ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Víkend otvorených parkov a záhrad v mestskom múzeu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Víkend otvorených parkov a záhrad je podujatie, ktoré sa koná už niekoľko rokov zvyčajne druhý júnový víkend. Organizuje sa v rôznych súkromných i verejných parkoch a záhradách na Slovensku. Svoje brány otvorilo počas víkendu viac ako 500 záhrad nachádzajúcich sa v 23 európskych krajinách. Na Slovensku zastrešuje toto podujatie mimovládna nezisková organizácia Národný Trust n. o., ktorá sa od roku 1996 usiluje o záchranu a citlivé využívanie kultúrneho a prírodného dedičstva našej krajiny. Podujatie sa konalo pod záštitou ministerky kultúry SR Natálie Milanovej a ministra životného prostredia SR Jána Budaja.

Mestské múzeum v Seredi sa do celoslovenského kultúrno-vzdelávacieho podujatia „Víkendu otvorených parkov a záhrad“ po prvýkrát zapojilo v roku 2016. Každoročne sa na organizácii podieľa vedúca múzea Mária Diková, ktorá návštevníkom odovzdáva vedomosti o kultúrnej hodnote historickej lokality bývalej seredskej fary a záhrady, dnes budovy Mestského múzea a Múzejnej záhrady.

Podujatie začalo v piatok 3. 6. 2022, kedy bola na terase v záhrade pre rodiny s deťmi pripravená tvorivá dielňa pod názvom „Farby prírody“. Išlo o remeselnú výrobu náramkov s lektorkou Janou Kamasovou. Súčasťou piatkového programu bola aj „Fándlyho čitáreň“. Jednalo sa o predstavenie osobnosti Juraja Fándlyho, čítanie z jeho knihy Zelinkár, ktorá bola jedna z prvých slovenských ľudovoliečiteľských spisov z konca 18. storočia s dobovými ilustráciami podávajúce lekárske rady proti všetkým chorobám. Návštevníci si vypočuli aj rozhlasovú zvukovú nahrávku učiteľa Alojza Kaššáka o J. Fándlym a Naháči no a v neposlednom rade bolo pre zájemcov pripravené aj čítanie Compendiata historia gentis Slavae (Zhrnutie slovanských dejín), časť Svätopluk Kráľ Slovákov.

Víkend otvorených parkov a záhrad pokračoval aj v sobotu 4. 6. 2022, počas ktorej sa v priestoroch múzea konala video prezentácia osobnosti slovenského kňaza, spisovateľa Juraja Fándlyho. Lektorkami boli PhDr. Eva Vrabcová a Mária Diková, vedúca múzea. Sobotňajšia časť podujatia patrila aj prehliadke múzejnej záhrady, ktorá je prirodzeným pokračovaním interiérových expozícií v exteriéri. Jej súčasťou sú zakonzervované základy piliera zaniknutého stredovekého kostola v Seredi zo 14. storočia. Vedľa neho sa nachádza farská tehlová studňa s hladinou vody 6,5 m. V záhrade sú tiež vystavené zaujímavé kamenné artefakty pozbierané v meste a v okolí. Súčasťou je aj výstava exponátov historických tehál. V múzejnej záhrade sú zasadené stromy ako rôzne druhy javorov, ozdobné višne a kvitnúce i zelené rastliny. Pod každým stromom je informácia pôvodu či darcu stromu. Najvzácnejší strom je tzv. Fándlyho nekvitnúca jabloň, ktorá rodí jabĺčka bez jadierok. Ide o spomienku na slovenského kňaza, významného spisovateľa Juraja Fándlyho, ktorý pôsobil v Seredi skoro tri roky ako kaplán (1778 – 1780). Strom bol v múzejnej záhrade zasadený v roku 2011 a štep jablone múzeum získalo z farskej záhrady v Naháči. V rámci tohto dňa odborným výkladom vedúca Mária Diková oboznámila návštevníkov s bohatou históriou Mestského múzea. To sa datuje od 14. storočia existenciou seredského kostola s cintorínom a farou. Nemenej zaujímavý bol aj pohľad do lapidária, v ktorom sa nachádzajú barokové sochy z Trojičného stĺpu či náhrobný kameň zo starého židovského cintorína v Seredi z 18. storočia. Jeho nápis je v hebrejskom jazyku.

Každý kto kdekoľvek navštívil podujatie „Víkend otvorených parkov a záhrad“ sa pripojil k spoločenstvu ľudí, ktorí šíria dôležitú potrebu a význam parkov a záhrad pre našu spoločnosť. Cieľom bolo okrem iného aj objaviť ich jedinečnosť a veľké bohatstvo. Záhrada Mestského múzea v Seredi je malou zelenou oázou v centre mesta, ktorá je v lete využívaná aj na koncerty či sobáše pod holým nebom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img