ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Na margo kosby

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický  / 28 MÁJ 2022 /
Aktuálne požiadavky mnohých občanov znejú: „Kosiť, kosiť , kosiť! Napriek tomu, že informácie o globálnom otepľovaní a nedostatku vlahy sú permanentne takmer na dennom poriadku od botanikov, biológov, poľnohospodárov a priateľov prírody, skupina žiadateľov kladie každé leto tú istú otázku. Prečo nie je pokosené tam alebo tam?

Pripomeniem iba niekoľko vecí z botaniky. Z tráv boli vyšľachtené obilniny. Tie, z ktorých máme múku a veľmi významnú a dôležitú súčasť našej potravy. Ich životný cyklus je jednoduchý. Vyrásť, zakvitnúť a vytvoriť semienka ako zárodok budúcej generácie. Tie dvojročné prezimujú a kvitnú v druhom roku. Takto to funguje tisícky rokov.

Nedávno som prechádzal po násype od Mlynárskej ulice po Zberný dvor. Po oboch stranách násypu krásna miestami 60 cm vysoká tráva, medzi ňou zakvitnuté dvojklíčne a jednoklíčne rastliny. Prirodzený biotop mnohých druhov bylín a hmyzu vrátane veľmi dôležitých opeľovačov. Tomu porastu nič nechýba. Žiaľ hlúposť niektorých „precivilizovaných“ vedie k prekladaniu požiadaviek na pokosenie svahu. Možno podvedome túžia po tom, aby videli kam padnú, ak sa im podarí zbehnúť z asfaltového povrchu hrádze. O tom, že minimálne 500 rokov dozadu nebol zaznamenaný prípad straty dieťaťa vo vysokej tráve som už písal. Napriek tomu sa vo vyjadreniach kritikov vyšších tráv takéto prirovnania z času na čas objavujú.

Prichádza suché a horúce leto. Tretia kosba určí zatiaľ zeleným plochám suchý režim. Nepochybujem, že verejnosťou budú potom rezonovať požiadavky na polievanie nielen trávnikov ale aj miestnych komunikácií.
Prepáčte, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že sa sami voči sebe správame ako idioti. Spomínam si na rozhovor, ktorý som si vypočul pred mnohými rokmi. Chlapec, ktorý videl na poli pri ceste vykopané jarky a vedľa nich položené melioračné trubky, sa spýtal vedúceho výletu. „Ujo, čo to je ?
Oslovený odpovedal: „Dávajú tam potrubie, ktoré bude odvádzať z pôdy vodu, aby ju potom mohli zavlažovať.“

Iný príklad. Nehospodárnemu nakladaniu s dažďovou vodou nežičí ani zákon. Miestne komunikácie budujeme v podľa normy. Tá hovorí, že dažďovú vodu odvádzame kanalizačnými zberačmi do kanalizácie. V čističkách je takto voda z mrakov čistená spolu s fekáliami a splaškami plných saponátov. Upravovaná je s vysokými finančnými nákladmi, aby mohla byť vypustená do rieky. Scenár ako z toho poľa. Dažďovú vodu najprv v súlade so zákonom zriedime s fekáliami a fenolmi a potom ju od nich vyčistíme. A to už nehovorím o tom, že pitnou vodou splachujeme záchody. Prečo? Lebo dva prívody na vodu technickú a pitnú by boli drahé. Ak pitnej vody nebude, potom to bude lacné? Vodárenské spoločnosti majú obrovský modernizačný dlh. Päťdesiatročné horizontálne rozvody sú iba zlé a horšie. Čo ak príde obdobie, že z deravých rozvodov sa pitná voda k odberateľom nedostane? Koľko bude stáť kubík pitnej vody? Katastrofický scenár? Omyl! Reálna hrozba.

Pri úvahách o tom, ako sa správame k prírode a aj sami k sebe, mi vždy napadne jedna múdra veta. PENIAZE SA JESŤ, PIŤ ANI DÝCHAŤ NEDAJÚ. Prečo sa teda správame tak, ako by to nebola pravda? A vôbec, patrí nám oprávnene označenie ČLOVEK ROZUMNÝ?

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No a tento blogátor bol jeden z tých čo chválil vybetónovať malý park. Nie je teda nejaký schizofrenický? No a alergici tiež súhlasia s nim, že načo kosiť. Ale v Seredi je už asi zvykom zvalovat neschopnosť na niekoho iného.

  2. to mu stale takto jebe alebo len obcas?nekoste 5rokov usetrite vy hovada.taketo pi..ny keby niekto rozpraval v rakusku tak ho daju do kazajky.

  3. Všetci v Rakúsku sú idioti, lebo kosia až sa im z kečiek práši, iba pán V. zo Serede je lietadlo a požral všetku múdrosť sveta. Keby tento jeho elaborát napísal žiak ZŠ ako slohovú úlohu, tak nič nepoviem. Ale ten, ktorý je akože profesionál a čo sa má starať o čistotu mesta? To sme to dopracovali.

  4. Mne osobne stačí aby bolo pokosene 30 cm od cesty na tytesi aby som na biku alebo korčuliach mohol ísť krajom a nešlahal o tu peknú pol metrovu trávu moje úbohé nohy,Určite má aj pán veselý…doma pol metrovu burinu

  5. Presne toto som chcela napísať! „súdruh“ Veselický už dávno mal doma sedieť na riti a nie na úrade! Aký človek, taký článok! A ešte by som ho rada videla ako sa on prechádza po hrádzi! Veď on sa neprechádza ani po meste😂😂😂

  6. Mesto potrebuje jednoznačne zmenu vo vedení. Človek aby bol vďačný za veci, ktoré sú ich povinnosť. Stačilo. Vy máte slúžiť ľuďom, pretože si vás zvolili. Má to byť poslanie poslanci…

  7. Budú sa nejako orezávať aj kríky na sídliskach aj pri cestách??? Cez niektoré je fakt tažko vidno na cestu a tie na sídliskách prevýsajú už na chodník

  8. Pri škôlke pokosili trávu a 2 metrovú burinu vyrastajúcu z pod budovy tam nechali. Kde tu je zdravý rozum?

  9. Kosba a starostlivost o zelen je kazdorocne sa opakujuci problem. Jednoducho teraz v maji a juni to nemaju sancu stihat. Je potrebne zazmluvnit firmy ktore maju stroje a kapacitu na toto obdobie a rozdelit mesto na useky aby sa kazda skupina starala o nejaku cast. A ku kvalite kosenia…tie casti ktore dokosuju vyzinackami tak to je katastrofa. Len z metra prebehnute rychlo rychlo ved nestihame….☹️

  10. Každá veta v tom článku je rozumná a pravdivá.
    A to nepatrím k obdivovateľom autora článku..A vy čo len a len kritizujete si to prečítajte viackrát ,dúfam že pochopíte.

  11. Neschopne riadenie mesta. Totalny amaterizmus. Ine mesta a dedinky skosene, ciste, no krasa. Sered – otras, uz dlhodobo. Treba jedoznacne zmenu vedenia. Aj to co sa opravuje, rekonstrujuje – fuserina, odflaknute vsetko.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img