ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Lucia Lužinská & Boris Čellár Trio v Seredi (Bastión znel tradičným jazzom a swingom)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V sobotu 14. mája 2022 prebiehalo každoročné celoeurópske podujatie s názvom Noc múzeí a galérií. Ako každý rok, aj teraz sa do neho zapojilo i Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi. Kultúrnymi partnermi boli Rímskokatolícky farský úrad v Seredi, Krajský pamiatkový úrad v Trnave a Občianske združenie VODNÝ HRAD. Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi v ten deň ponúklo návštevníkom bohatý program: prehliadku expozícií s odborným výkladom, otvorenie výstavy Sakrálne obrazy z farnosti v Seredi a odborné prednášky Mgr. art. Veroniky Daneček Šmigrovskej, Mgr. Žofie Geričovej (KPÚ Trnava) a Mgr. Františka Šmigrovského na tému reštaurovanie pamiatok.

Deň plný histórie a kultúry zavŕšil koncert Lucie Lužinskej & Boris Čellár Tria zameraný na tradičný jazz a swing.  Uskutočnil sa v bastióne seredského kaštieľa. Keďže sú to vlastne pivničné priestory s poriadne hrubými múrmi, dnu bolo oveľa chladnejšie než vonku. Preto boli pre obecenstvo pripravené i teplé deky. Pekný hudobný zážitok nám to však nepokazilo. Kapela vystúpila v zostave: Lucia Lužinská – spev, Boris Čellár – gitara, spev, František Báleš – klavír a Vladimír Máčaj – kontrabas.

Krátko po 18.00 hod. všetkých prítomných srdečne privítala vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi Mária Diková. Predstavila bastión (expozíciu kazemát šintavskej pevnosti) i hudobníkov. Ako povedala, čaro jazzu a swingu zapôsobilo na Luciu Lužinskú a Borisa Čellára už dávno. Dôkazom toho bol už ich prvý album – All Time Jazz Trio & Lucia Lužinská – First Take (2005), ktorý obsahoval jazzové štandardy.

Lucia Lužinská je herečka a jazzová speváčka. Vyštudovala odbor herectvo na VŠMU v Bratislave a odbor jazzový spev na Kunst Universität Graz. Skladá vlastné skladby a tiež si píše aranžmány. Boris Čellár je hudobník, skladateľ a aranžér. Vyštudoval odbor jazzová gitara na Kunst Universität Graz. Venuje sa aj improvizovanej ambientnej hudbe, muzikoterapii a je tvorcom melodicko-perkusívneho hudobného nástroja WoodPack. Mária Diková tiež spomenula úspech kapely František Báleš Ansámbel, ktorá získala za album Hviezdoslav SONETY cenu Radio_Head Awards v kategórii Nahrávka roka 2021 – jazzová hudba. V tejto kapele okrem iných hrajú František Báleš a Vladimír Máčaj.

Koncert v bastióne sa začal pesničkou This Can´t Be Love. Ako viaceré ďalšie skladby, ktoré zazneli v ten večer, bola kedysi v repertoári Nata Kinga Colea. Precítený spev a scat Lucie Lužinskej sa niesol na krídlach skvelej hudby. Nechýbali cituplné i energické sóla, odmieňané veľkým potleskom poslucháčov. Hudobníci s ľahkosťou interpretovali slávne  pesničky ako starý jazzový štandard I Can´t Give You Anything But Love, Baby či nežnú, upokojujúcu baladu Polka Dots And Moonbeams. Lucia Lužinská si okrem mnohotvárneho a sebaistého spevu vzala na starosť i sprievodné slovo. Napríklad k temperamentnej pesničke I´m An Errand Girl For Rhythm poznamenala, že ten názov sa ťažko vyslovuje, no ľahšie spieva. Gitara priam pozývala do tanca. Speváčka porozprávala, že Nat King Cole bol nielen klaviristom a skladateľom, ale aj spevákom a jeho najvzácnejšie nahrávky sa viažu k obdobiu Nat King Cole Tria. Známym sa stalo ako „drumless trio“ – trio bez bubnov. Boris Čellár pridal historku, ako toto trio vzniklo: Nat King Cole mal vraj istý čas v kapele bubeníka, ktorý bol veľmi nedochvíľny. Raz boli spoluhráči nútení odohrať takmer polovicu koncertu bez neho a uvedomili si, že tam vlastne až tak veľmi nechýba. Keď sa konečne zjavil, rovno ho poslali domov. Takéto trio sa stalo obľúbeným u mnohých hudobníkov, v drumless triu hrávali či hrávajú napríklad Oscar Peterson, Diana Krall, John Pizzarelli, Benny Green a iní. Boris Čellár Trio je tiež týmto typom tria. Jeho frontman sa na koncerte v bastióne predstavil ako spevák v pesničke It´s Only A Paper Moon i v zasnívanej balade That´s All. Príjemný spev lahodil môjmu sluchu a predstavovala som si pohodovú večernú atmosféru v kaviarni. Hudobníci tiež zahrali rezkú inštrumentálnu skladbu Oscar Night, ktorú kedysi jej autor Ray Kennedy venoval slávnemu jazzovému klaviristovi a skladateľovi Oscarovi Petersonovi. Lucia Lužinská tiež ešte zaspievala niekoľko skladieb, napríklad Nature Boy. Pred poslednou pesničkou koncertu The Lady Is A Tramp, okorenenou výbornými sólami gitary, klavíra i kontrabasu, speváčka skonštatovala, že verí, že obecenstvo zohrieva dobrý pocit. Ako doložila, pri svižnej skladbe si mohli poslucháči v priestrannom bastióne aj zatancovať. Po jej posledných tónoch nasledovalo standing ovation a speváčka i hudobníci boli za svoje vystúpenie odmenení kvetmi. No ešte to nebol úplný koniec, pretože obecenstvo si vytlieskalo prídavok. Bola ním známa pesnička Summertime, na začiatku ktorej poslucháči tlieskali do rytmu. Lucia Lužinská spievala, scatovala a chvíľu hlasom napodobňovala zvuk trúbky. Za bohaté spektrum tónov si vyslúžila mohutný potlesk. Skladbu dospievala slovami: „… standin´ by, bye, bye…“

Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi si pripísalo na svoje konto ďalší úspešný a inšpiratívny deň plný zaujímavých podujatí. K histórii ľudstva neodmysliteľne patrí i hudba (napríklad pesnička I Can´t Give You Anything But Love, Baby bola prvýkrát nahraná v roku 1928) a v ten pekný slnečný večer nám znela všetkým pre radosť.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img