ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Pôvodný nábytok seredského kaštieľa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Z pôvodného vybavenia seredského kaštieľa sa zachovalo len veľmi málo predmetov.  Preto je dôležité všetko, čo tvorilo jeho súčasť zreštaurovať a uchovať pre ďalšie generácie.
Pred piatimi rokmi OZ Vodný Hrad zakúpil secesný sekretár, ktorý tvoril súčasť zariadenia seredského kaštieľa.  Reštaurátor Martin Šmigrovský mal pred sebou neľahkú úlohu – navrátiť sekretáru pôvodný vzhľad. Stav exponátu opísal ako nevyhovujúci. Drevený masív bol napadnutý drevokazným hmyzom, povrch bol celoplošne degradovaný. Na niektorých miestach bola laková vrstva zanesená depozitom v takej miere, že došlo k ich prepojeniu v podobe tmavých škvŕn.
Sekretár patril do mobiliáru kaštieľa. Neskôr sa dostal do majetku rodiny panského kočiša, jeho rodina ho predala ďalšiemu kupcovi od ktorého ho OZ Vodný Hrad odkúpilo pre mestské múzeum. Sekretár pochádza z prelomu 19. – 20. storočia a skladá sa z dvoch častí: spodnej skrine s dvoma dvierkami a vrchného nadstavca. Bol vyhotovený z viac druhov drevín ako smrek, jedľa ši dub. Horná doska spodnej časti je tvorená masívnou kamennou platňou z čierneho mramoru.
Ako Martin Šmigrovský sekretár opísal, estetické hodnoty boli prítomné už pri navrhovaní a konštrukcii exponátu. Ako celok mal ulahodiť oku majiteľa pri každodennom používaní nábytku. Dominantné  boli zdobiace prvky vo forme florálneho ornamentu na dvierkach spodnej časti, rohoch stredného výklenku hornej časti a drobnejšie na čelách zásuviek spodnej časti.
Podľa Františka Šmigrovského ( otca Martina ),  ide o „secesný“ sekretár, čo bolo posledné slohotvorné obdobie,  v ktorom prevládala výtvarnosť, ornamentálnosť a estetické využívanie rozličných materiálov. V tomto období sa nábytok vyrábal na mieru. Sekretár získalo združenie Vodný Hrad od súkromného majiteľa, ktorý zrejme netušil aký vzácny exemplár vlastní.
Podľa Františka Šmigrovského ( otca Martina ), ide o „secesný“ sekretár, čo bolo posledné slohotvorné obdobie, v ktorom prevládala výtvarnosť, ornamentálnosť a estetické využívanie rozličných materiálov. V tomto období sa nábytok vyrábal na mieru. Sekretár získalo združenie Vodný Hrad od súkromného majiteľa, ktorý zrejme netušil aký vzácny exemplár vlastní.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img