ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Na IG zverejnila hrozivý status, trnavskí operatívci ihneď zasiahli

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM|  Vzhľadom aj na udalosti posledných dní, polícia nepodcenila zverejnený status a dievča, ktoré informácie zverejnilo, sme osobne navštívili.

Maturantka sa práve pripravovala v akademickom týždni na maturity. 
Po posúdení obsahu a analýze Odboru počítačovej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality PPZ sa prípadu ujali trnavskí krajskí kriminalisti. 

Operatívna hliadka zabúchala na dvere domu v malej obci, blízko pri Trnave. Nielen dievčina, ale aj rodičia boli našou návštevou zaskočení. Mladé dievča sa ku statusu priznalo a policajtom pri previerke povedala, že bola nahnevaná a celý status bol iba vtip. Práve v pondelok má totiž na tejto strednej škole v Piešťanoch maturovať. Policajti ju upozornili, že takéto informácie a jej konanie môže byť vyhodnotené ako trestný čin. Na nevhodné správanie sme upozornili aj školu, v ktorej stredoškoláčka najbližší pondelok maturuje.

Upozorňujeme tínedžerov, že aj oni ako užívatelia sociálnych sietí sú trestno právne zodpovední za to, čo zverejňujú a aj keď ide o virtuálny svet. 
Hoci sa v tomto prípade zistilo, že ide o hoax, podstatné je, či takáto informácia, ktorá sa šírila verejne, má potenciál vyvolať napr. šírenie paniky medzi ľuďmi. 

Ak polícia vyhodnotí zverejnenie vymysleného príbehu vydávaného za skutočný ako ohrozujúcu správu, môže podľa trestného zákona situáciu klasifikovať ako šírenie poplašnej správy, a osobe môže hroziť strata slobody až na dva roky. 
Polícia rieši každý takýto prípad protiprávneho konania bez ohľadu na to, či k nemu dochádza v reálnom alebo virtuálnom svete. 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img