ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Sereďmaratón 2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V nedeľu 22. mája sa v Seredi uskutočnil 16. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Sereďmaratón. Organizátor Cyklistický klub ŠK Cyklo-Tour Sereď v spolupráci s mestom Sereď, OZ Mám rád cyklistiku a OZ Cyklisti z okolia Hlohovca opäť pripravili prestížnu súťaž na vysokej úrovni.História pretekov sa začala písať v roku 2006, kedy štartoval 1. ročník Sereďmaratónu. S myšlienkou zorganizovať cyklistické preteky a spropagovať tak mesto Sereď prišiel cyklistický nadšenec a zakladateľ cyklistického klubu ŠK Cyklo-Tour Sereď Dušan Holbík. Pod jeho vedením nabrali preteky postupom rokov medzinárodný charakter a mesto Sereď sa dostalo do povedomia cyklistických pretekárov. Aj napriek tomu, že Dušan Holbík svojich kolegov v roku 2018 navždy opustil, tí na neho nezabúdajú a aj preto je Sereďmaratón venovaný jeho pamiatke.

Po trase Sereďmaratónu

Organizátori každoročne niekoľko dní pred oficiálnou súťažou pripravujú aj dve tréningové kolá pre verejnosť s názvom Po trase Sereďmaratónu. Cyklisti si tak môžu vyskúšať zajazdiť po trase, ktorá kopíruje oficiálnu trasu pretekov, zmerať sily s inými cyklistami alebo si iba vyskúšať jazdiť v pelotóne.

Naplnený limit pretekárov

Organizátori si dali za cieľ každý rok prísť s niečím novým a zaujímavým. Ako už v minulosti povedali, prvom rade chcú, aby sa cyklisti cítili bezpečne, preteky si užili, mali k dispozícii rôzne služby, bohatý balíček a celkovo si užili celý športový deň. Všetky tieto oblasti si vyžadujú vysoké personálne obsadenie a dlhé prípravy a rokovania s partnermi a inštitúciami. Súčasný riaditeľ pretekov Lukáš Ríha povedal, že o preteky je každý rok veľký záujem. Limit cyklistov na preteky bol ohraničený počtom cca 330 účastníkov a prihlasovať sa mohli výlučne online formou.

Štartovací balíček

Každý pretekár dostal štartovací balík plný hodnotných vecí. Okrem limitovanej verzie cyklistickej fľaše z biologických materiálov získaných z cukrovej trstiny to bolo štartovacie číslo, čip, balíček čerstvej kávy, vodu, energetické gély a tyčinky, lístok na šálku čerstvej kávy, čapované alko/nealko pivo, obed, tombolu, online výsledky ako aj servis pred a po pretekoch.

Nová trasa

Trasa Sereďmaratónu tento rok nabrala iný smer ako po minulé roky. Vzhľadom k viacerým dopravným obmedzeniam viedla viac na nitriansky a topoľčiansky okres, čím sa obišli slávne stúpania na Havran pri Piešťanoch a Šianec za Hlohovcom. Tieto stúpania dokázali v minulosti výrazne vyselektovať cyklistický pelotón. Celkovo mala trasa 129 kilometrov.

Štart bol v Seredi na Námestí slobody a trasa ďalej pokračovala na Šintavu, Patu, Báb, Rišňovce, Alekšince, Zbehy, Merašice, Horné Otrokovce, Radošinu, Nové Sady, Zbehy, Rišňovce, Báb, Pata a s konečným cieľom opäť v Seredi na Námestí slobody.

Na trase boli tri rýchlostné prémie a to v obci Rumanová, Merašice a cestou späť opäť v Rumanovej. Horské prémie boli v Horných Otrokovciach a v Radošine. Na daných prémiách si cyklisti zbierali body.

Špeciálny hosť

Organizátori si na podujatie pozvali aj špeciálneho hosťa, ktorý je pre mnohých vzorom a inšpiráciou. Bol ním Erik Baška – slovenský profesionálny cyklista, ktorý pôsobí v nemeckom tíme Bora – Hansgrohe. Pretekári sa s ním mohli odfotografovať ale aj porozprávať o jeho úspechoch.

Štart a cieľ

Preteky odštartovali o 10:00 hodine z Námestia slobody v Seredi za účasti riaditeľa Lukáša Ríhu a primátora Serede Martina Tomčányiho. Peletón na trase doprevádzali policajné vozidlá, záchranná služba, motorkári aj neutrálne vozidlo, ktoré v prípade poruchy poskytlo opravárenské služby. Prví cyklisti prichádzali do cieľa na námestie po 13:00 hodine. Cieľ ako prvý prešiel retekár Tomáš Cepka.

Vyhodnotenie

Tento rok boli samostatne hodnotení muži a ženy. Aj týmto rozhodnutím chceli organizátori zapojiť do pretekov viac žien. Okrem celkového víťaza DHL Sereďmaratónu bola pridaná novú súťaž – najlepší jazdec do 25 rokov. Ďalej boli ocenení víťazi horskej prémie, rýchlostnej prémie a víťazi v jednotlivých kategóriách. Okrem dresov boli najlepší pretekári ohodnotení aj finančne, pohárom, či vecnými cenami. Okrem organizátorov sa odovzdávania cien zúčastnil aj zástupca primátora Ľubomír Veselický.

Počas pretekov sa mohli cyklisti občerstviť na námestí pred a po pretekoch vo Fresh zóne, ktorá bola súčasťou ďalšej novinky a to Infopointu. Pre tých, ktorým sa nepodarilo očakávané umiestnenie na pretekoch bola pripravená tombola s atraktívnymi cenami ako finančné poukážky, športové oblečenie, cyklo doplnky a ďalšie.

ABSOLÚTNI VÍŤAZI:

Ženy:
1. BAČÍKOVÁ Alžbeta
2. ŠTRBÁKOVÁ Timea
3. DVOŘÁKOVÁ Barbora

Muži:
1. CEPKA Tomáš
2. SOKOLI Lukáš
3. KARAS Juraj

Celkové výsledky nájdete na https://my.raceresult.com/194016/live

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img