ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

MôJ POSTOJ K ZÁMENE MAJETKU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
MôJ POSTOJ K ZÁMENE MAJETKU
Jeden z hlavných bodov mimo plánovaného MsZ 26.5.2022 bola aj žiadosť TTSK o majetkové usporiadanie nehnuteľnosti v meste Sereď . Zámerom TTSK je premiestniť Obchodnú akadémiu (OA) z Mládežníckej ulice do priestorov našej budovy na Školskej ulici a v tej súvislosti vybudovať na pozemku kuchyňu i jedáleň pre obe školy (GVM i OA). Zachovanie OA v meste je podmienené získaním priestorov na Školskej ulici do ich vlastníctva. Mesto by za túto výmenu získalo pozemky pod zberným dvorom a časť pozemku pri športovej hale v areáli OA (tie by mesto v budúcnosti využilo na vybudovanie parkovísk). Finančný rozdiel tejto zámeny by TTSK vyrovnal realizáciou opravy Mládežníckej ulici pri OA. Na MsZ prišiel svoj zámer seredským poslancom vysvetliť aj sám trnavský župan p. J. Viskupič so svojím tímom.
O priebehu a výsledku tohto rokovania sa hneď napísalo niekoľko článkov. Boli v nich citované aj vystúpenia poslancov Krála a Královiča, ktorí podporovali zachovanie oboch stredných škôl.
Ako keby iní diskutujúci poslanci (O.Kurbel, P. Karmažínová, ja) boli proti.
Všetkým nám ide o zachovanie týchto stredných škôl v meste.
Prečo som ja nepodporila tento zámer, malo iné dôvody:
Celý proces prebiehal netransparentne. Neprešiel tento bod programu komisiami. Komisie ho síce mali na prejednávanie pred februárovým zastupiteľstvom s iným znaleckým posudkom, ale Finančná a majetková komisia ho vtedy neodporúčala prijať a dala vlastné návrhy, ktoré by podľa nej boli férovejšie. Legislatívno-právna komisia sa k nemu nevyjadrovala vôbec!. Komisia RM a ŽP odporučila prehodnotiť znalecké posudky, čo sa aj udialo. Takže s novo-vypracovanými znaleckými posudkami materiál nebol na žiadnej komisii!
• Keď nám tento zámer bol prvý krát predložený na novembrovom zastupiteľstve, tak poslanci prijali uznesenie č. 278/2021, ktorým informáciu o zámere zobrali len na vedomie a zároveň odporučili primátorovi mesta rokovať so zástupcami TTSK o iných možných alternatívach . Na tie som sa osobne pýtala aj p. župana, lebo podľa našich Zásad hospodárenia a nakladania s majetkom mesta Sereď v par. 26 v bode 1 sa píše:
K zámene majetku za iný majetok môže mesto pristúpiť výnimočne, a to najmä z dôvodov, že takýto spôsob naloženia s majetkom vo vlastníctve mesta je pre mesto z hľadiska sledovaného zámeru efektívnejší ako iný spôsob naloženia s takýmto majetkom, prípadne ak zámer, ktorý mesto sleduje, nie je možné dosiahnuť iným spôsobom. K zámene majetku za iný majetok mesto pristúpi aj v prípadoch, že mu takýto spôsob naloženia s majetkom ukladá osobitný predpis
Prečo iné alternatívy neboli vybraté – napr. odkúpenie pozemkov pod zberným dvorom mestom od TTSK (podľa znaleckého posudku majú hodnotu 133 000 eur), dlhodobý prenájom budovy na Školskej ulici TTSK (mohli pri dlhodobom prenájme získať aj finan. dotácie na jej opravu) a i., mi nebolo odpovedané ani samým p. županom. Mať len dobrý úmysel ma nepresvedčil.
Takáto vážna zámena majetku si vyžaduje dlhšiu a dôkladnejšiu diskusiu. Poslanci sa o výsledkoch 1,5-ročného jednania dozvedeli až na MsZ Prvý krát v novembri 2021. Urobiť si až zo zastupiteľstva súčasne pracovné stretnutie, je veľmi nešťastné. Na zastupiteľstve je už pripravený návrh uznesenia, ktorý sa má schváliť.
• Na tomto tzv. pracovnom stretnutí, čo bolo súčasne aj mimo plánované zastupiteľstvo, mi chýbali zástupcovia dotknutých SŠ – bolo by vhodné si vypočuť aj postoje riaditeľok škôl.
• Pán Viskupič nás uistil, že TTSK nemá v úmysle budovu OA predať, má v pláne si ju ponechať, aby mohla slúžiť naším obyvateľom – minimálne športová hala. Z jeho úst bolo možné si vypočuť, že TTSK sa len tak svojho majetku nevzdáva a nepredáva. Len my sa ideme tak ľahko vzdať poslednej budovy, ktorá vyhovuje školským potrebám v našom meste. Budovy, ktorá má aj svoju historickú hodnotu a veľmi významnú strategickú polohu v centre mesta.
Toto boli dôvody, prečo som ZATIAĽ nepodporila predložený zámer.
Ja si tiež prajem, aby obe stredné školy mohli zostať v našom meste. Ale aby súčasne mohli existoavť v dôstojných podmienkach, bez značných obmedzení.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Poslanci sa o výsledkoch 1,5-ročného jednania dozvedeli až na MsZ Prvý krát v novembri 2021

    nie je nahodou teraz maj 2022? co ste vsetci robili doteraz?
    a druha otazka – kto jednal 1,5 roka a s kym? a bez vedomia poslancov?
    a posledna – co spravite/me, ked zupa OA v Seredi zrusi?

