odhodí pneumatiky ?! A prečo keď toho blba aj niekto prichytí tak dostane pokutu smiešnych 20€, napomenutia, prinútia ho odpratať si to a podobne ?! Možno je práve toto kameňom úrazu, slabé tresty za také správanie .. neviem no.

  9. Bordel nie je iba okolo priehrady. Chodím často do Dvorníkov cez Vinohrady. Po oboch stranách cesty chlapi ručne vyzbierajú všetky smeti a po pár týždňoch je tam zasa bordel. Nie len fľašky a plechovky všetkého druhu ale videl som aj niekoľko krabíc od vajíčok a umelé bedničky… niektorým to riadne hrabe !

  10. Preco je to tak? Hlavnou chybou Slovakov je, ze nehladaju sposoby, ako problemy riesit, ale hladaju dovody, preco sa nieco neda. Vo vsetkom sa hladaju peniaze, ale vela veci zalezi aj od jednotlivcov. Preco to tu tak vizualne vypada? Ved treba zacat od jednotlivca. Len 1 zahodeny spak od cigy je taky zaciatok. A toho neskutocneho bordelu….niekedy aj v hlavach. Niektori maju pocit, ze ziju este v minulych tisicrociach. Ako Madari, ktori furt vyplakavaju nad Trianonom…Aj Slovaci …Furt len vyplakavaju a stazuju sa, hoci nechapem preco. A to nespominam zakony…

  11. Všetko je o ľuďoch. Koľkokrát idem autom a z auta predo mnou vyletí špak, papierik, čokoľvek? Debilita nemá hraníc, potom sa čudujeme, že sme tam, kde sme.

  12. Nie že by som nesúhlasí s obsahom článku,ale verte mi.V Rakúsku a v Nemecku to nie je inak.To sú už dávno multi krajiny,kde ziju ľudia z celého sveta,a tak to tak aj niekde vyzerá .

  13. To je presne vizitka národa, cesta po cyklotrase na Kaskády po letnej sezóne….tu nepomôžu pokuty…toto sme my ,slovensky národ.(bordel.vonku,doma na dvore,na stanici,v krčme,bare,atď)národ sedlákov,tak ako je to spomenuté v článku,a vnímajú nás tak aj vo svete lebo to o nás vedia….keby tu nebol komunizmus,česi,madari…tak žijeme v slamoch…

  14. čisté zúfalstvo 6. júna 2022, 14:01 – nasou mentalitou? Ani keby sme ku zmene bezali naproti, aj tak by sme ju nedobehli. Najprv to chce zacat od kazdeho…
    Mozu sa robit brigady, zbery, cistenie x krat do dna, ale vzdy sa najde 1 kus cloveka, ktory toto znovu zacne….Ale to je v hlave, lebo furt funguje to „ved nech to odprace niekto, kto je zato plateny, preco by som mal ja..“…

  15. Treba sa v tom zahraničí opýtať, prečo majú čisto a poriadok, nie len fotografovať. Ved Slováci vedia urobiť poriadok keď chcú aj zadarmo. Možná aj Rómovia by zveladili svoje okolie.

  16. Z veľkej časti to robia hlavne sociálne slabé vrstvy obyvateľstva, tí si aj neplatia vývoz odpadov. To sú ľudia, s ktorými sa nedá väčšinou ani komunikovať. Najslabšie články reťaze v spoločnosti, potrebujú prísnosť, spravodlivú prísnosť.

  17. Sociálne slabé vrstvy obyvateľstva, na Slovensku máme 10% obyvateľstva Rómsku menšinu. To je rekordný pomer, žiadna okolitá krajina nemá taký podiel Rómov. Ďalej sú tu približne ďalších 5% občania bledej pokožky, ktorým napríklad nevadí konzumácia stravy, ktorú nájdu v kontajneri, alebo sú to drogovo závislí, totálni alkoholici, bezdomovci. Títo ľudia si nepotrpia na záležitosti okolo dizajnu priestranstiev a dodržiavanie noriem medziľudských vzťahov, ku ktorým patrí aj neznečisťovanie priestorov a priestranstiev. Interiéru, exteriéru.

  18. Takže najmä spomedzi týchto 15% obyvateľov Slovenska možno hľadať vynníkov znečistenia interiéru a exteriéru. Sú to ľudia, ktorí používajú sociálnu ochranu, sú prakticky nedotknuteľní, nič od nich nevymôžete. Oni to vedia, toto vedia, vedia, že za toto väzenie nehrozí. Tak čo? Život ide ďalej. Niekto to uprace.

  19. 15% obyvateľstva = 750 tisíc ľudí. Obrovská masa. Úlohou každého štátu je čo najrýchlejšie znižovanie podielu sociálne neprispôsobivých, kultúrne zaostalých, psychicky chorých. Formou edukácie a zákonmi (trestami).

  20. Preto majú čisto lebo pracovník ktorý iba fajčí a pluje na zem pracuje na údržbe čo strihanie kríky atď dlho vlasy debilko pod záštitou svojej ženy ktorá pracuje na úrade tento pán dlhodobo berie výplatu za plutiev a fajcenie

  21. Debatujete o ničom,lebo v zahraničí to nie je ani lepšie a ani horšie.Ba dokonca v Nemecku vo Francúzsku atd.sú štvrte,kde sa bojíte aj stupit.To len toľko k tejto téme.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img