ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Vicepremiérka Remišová predložila na vládu novelu zákona o eGovernmente: Elektronická komunikácia samospráv, podnikateľov aj občanov so štátom bude jednoduchšia a bez zbytočnej byrokracie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM|  Zjednodušujeme elektronickú komunikáciu so štátom. Vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová dnes na rokovanie vlády predložila novelu zákona, ktorá prinesie jasnejšie pravidlá pri zriaďovaní a deaktivácii elektronických schránok, zjednoduší možnosť podpisu klikom, vytváranie úradných dokumentov i pravidlá pri zaručenej konverzii dokumentov.

„Štát je tu pre občanov a nie občania pre štát. Elektronické služby štátu musia byť jednoducho vykonateľné a prívetivé, nemali by byť zdĺhavé, neprehľadné či komplikované. Pri príprave novely zákona o eGovernmente sme úzko spolupracovali so všetkými relevantnými zástupcami užívateľov štátnych elektronických služieb, so starostami a primátormi, bankovým sektorom, pracovnými skupinami aj  IT komunitou,“ povedala ministerka Remišová.

Novela zákona o eGovernmente zavedie zmeny v nasledujúcich piatich oblastiach – pri elektronických schránkach, autorizácii a autentifikácii, zaručenej konverzii, integrovaných obslužných miesta a v oblasti vládneho cloudu.

„Zavedením presnejších pravidiel a odstránením zbytočných prekážok uľahčíme elektronickú komunikáciu nielen úradom medzi sebou, ale prínos tejto novely pocítia aj samotní používatelia elektronických schránok. Svoju elektronickú schránku dnes aktívne využíva viac ako 207 000 občanov a vyše 520 000 podnikateľov. Robíme všetko preto, aby sme elektronickú komunikáciu čo najviac zjednodušovali a urobili používateľsky  príjemnou. Za takú zmenu považujeme napríklad aj to, že občania pri kontakte s bankou už nebudú musieť chodiť konvertovať dokumenty k notárovi či na poštu. Ďalšou zmenou je zjednodušenie podpisu podaní jedným klikom,“  spresnila prínos v praxi ministerka Remišová.

Prehľad vybraných zmien v novele:

Elektronické schránky

  • Pre zjednodušenie komunikácie najmä obcí a miest smerom k subjektom, ktoré sú orgánom verejnej moci a zároveň osobou v inom právnom postavení sa ponechá iba jedna elektronická schránka, do ktorej budú doručované všetky elektronické správy.
  • Zredukovaním počtu aktívnych elektronických schránok pre jeden subjekt sa zníži byrokracia a riziko nedoručenia elektronickej správy.
  • Aby sa zamedzilo špekulatívnej deaktivácii schránok pre znemožnenie doručovania rozhodnutí, budú upravené podmienky deaktivácie elektronickej schránky.
  • Cudzincom s pobytom na území SR budú elektronické schránky zriaďované automatizovane.

Autentifikácia

  • Otvoria sa pravidlá pre prístup k webovým portálom štátnych inštitúcií napríklad z mobilných zariadení.
  • Občan bude môcť využiť aj iné autentifikačné prostriedky ako len občiansky preukaz s čipom, doklad o pobyte cudzinca, či autentifikáciu v zmysle eIDAS – a to napríklad mobilné ID.
  • Bude zavedená možnosť vytvárať elektronické úradné dokumenty bez použitia elektronických formulárov.
  • Občanom sa budú môcť sprístupneniť mnohé služby, ktoré dnes nie sú dostupné z dôvodu komplikovaného a zložitého procesu vytvárania elektronických formulárov.

Autorizácia

  • Rozšírením povinnosti umožniť autorizáciu klikom na ústrednom portáli verejnej správy sa zjednodušia mnohé procesy, pri ktorých nie je potrebné vyžadovať kvalifikovaný elektronický podpis.
  • Občan nebude musieť pri podpisovaní používať špeciálnu podpisovú aplikáciu na vytváranie kvalifikovaného elektronického podpisu a ani občiansky preukaz.

Zaručená konverzia

  • Pre zjednodušenie komunikácie občanov s orgánmi štátnej správy bude zoznam subjektov, ktoré môžu vykonávať zaručenú konverziu dokumentov rozšírený o banky a pobočky zahraničných bánk.
  • Vďaka tejto úprave budú môcť banky poskytovať doplnkovú službu pre svojich klientov, napríklad pri vybavovaní hypotekárneho úveru.
  • Takáto úprava má veľký potenciál zjednodušiť komunikáciu klientov bánk napr. s orgánmi štátnej správy v katastrálnom konaní.

Integrované obslužné miesta

  • Vzhľadom na to, že poskytnutie asistovaného podania za občana si našlo len minimálne uplatnenie v praxi, ruší sa inštitút integrovaných obslužných miest. Ročne sa tým ušetrí viac ako milión eur.
  • Na pobočkách Slovenskej pošty budú však naďalej dostupné služby týkajúcich sa vydávania výpisov a odpisov z verejných evidencií, ako aj zaručená konverziu dokumentov.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img