ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Heger: Dohoda EÚ na ropnom embargu pre Rusko je pre Slovensko dobrá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|  Výsledky prvej časti dvojdňového mimoriadneho summit EÚ v Bruseli sú dobrou správou pre Slovensko. Tak opísal predseda vlády SR Eduard Heger pondelňajšie rokovania lídrov EÚ, ktorým sa podarilo dohodnúť sa na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa jeho slov je výsledok rokovaní dobrou správou pre Slovensko. „Rokovali sme o sankciách na ruskú ropu a požiadavky Slovenska boli akceptované. To znamená, že Slovensko bude môcť využívať ruskú ropu až do momentu, keď bude mať za ňu plnohodnotnú alternatívu,“ uviedol.

Embargo, ktoré odsúhlasili šéfovia vlád a štátov EÚ, sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú tankermi po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia, v prípade Slovenska je to dovoz ropy cez ropovod Družba.

Heger v tejto súvislosti ocenil, že sa podarilo „dostať na palubu“ aj maďarského premiéra Viktora Orbána, s ktorým mal osobitné bilaterálne stretnutie k tejto otázke v pondelok tesne pred začatím bruselského summitu. Orbán pritom po príchode do Bruselu naznačil, že ku kompromisu o embargu na ruskú ropu je ešte ďaleko.

„Európska únia ostala jednotná, čo je v tomto čase nesmierne dôležité,“ odkázal Heger v závere svojho príhovoru pre médiá.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov sa diskusie lídrov počas pracovnej večere točili aj okolo výnimiek pre reexport rafinovaných výrobkov z momentálne lacnej ruskej ropy do iných krajín, kde Slovensko súhlasilo s výnimkou na vývoz takýchto výrobkov po dobu ôsmich mesiacov od zavedenia šiesteho sankčného balíka Európskej únie voči Rusku. Avšak Česká republika, ktorá nemá vlastnú rafinériu, počas rokovaní požadovala dovoz takýchto ropných výrobkov po dobu 18 mesiacov od zavedenia ropného embarga.

Utorkové diskusie premiérov a prezidentov budú pokračovať v téme zaistenia potravinovej bezpečnosti pre Európu a svet podporou vývozu ukrajinskej pšenice a na programe dňa sú aj otázky spojené s budovaním spoločnej európskej bezpečnosti.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No vidíš Hegerko, tá výnimka je pre nás výhodná. Len neviem prečo si ešte pred pár týždňami prskal ako sa treba odstrihnúť. Občas je dobré mať svoj názor a nie hovoriť čo sa práve od teba požaduje z Bruselu.

  2. Áno, je pravda, že sme závislý na lacnom plyne z Ruska, ale teraz budeme závislý na drahom „západnom“ plyne, ktorý aj tak bude pravdepodobne z Ruska, len nám ho budú predávať Nemci v cene x 5 …….. Vďaka našej múdrej vláde….

  3. No nemci práve avizujú že cez leto bude liter benzínu stáť 3 eurá. Už s touto správou vyšli aj Francúzi.
    Pokiaľ je to pravda tak Heger a spol to majú zrátané. Odsúhlasiť niečo na čo priemerná mzda na svk nemá a zničiť ludí na svk to môže len vláda OLANO

  4. Akceptované boli požiadavky Orbána a pri nich sa zviezlo aj Slovensko a teraz sa náš udatný premiér stavia do pozície že on vlastne presvedčil Orbána aby hlasoval za to aby cez ropovod Družba prúdila ropa aj naďalej.

  5. Heger sa ešte aj pochváli, že dostal Orbána na „palubu“. To akože Orbán bol za embargo a Hegerko ho presvedčil o opaku? To myslí vážne?

  6. Je niekde uvedene, ze aku dlhu dobu platnosti ma ta vynimka na ropu cez ropovody? Dufam, ze mali rozum a dali to bez casoveho obmedzenia. S ropou mame sancu si udrzat aj plyn. Rusi to vraj chcu parovat. Ze plyn len tomu, kto berie aj ropu. A este aj jadrove palivo nam snad neprestanu dodavat. Inak nam budu tie dve atomky na nic a budeme musiet kupovat aj elektrinu.

  7. Podľa môjho názoru ; Iba hlupák sa odpojí od lacných ruských energií a ešte väčší hlupák si mysli, že Rusi ukončia inváziu kvôli blbcom ktorý na nich uvalili sankcie …

  8. Ruskú ropu budeme môcť využívať až do momentu, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu,“ uviedol premiér.

  9. Suhlasit s vynimkou na dovoz ropy z RF bez casoveho obmedzenia, t.j. na furt, je urcite rozumnejsie a k nam obcanom SR zodpovednejsie, nez nam podsuvat bludy o nejakej iluzornej jednote EU. To boli Hegerove slova urcene pre nas este tak cca dva tyzdne dozadu. Co si o nas ten clovek mysli? Ze my Slovaci si pamatame len tri dni dozadu? Ake riesenia nam ponuka? Policajne vysluchy v pripade ineho nazoru na konflikt dvoch krajin, s ktorymi ani s jednou nemame ziadnu slovenskymi obcanmi odsuhlasenu bezpecnostnu dohodu? Realita nepusti. Napriek stvavym vojnovym reciam. Aj na tomto priklade vidime, ake falosne a skodlive reci to su. Ako moc su v rozpore s realitou a zdravym rozumom. Tu ropu potrebujeme, aby sme ekonomicky prezili. Aj plyn, aj to jadrove palivo, aj tu zeleznu rudu z Donbasu, aj drevo zo Sibiri. Lacnejsie energie a suroviny nam doteraz kompenzovali nase tretinove prijmy v porovnani so zapadnymi clenmi EU. Vela toho z Ruska potrebujeme. Viac, nez Rusko potrebuje od nas. To, ze si to konecne uvedomil aj pan Heger znamena, ze aj on je teraz prorusky troll? Wellcome to the club Eduard 🙂

  10. Ze ty ides hovorit o zdravom rozume… A bud rad, ze mozes tliapat anonymne, inak by sa za teba rodina musela hanbit.

  11. 5:35 tak štvavé vojnové reči? To akože fakt? To nie sú reči brate, to je krutá realita – realita vojny tesne za našimi hranicami, kde nášho suseda napadol cudzí štát, agresor a okupant. A my sa tomuto ruskému agresorovi máme strčiť do zadku a klaňať sa až po zem, aby nám láskavo predal svoju ropu a on mal z čoho vyrábať tanky. A o akom dreve to tu trepeš? Čo my máme málo svojho dreva, ktoré vyvážame za hranice? So železnou rudou a jadrovým palivom sme za vodou aj bez putlerovcov a že ich ekonomika za pár mesiacov padne rovno na hubu, tak to si buď istý. My bez gangstrov rusov prežijeme, oni bez nás (EÚ) nie. Je to iba otázka času.

  12. Super, len tak dalej. Treba sa zbavit totalnej zavislosti od rusov. Uz aj plynu budeme nakupovat o 65% menej z Ruska. Vsetko sa da, aj zmenit technologiu v Slovnafte. Rusi zbankrotuju. Putler, idi na chuj!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img