ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

„Školám chýbajú financie aj učitelia a 400 miliónov nepôjde do škôl, ale na krúžky“ – hovorí minister školstva

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Branislav Gröhling / Minúť 400 miliónov eur na krúžky v čase, keď naše deti nemá kto učiť a rodičia platia za opravy, učebnice a za chod školy, je nezodpovedné hazardovanie s verejnými financiami. Krúžky sú dôležité, ale je to nadstavba. Štát musí najprv zabezpečiť základ – vzdelanie v školách. Nie vytvárať nový výdavok, kvôli ktorému neostane na školy a kvôli krúžkom tak pripraviť deti o dobré vzdelanie.

Predstavte si, že si kúpite pozemok. Chcete tam mať dom a záhradu. Lenže vy si najprv postavíte hojdačku, potom bazén a rovno aj tobogán. A zistíte, že vám neostali peniaze na dom. Tak jedno dieťa bude spať v bazéne, druhé v tobogáne, vy budete spať na hojdačke. Takto to vyzerá, keď minister financií chce investovať do krúžkov, ale v školách chýbajú peniaze. Naozaj máme problém určiť si priority a pochopiť, že najprv musíme riešiť vzdelanie detí a až potom ich voľný čas?

V sume 400 miliónov eur nájdeme financie na zvýšenie platov učiteľov (10 % predstavuje 180 miliónov eur, 10 % zvýšenie sľuboval pred voľbami sám minister financií). A ostane 220 miliónov eur aj na ďalšie výdavky – na vybavenie škôl, učebnice, platy nepedagogických zamestnancov, platy zdravotníkov… Ak by 400 miliónov eur išlo len na platy učiteľov, zvýšili by sa o 22 %.

Podpora rodín znamená v prvom rade dať deťom kvalitné vzdelanie. Tento návrh ale na úkor vzdelania platí deťom krúžok. A rodičom ešte aj zvýši poplatky. Mestá a obce totiž prídu o financie. Rodič tak zaplatí vyššie poplatky mestu (odpad, MHD, parkovné atď..) a aj škole (opravy, pomôcky, učebnice, energie). Mal by to platiť štát, ale ten minie 400 miliónov eur na krúžky a na školy mu neostane.

Tento výstrelok za 400 miliónov eur pripraví žiakov o lepšie vzdelanie na školách, rodičom vyrobí ďalšie poplatky a štátnemu rozpočtu vyrobí obrovský dlh. Skutočná podpora rodín je dať deťom kvalitné vzdelanie. Aby sa uplatnili v živote a dokázali sa postarať o svojich rodičov na staré kolená.

P.S: Z vecného hľadiska má návrh kvantum chýb, vyberiem len niekoľko chýb:
Na krúžku bude môcť vaše deti HOCIKTO učiť HOCIČO (nie sú žiadne požiadavky na kvalifikáciu) a v HOCIJAKOM trvaní (20 hodín mesačne aj 2 minúty mesačne za rovnakú sumu). Štát to povinne zafinancuje. Toto nastavenie zákona môže viesť k neuveriteľným podvodom.

Tak, ako štát povinne zafinancuje skautov, povinne zafinancuje aj mládež ĽSNS, ktorá bude robiť športový či dejepisný krúžok. Angličtinu bude môcť učiť vzdelaný človek, ale aj au pairka, ktorá bola 2 mesiace v Londýne. Tak to udáva zákon z dielne ministra financií.

Platba sa bude musieť potvrdzovať každý mesiac, čiže ZUŠ nebudú mať žiadnu predvídateľnosť – jeden mesiac im pošle peniaze 300 detí, druhý možno len 150 detí. Vtedy asi polovicu učiteľov na mesiac prepustia a potom ich opäť zamestnajú…

Objednávanie krúžku sa bude robiť cez web alebo aplikáciu a každý deň krúžku bude rodič potvrdzovať aj účasť na krúžku. Rodič, ktorý nemá ani mobil či web, bude musieť denne chodiť osobne na obecný úrad (a platiť zvýšené platby mestu aj škole).

Návrh vyžaduje 496 nových zamestnancov ministerstva financií iba na krúžky. Vznikne vlastne „ministerstvo krúžkov.“ Na ich fungovanie pôjde 9 miliónov eur.

Návrh je v rozpore s 8 zákonmi, ktoré vôbec nenovelizuje.ZÁVER: Voľný čas je dôležitý, ale investujme v prvom rade do hlavného času detí, ktorý trávia v škole. Investujme do ich vzdelania, do učiteľov a zamestnancov, ktorí sa o deti starajú.“

 

zdroj: Branislav Gröhling – Vzdelanie je budúcnosť krajiny Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Toho trnavského debila vykopnut z vlády!!! Dáva naše peniaze na somariny. Chce sa spraviť chrumkavý, ale nás zadlži na veľa rokov.

  2. Už podľa spôsobu nosenia okuliarov vidno, že je to normálny človek, nefalšovaný vysokoškolák ….. :):):):):):):):)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img