ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Poslanci rokovali o zámere premiestniť Obchodnú akadémiu na novú adresu, zámene pozemkov aj o rekonštrukcii vozovky na Mládežníckej ulici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Obchodná akadémia Sereď patrí do siete stredných odborných škôl zriadených Trnavským samosprávnym krajom. Škola s internátnym ubytovaním už dlhé desaťročia sídli na Mládežníckej ulici. Trnavská župa pred časom oboznámila vedenie mesta so zámerom presťahovať školu na novú adresu: do areálu na Školskej ulici, ktorý je v súčasnosti využívaný na potreby Gymnázia Vojtecha Mihálika.

Nehnuteľnosť tohto školského areálu je vo vlastníctve mesta a gymnázium ho užíva na základe nájomnej zmluvy. Tá bola uznesením Mestského zastupiteľstva v Seredi č. 77/2022 zo dňa 21.4.2022 uzatvorená na obdobie do 31.8.2023. Výška aktuálneho ročného nájomného je 7 373,70 €. Zachovanie Obchodnej akadémie v meste Sereď si Trnavský kraj podmienil získaním spomínaného školského areálu na Školskej ulici do svojho vlastníctva. Budova si tu vyžaduje rozsiahlu rekonštrukciu a v rozšírenom areáli plánuje kraj aj výstavbu stravovacieho zariadenia pre učiteľov a študentov, kde chce investovať milión eur.

Zámerom mesta Sereď je vykonať zámenu pozemku na Školskej ulici s pozemkom pod zberným dvorom. Ten je vo vlastníctve TTSK a mesto ho užíva na základe nájomnej zmluvy od roku 2015 uzatvorenej na dobu 15 rokov s ročným nájomným 3 844 eur. Tento pozemok by týmto prešiel do vlastníctva mesta. Zároveň by mesto prevzalo do vlastníctva aj časť pozemku pri športovej hale v areáli Obchodnej akadémie na Mládežníckej ulici, ktoré by v budúcnosti bolo využívané ako verejné parkovisko pre návštevníkov telocvične aj obyvateľov sídliska Meander.

Zástupcovia TTSK navrhli uskutočniť zámenu pozemkov a finančný rozdiel vysporiadať realizáciou opravy účelovej komunikácie – položením nového asfaltového povrchu na Mládežníckej ulici pri Obchodnej akadémii do 15.10.2022. Predpokladané náklady na rekonštrukciu vozovky na tejto ulici sú vo výške cca 56 000 €.

Poslanci na mimo plánovanom zasadnutí MsZ konaného dňa 26. mája rokovali o vyššie uvedenom zámere . Na rokovanie prišiel aj predseda TTSK Jozef Viskupič s ďalšími zástupcami kraja. Predseda Viskupič hneď na úvod poznamenal, že obe inštitúcie: ako kraj, tak aj mesto pôsobia o verejnom záujme občanov. „V záujme kraja je udržať a skvalitniť vzdelávanie v Seredi. Vo Vašom meste máme dve stredné školy: gymnázium a obchodnú akadémiu. Ani jedna aktuálne nevyužíva priestorové kapacity, na ktoré boli v minulosti dimenzované,“ poznamenal Viskupič a dodal, že  rokovanie kraja s mestom bolo nastavené tak, aby zo zámeny mali najväčší osoh primárne obyvatelia Serede. Na Obchodnej akadémii sa momentálne vzdeláva 151 študentov, internát roky nie je v prevádzke.

Do diskusie sa prihlásili viacerí poslanci. Bystrík Horváth, Ondrej Kurbel, Pavlína Karmažínová, Mária Fačkovcová či Michal Irsák. V pripomienkach odznelo aj to, že mesto týmto krokom príde o lukratívnu budovu, ktorá by vo výhľade niekoľkých rokov mohla slúžiť na účely základnej školy, keďže sa Sereď rozrastá. Predseda Viskupič poznamenal, že mesto v žiadnom prípade o budovu neprichádza. V súčasnosti školu využíva gymnázium a aj v budúcnosti bude budova slúžiť výlučne študentom Serede a okolia. V prípade, že mesto raz bude potrebovať základnú školu, Trnavský kraj dá k dispozícii voľné priestory na terajšej OA. Tie sa kraj nechystá predať, necháva si ich vo vlastníctve. Ako predseda Viskupič poznamenal, kraj sa riadi heslom : nepredávame – zveľaďujeme. Takto sa napríklad otvára základná škola v budove bývalej strednej školy v Galante. Poslanec Róbert Kráľ mimo iného povedal, že je plusom ak študenti majú školu v mieste bydliska a nemusia cestovať. Stará budova gymnázia a stará budova základnej školy potrebujú neskutočné financie, aby boli prevádzkyschopné a preto víta ak budú mať obe školy jedného vlastníka. Poslanec Marcel Královič na záver poznamenal, že sa momentálne rokovalo len o zámere zámeny a stále je čas všetko prediskutovať. Podľa neho všetci chcú, aby sa tu škola zachovala. Trnavský kraj ale do cudzieho majetku investovať nemôže a ani nebude.

Poslanci hlasovaním vyššie uvedený zámer odsúhlasili, no o definitívnom rozhodnutí ešte budú na niektorom z ďalších zastupiteľstiev rokovať. Na záver sa primátor mesta Martin Tomčányi poďakoval predsedovi Trnavského samosprávneho kraja Jozefovi Viskupičovi za návštevu, ochotu a čas prediskutovať s poslancami celú tematiku.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img