ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Pripomenuli sme si Medzinárodný deň mierových síl OSN. Sereď je navždy zapísaná do histórie medzinárodného spoločenstva

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V nedeľu 29. mája sme si pripomenuli Medzinárodný deň mierových síl OSN. Medzi príslušníkov modrých baretov patria dlhodobo aj seredskí vojaci. Práve v našom meste v roku 1993, vznikla prvá slovenská jednotka mierových síl OSN – ženijný prápor Armády Slovenskej republiky. Počas piatich rokov v mierových misiách na území bývalej Juhoslávie UNPROFOR a UNTAES dokázali slovenskí vojaci svoju profesionalitu i oddanosť.

Medzinárodný deň príslušníkov mierových misií si pripomíname od roku 2003. Predchádzalo tomu prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z decembra 2002, ktorou bol 29. máj ustanovený za Medzinárodný deň mierových síl OSN. Cieľom je vyjadriť úctu a česť vojačkám a vojakom, ktorí v misiách prišli o život a zároveň poďakovať všetkým, ktorí pod modrou vlajkou pôsobili a stále pôsobia. „Mesto Sereď sa pred dvadsiatimi deviatimi rokmi navždy zapísalo do histórie medzinárodného spoločenstva,“ povedal pred časom Bernard Roštecký, člen UN Veteran Slovakia.

Slovenská republika je súčasťou mierových síl OSN od svojho vzniku. Za 29 rokov sa v doposiaľ 16 misiách pod vlajkou OSN vo svete vystriedali už tisícky slovenských vojačiek a vojakov. Aktuálne v mierových misiách pôsobí 240 slovenských vojakov v mierovej misii OSN – UNFICYP na Cypre a ďalší dvaja príslušníci OS SR pôsobia ako vojenskí pozorovatelia v najstaršej mierovej misii OSN – UNTSO na Golanských výšinách v Sýrii.

„Slovensko je hrdým prispievateľom k budovaniu mieru pod záštitou OSN. Sme odhodlaní byť súčasťou mierového úsilia, a to ako členská krajina Organizácie spojených národov, ale tiež Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Ďakujem príslušníkom slovenských ozbrojených síl za ich každodenné nasadenie ďaleko od rodín a priateľov, no s nesmiernym významom pre nás všetkých,“ povedal pri príležitosti pamätného dňa minister obrany Jaroslav Naď.

Modré barety pôsobili už napríklad v bývalej Juhoslávii, Sýrii, Iraku, Izraeli, Egypte, Libanone, Namíbií, Etiópií, Eritrei, Libérii a v ďalších štátoch. Aktívnych a neaktívnych vojakov, občianskych zamestnancov, ktorí slúžili v misiách pod mandátom OSN, alebo boli významne nápomocní pri ich realizácii a ich rodinných príslušníkov združuje občianske združenie UN Veteran Slovakia so sídlom v Seredi.

– V máji 2013 bol pri príležitosti 20. výročia vyslania prvej jednotky Armády SR do mierovej misie OSN – Unprofor slávnostne odhalený prvý pamätník na území SR venovaný mierovým misiám. Je umiestnený v Seredi na Námestí slobody.

– V auguste 2020 sa mestu Sereď, združeniu UN Veteran Slovakia, Zväzu vojakov SR – klub Sereď a ženijnému pluku podarilo zrealizovať pamätník venovaný seredským ženistom. Expozíciu pri Váhu tvorí pásový obojživelný transportér PTS – 10.

– Pri príležitosti Medzinárodného dňa príslušníkov mierových síl OSN je areáli kasární v Seredi každý rok organizovaná strelecká súťaž. Tento rok sa VIII. ročník konal v sobotu 28.mája 2022. Strieľalo sa zo samopalu vz.58 s redukovaným strelivom, v polohe stojmo, ležmo alebo na obe varianty.

– Každoročne si v Seredi na mestskom cintoríne uctievame aj obete leteckej katastrofy v Hejciach, pri ktorej zahynulo 42 slovenských vojakov vracajúcich sa z mierovej misie KFOR v Kosove. Medzi nimi bol aj plk. Štefan Ivan zo Serede. Na jeho počesť sa v mesiaci september pravidelne organizuje aj Memoriál plukovníka Štefana Ivana o putovný pohár veliteľa Pozemných síl OS SR v mini futbale.

rok 2013 – odhalenie pamätníka venovaného mierovým misiám

rok 2020 – odhalenie pamätníka venovaného seredským ženistom

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img