  2. Pani poslankyna aké ZATIAL?
    Veď všetko je prijatým uznesením už schválené! Pokiaľ som dobre počul zo zvukového záznamu návrh, ktorý čítala poslankyňa Červeňova tak sa schvalil zámer prevodu, spôsob prevodu, ale aj konkrétne čo a za čo sa ma meniť!
    Či sa mýlim?

  3. Pred nejakým časom rodičia na škole zbierali podpisy proti zrušeniu 8 ročného gymnázia a župan povie, že oni nič také nezvažovali a počuje to prvý krát?

  4. Keďže sa jedná o nakladanie s majetkom mesta, okrem schváleného ZÁMERU prevodu sa bude musieť o tejto veci hlasovať ešte raz a na schválenie PREVODU majetku budú potrebné hlasy 3/5 všetkých poslancov.

  5. Mária, dobre si urobila. O nás bez nás. Nech povie župan, na čo a pre koho to chce. Miesto na bývanie jak lusk.

  6. Po ceste z pracovného stretnutia v Trnave, som pri pohľade na novo vznikajúce haly popri R1 rozmýšľal, kde budú všetci pracovníci ubytovaní, vari je nemožné, aby komplexne všetci iba dochádzali.

    V hlbšom kontexte mojej úvahy sa potom javí bývalá internátna budova OA a aj samotná budova OA ako veľmi atraktívna, práve na tento účel.

    Verím, že TTSK takýto úmysel nemá a nebude potrebné ďalšie stretnutie v kine, ale treba byť obozretný.

  7. A kam chcú natlačiť študentov z OA? Na Gymnázium??? Čo ste sa už načisto zbláznili? Začnite rozmýšľať hlavami, nie eurákmi.

  8. A ceresnickou je vyuzitie potencionalne ziskaneho pozemku. Mesto vybuduje parkovisko / rozumej zaplatime ho vsetci z dani/ pre obyvatelov Meandru. Tak dokelu sukromny investor nadrbe bytovky z nedostatocnym poctom parkovisk a mesto mu postavi parkovisko aby mali ludia kde parkovat. Tak to je super. Namiesto efektivneho vyuzitia takto atraktivneho pozemku.
    Dalej pisal niekde novinar Sabo ze tie budovy buducej byvalej OA by malo mesto ziskat do vlastnictva a vybudovat najomne byvanie pre ludi alebo inak zmysluplne vyuzit. Ta zamena je pre mesto zly obchod resp. slabo vyjednana. Chapem ze VUC je tazka hus na sklbanie radsej nechaju objekt schatrat tak ako areal skoly v zemianskych sadoch.

  9. vypisovať a zdržať sa hlasovania. Každý poslanec by mal mat nazor a hájiť záujmy občanov v meste. Zdržanie sa hlasovania je take “ demokratické”
    Tak ako sa píše ideme suplovať busines developera a stavebného úradu – najprv schváliť bytovky a potom riešiť parkovanie na mestkých pozemkoch.
    To naozaj sa mesto chce “ opäť” vzdať takejto nehnuteľnosti? To bude opäť busines pre vyvolených .
    . A bez problémom si zvolaju mimoriadne zastupiteľstvo na tento “ podvod”

  10. Pán Viskupič vie na koho sa má obrátiť, keď chce niečo dosiahnuť, keď chce niečo získať. Treba prísť len do Serede a už to má. Tu sa vo veľkom rozdáva. Naši pohlavári veľmi radi rozdávajú z cudzieho, len neviem ako by rozdávali zo svojho. Z cudzieho krv netečie. Keď to urobia, sú obyčajné nenažrané krysy. Záujmy cudzích sú im dôležitejšie, ako občanov mesta. Robia im jeden podraz za druhým. Skončí to niekedy? Alebo keď už nebude čo rozdávať a predávať, zbalíme kufry? Prečo p. Viskupič neodpredá mestu pozemok pod zberným dvorom? A že neodpredá školu? Kto mu v tom zabráni keď ju už bude mať?

  11. A čo bude so športovou halou, ktorá je jediná v meste? Športujú tu deti a dospelí. Jediná je vhodná na hádzanú, florbal a hrá sa v nej futbalová Inter liga. To vyženieme deti na ulicu, ale budeme sa chváliť, čo sme urobili pre deti a šport. Mimochodom hala postavená mestom a v rámci akcie Zet, v roku 1983 prevedená na SES a odtiaľ na kraj a VÚC. Prečo ju mesto nechce naspäť? Má toľko športovísk vybudovaných, že jediná, ktorá chátra, je nepotrebna? Lepšie je stavať výrobné haly a voziť do nich lacnú pracovnú silu. Na rok 2022 vyhlásilo Ministerstvo rozvoja projekty na výstavbu športových hál s dotáciou 1,2 milióna eur a mestá by prispeli 10 %, ale tu nie je záujem. Treba sa ísť pozrieť do miest a dedín, kde sa to dá urobiť a nie hovoriť, ako to nejde.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img