ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Finančnú podporu odídencom z Ukrajiny preberajú medzinárodné organizácie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚPSVR SR |MM|  Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili posledné dávky v hmotnej núdzi odídencom z Ukrajiny so štatútom dočasného útočiska. Od júna túto funkciu preberajú a peniaze odídencom vyplatia štyri medzinárodné organizácie – Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Detský fond OSN (UNICEF), Medzinárodná federácia Červeného kríža (IFRC) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Žiadatelia o tieto dávky neprídu, mení sa len spôsob ich vyplácania.

Počas marca a apríla sa na úrady práce, sociálnych vecí a rodiny obrátilo celkovo 22 310 odídencov z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska so žiadosťou o pomoc v hmotnej núdzi. Úrady práce im v rámci pomoci za uvedené obdobie poslali celkovo takmer 5 miliónov EUR. Za mesiac máj už budú túto pomoc v júni vyplácať medzinárodné organizácie – UNHCR, UNICEF, IFRC a IOM. Okrem terajších poberateľov pomoci v hmotnej núdzi budú spomínané organizácie poskytovať podporu aj novým žiadateľom.

Výška podpory pre jednotlivca bude 80 EUR. Dieťa vo veku do 3 rokov bude mať nárok na pomoc vo výške 160 EUR a dieťa vo veku 3 až 18 rokov 60 EUR. Konkrétna výška podpory závisí od počtu a veku členov domácnosti. Maximálna výška podpory bude 380 EUR mesačne. V prípade zdravotne postihnutých osôb môže dodatočne finančne pomôcť aj UNICEF alebo Medzinárodná organizácia pre migráciu. Podľa predbežných odhadov podporia približne 500 detí a asi 400 dospelých so zdravotným postihnutím. Finančná podpora odídencom zo strany menovaných organizácií je v súčasnosti nastavená na dobu troch mesiacov ako krátkodobý podporný nástroj vláde Slovenskej republiky.

„Pri pomoci odídencom z Ukrajiny je naša spolupráca s medzinárodnými partnermi mimoriadne intenzívna. V modernej histórii Slovenska ide svojim rozsahom o unikátny projekt v oblasti  poskytovania finančnej podpory. Úprimne oceňujem, že sa nám tento proces podarilo nastaviť v priebehu niekoľkých týždňov. Kľúčové bolo zamerať sa na poskytnutie čo najrýchlejšie
a najefektívnejšej pomoci pre odídencov, samozrejme s ohľadom na záujmy Slovenska,“
vyhlásil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Odídenci z Ukrajiny boli o zmene v poskytovaní finančnej pomoci informovaní listom. Posledné práce v súvislosti s presunutím vyplácania finančnej pomoci budú ukončené na konci mája. V rámci nich je potrebné, aby odídenci v žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi mali uvedené slovenské mobilné telefónne číslo, na ktorom ich bude možné kontaktovať. Ak ho v žiadosti uvedené nemajú, mali by ho doplniť najneskôr do 31. mája 2022. Oznámiť kontaktné telefónne číslo je možné osobne, telefonicky alebo emailom na ktoromkoľvek úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Odídenci môžu získať slovenskú SIM kartu v prevádzkach slovenských telekomunikačných operátorov, alebo bezplatne vo veľkokapacitnom centre Bratislava alebo Michalovce. „Dopĺňame posledné informácie potrebné pre neprerušené poskytovanie podpory odídencom. Úrady práce zostávajú naďalej nápomocné pri snahe odídencov z Ukrajiny uplatniť na slovenskom trhu práce. Pre ich lepšie zapojenie sa do pracovného života im napríklad ponúkame preplatenie kurzu slovenčiny, či iných vzdelávacích kurzov,“ uzavrel generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img