ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Sereď plánuje strategickú zámenu pozemkov, rozhodli o tom dnes mestskí poslanci

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /  26 MÁJ 2022  /

Dnes mestskí poslanci schválili zámer zámeny nehnuteľného majetku mesta s nehnuteľnosťami Trnavského samosprávneho kraja na našom území. Do rúk našej samosprávy sa tak môže dostať opravená Mládežnícka ulica, pozemky pod zberným dvorom a časť pozemkov v areáli Obchodnej akadémie. Trnavská župa za to získa do majetku našu budovu školy, v ktorej dnes sídli menšia časť gymnázia. Na definitívne odobrenie zámeny musí ešte raz zahlasovať mestské zastupiteľstvo.

 

Plusy a mínusy

Mestskí poslanci v takmer dvojhodinovej rozprave polemizovali o výhodách a nevýhodách takejto zámeny pre mesto. Niektorým poslancom sa nepozdávala suma vyčíslená v znaleckom posudku, pustenie perspektívnej budovy v centre mesta z rúk samosprávy, kapacitné možnosti budov pre účely župných škôl, či načasovanie strategickej zámeny pozemkov pred voľbami.

Plusmi bol strategický potenciál pozemkov pod zberným dvorom a najmä perspektíva istého zachovania inštitúcií gymnázia aj obchodnej akadémie v meste. „Pre občana Serede je jedno, kto vlastní budovu školy, do ktorej chodí jeho dieťa. Dôležité je, aby deti nemuseli za stredným školstvom dochádzať do iného mesta,“ vyjadril svoj názor poslanec Róbert Kráľ.

 

Župan Viskupič na zastupiteľstve

Zasadnutia sa zúčastnil aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a riaditeľ odboru školstva na župe Stanislav Pravda. „Našim spoločným cieľom je udržať a skvalitniť vzdelávanie v meste Sereď. Župa sa vydala cestou optimalizácie kapacít stredných škôl, ktoré zriaďujeme. Počty študentov obchodnej akadémie v Seredi reálne klesli za 20 rokov o 70 percent,“ zhodnotil Pravda.  „V prípade úspešnej zámeny, nebudem znižovať súčasné kapacitu gymnázia a neplánujeme rušiť osemročné gymnázium v Seredi,“ doplnil Viskupič.

 

Čo sa zmení?

Pozemky pod zberným dvorom, ktoré si Sereď dlhodobo prenajíma od TTSK, získa do svojho majetku mesto. Mesto získa časť pozemku v areáli Obchodnej akadémie, ktoré využije na vybudovanie verejného parkoviska pre potreby športovej haly a tiež priľahlého sídliska. Trnavský kraj vynoví ulicu Mládežnícka, ktorá je dlho v zdevastovanom stave a následne ju odovzdá do majetku Serede.

Trnavský kraj získa od mesta Sereď budovu s pozemkami na Školskej ulici (budova, v ktorej dnes sídli časť gymnázia Sereď, budova stojaca takmer oproti vstupu do Mestskej knižnice. Nie budova na Kostolnej ulici).

 

Aké sú plány po usporiadaní pozemkov?

Sereď má v budúcnosti plán vybudovať na svojom, už vysporiadanom pozemku pod zberným dvorom, novú triediacu linku na odpady. Linka bude vedieť dotrieďovať komunálne odpady mesta na všetky možné triediteľné zložky, čím minimalizujeme objemy nevyseparovaných odpadov mesta na absolútne minimum. Poplatky za skládkovanie odpadov, ktoré budú v najbližšom období rásť raketovou rýchlosťou, by sme tak mohli vedieť dramaticky redukovať.

Trnavský samosprávny kraj má zasa v pláne investovať do rekonštrukcie budovy na Školskej ulici minimálne milión eur, deklaroval to župan na rokovaní MsZ. Župa chce na pozemkoch vybudovať novú kuchyňu a jedáleň, obnoviť strechu a vymeniť okná.

 

Na výsledok si počkáme

Zámer poslanci síce schválili, avšak zámenu pozemkov ešte musia odobriť na niektorom z nasledujúcich mestských zastupiteľstiev.

Dnešnú rozpravu si môžete pozrieť tu:

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na názor občanov sa nikto nepýta? To nie je jedno kto budovu vlastní. Keď budovu bude vlastniť TTSK, môže si potom s ňou urobiť čo bude chcieť. Teraz to sľubuje na užívanie OA, ale Sereď pre TTSK nie je až tak zaujimavá, chcú sa dostať len k lukratívnemu majetku v centre mesta. Novú triediacu línku bude prevádzkovať p. Krošlák? Už jedno podobné máme na Malom Háji. Nestačí? To sa bude znova opakovať? Neviem, kde chce p. Viskupič v tejto malej budove urobiť okrem tried aj odborné učebne, kuchyňu a jedáleň? Čo je vlastne naše?

  2. neviem ako sa tam zmestia obidve školy. A prizval niekto k diskusii, na zastupiteľstvo, aj riaditeľky týchto škôl? O tomto zámere rozhodlo 8 poslancov. 8 hlasov bolo ZA.

  3. aká zámena pozemkov? My ideme vymeniť pozemky pod zberným dvorom aj za budovu – v centre mesta, poslednú školskú budovu, ktoré mesto má.
    Ale asi je to fakt dôležité toto pre mesto, keĎ nestačí článok od jednej autorky, ale musí byť ešte od druhej

  4. nie, novú linku môže kúpiť mesto od neho. Veď tú, čo si rozložil v Malom Háji, musel odviezť.

  5. Kde sú tie časy keď niekto chodil na OA Sereď bol kapacita! Dnes je to čistá dekadencia! No a nakoniec to dopadne tak že OA tu skončí. Matoblbov bratranec

  6. Kto chodil na OA Sereď bol kapacita? To ste si možno len namýšľali. Rovnaká blbosť ako za komoušov výberové gymnázium. Niekto mal potrebu byť viac ako ostatní. Realita však tomu nenasvedčovala.

  7. Keď niekto chce niečo získať, treba prísť len do Serede. Tu dostane čo len chce. To vie aj p. Viskupič. Poslanci odsúhlasia aj odpredaj vlastnej matere. Tak ako odsúhlasili rozšírenie vinárskych závodov do priestorov pri kostole, kde bol kúsok zelene, aj ten bolo treba zlikvidovať. Aj námestie je jedno kamenné mesto bez zelene, v lete rozpálená platňa.

  8. Ty brzda vinárske závody tomuto mestu platia dane ale tie stromy určite nie… ale ak si správny dredáč tak keď ich budú kálať dolu omotaj sa o jeden z nich gurtňou! Či až taký zástanca zelene nie si? Radšej keby si okolo sídliska zbieral bobky po svojom čoklovi

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img