ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Aké náklady má zákazník vynaložiť, aby dostal späť zálohu za vratné obaly? – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Neustále sa nám opakujú podnety od občanov poukazujúcich na problémy s odoberaním zálohovaných vratných PET fliaš a alumíniových plechovičiek. Dôvody majú byť rôzne, no zatiaľ nám vždy boli sprostredkované len sťažnosti bez zadokumentovania konkrétnej situácie, čo je následne na kritiku konkrétnych zariadení málo.

Keďže patríme medzi tých, ktorí odpady separujú dlhodobo a poctivo, bolo len otázkou času, kedy sa s občanmi popisovanými problémy stretneme v praxi.

Niekoľko veľkých tašiek zálohovaných vratných obalov nazbieraných počas týždňa sme prišli odovzdať do automatu umiestneného na parkovisku pri jednom z supermarketov v Seredi. Síce niektoré z fľašiek a plechovičiek bolo potrebné vložiť viackrát za sebou, aby boli odobraté, nakoniec sa proces podaril. U štyroch 250 ml plechovičiek automat vyhodnotil, že sú príliš ľahké a neodobral ich ani len na niekoľko pokusov a to napriek tomu, že boli zálohované ako obaly vratné. Oznam  „Odoberte prosím fľašu, fľaša je príliš ľahká“ automat aj vypísal na monitore.

Má snáď občan do plechovičky vložiť kamienok, alebo inú záťaž?

Už zo spomenutých podnetov občanov vieme, že pri rôznych ale aj obdobných problémoch „problémové obaly“ sa pokúšajú v podstate poškodení občania vrátiť do viacerých automatov po meste. Ak neuspejú – a malo sa to stať nie raz, obaly jednoducho vyhádžu do najbližšieho koša, alebo  jednoducho na zem a váľajú sa po parkovisku. Faktom ale zostáva nespokojnosť občana majúceho záujem separovať odpady, no je mu to v podstate znemožnené a to dokonca napriek tomu, že za obaly zaplatil vratnú finančnú zálohu.

Za riešenie nie je možné považovať obiehanie všetkých prevádzok za účelom skúšky, ktorý automat bude funkčný a následne odkladania si lístkov na prípadné nákupy tam, kde v danom momente občan nakupovať nemal záujem alebo kúpiť nič nepotreboval. Zanedbateľné tak isto nie sú náklady na pohonné hmoty, keď sa jedná o niekoľko obalov v úhrnnej čiastke napr. okolo 1 Eura.

Kto nesie zodpovednosť a poskytne náhradu poškodeným občanom, alebo ako to býva na Slovensku zvykom, jeden „nepodarok“ či nefunkčný systém za platí občan aj dva či tri razy?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Toto bol velmi zbytocny clanok..co to je za komentar ze ci ma obcan hodit kamienok do flase ak je flasa prilis lahka? Pri inych zariadeniach chyba nastať moze, ale tuto nie však? Vela zalezi aj ako rychlo hadzete flase do zariadenia, ludia su nedisciplinovani a nepoucitelní, tym nemyslim Vas ale ludi vseobecne.

    Ak automat nevezme flasu – „a malo sa to stať nie raz, obaly jednoducho vyhádžu do najbližšieho koša, alebo jednoducho na zem a váľajú sa po parkovisku“ – to je hlupost ludi ze hodia flase na zem a nie vina zariadenia, vy sa trosku zamyslite nez budete nieco pisat sem lebo toto je velmi mimo.

  2. ked nepochopis clanok ani na druhy raz a dokonca ani vtedy, ked z neho citujes, tak si to daj vysvetlit niekomu dospelemu.

  3. Podobné sa mi už stalo ale som to naodfotila.Je to presne tak a konečne to voľakto nafilmoval.Určite to urobím aj ja.Tie automaty nefungujú ako majú a je to tak ako napísali tu platíme to my.Zdierajú nás všade.Musíme sa brániť!!!!

  4. Z 10.flašiek mi nezobralo 3.
    Je.al som toho čo to vymyslel ! Ďalšie okrádanie občanov. Nezobraté som pokrčil a hodil vedľa do tej diery

  5. Ten pred bilou je jedna velka katastrofa….treba ist do jednoty tam bez najmensieho problemu mi zobralo 200 plechoviek

  6. Tento billa automat je úchvatný 3 dni po sebe som tam išiel a ani raz nefungoval, hlavne že SBSkar tam stal vyfajcoval a pozeral sa čo robím. Ako chápem že nieje za to zodpovedný ale nebudem pozerať jak chromý a zavolám niekoho nie ? Je zamestnaný v bille ? Je tak ? Išiel som k pokladni že to nejde ochota nič len odozva že “tak nejde” ako oukej hlavne že zalobujme ale nezalohujeme ….

  7. Billa, Jantárová cesta, katastrofa, nám z 10 fliaš a plechoviek 4 nevzalo, no nielen nám. Pri automate bolo už množstvo pivových fliaš so symbolom Z len tak položených, zjavne to niekto vzdal.

  8. ze automat nezoberie aj nezalohovanu flasku/plechovku bez zapocitania penazi…tie musia skoncit v kosi tak o com to potom je?

  9. Nemci ako jediný predajcovia automatov sa pekne nabalili … jeden automat stojí cca 14 000€ a na Slovensku sa ich kúpilo okolo 7000 čo je asi 98 miliónov €…… Budajenkoko nemohol radšej zostať kotolníkom … ???

  10. Ako chuj som včera obiehal automaty na fľaše s tromi plnými saklami aj na zadnom sedadle.Pri Bile nefunguje vôbec.To donesiem všetko tým chujom čo to takto vymysleli

  11. to preto, ze ako chuj kupujes flase a plechovky.
    Zatial mame na Slovensku dobru pitnu vodu. teda pokial netecie kofola…

  12. Ja to už všetko vyhadzujem,kašlem na ich 15.centov ! Toto je další zo spôsobov ako štát okráda občanov ! Plechovky krčím a hádžem naschvál do odpadkových košov po meste. Plastové fľaše tiež krčím a šup do kotajnera !

  13. Ešte môže nastať situácia, že fľaše síce zoberie a keď stlačíte tlačidlo „vyplatiť“, tak sa lístok zasekne ešte vo vnútri tak, že nemáte šancu ho cez ten úzky otvor vytiahnuť. Minule som takto zálohoval zadarmo.

  14. Anonym 19. júla 2022, 12:11 – kontaktujte obsluhu, na peniaze za zalohovane flase mate narok !!

    Nie, nie je to o Eure ci dvoch, je to o principe. Ked sa vykasleme na vela „drobnych“ a na prvy pohlad mozno nepodstatnych veci, nedokazeme urobit nic vyznamnejsie.

    Uvedomte si, vsetky velke veci sa skladaju z malych. Alebo inak – kedy niekomu zalezi na patnastich centoch, zalezi aj mne…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img