ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

RECobal upozorňuje: triedenie odpadu šetrí životné prostredie, aj vašu peňaženku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

REC obal s r.o., PR / 17 MÁJ 2022

Priemerný obyvateľ Slovenska vyhodí podľa Eurostatu takmer pol tony odpadu ročne. Množstvo vyprodukovaného odpadu sa navyše stále zvyšuje, za uplynulú dekádu narástlo o viac ako 35 %. Na Slovensku putuje, bohužiaľ, stále viac ako polovica komunálneho odpadu do spaľovní alebo na skládky. Budujeme environmentálnu záťaž pre ďalšie generácie a za odvoz čoraz väčšieho množstva odpadu si navyše priplácame. Zvrátiť túto nepriaznivú štatistiku môže každý z nás. Riešením je triedenie odpadu.

V roku 20019 sme na Slovensku vyprodukovali takmer 2,4 miliónov ton komunálneho odpadu. V tomto množstve sa nachádzali aj kovy, papier, sklo a plasty. Tieto materiály sú pritom hodnotné a opätovne využiteľné aj vtedy, keď sa u vás doma stali odpadom.  Vedeli ste, že triedený odpad sa z domácností odváža bezplatne? Domácnosti na Slovensku platia len za odvoz zmesového komunálneho odpadu.

Ak zbierate odpad oddelene, množstvo zmesového odpadu sa úmerne znižuje. Obaly tvoria až 45 % vyprodukovaného odpadu a ak vymiznú z nádob na komunálny odpad, jeho objem sa podstatne zmenší. A váš ročný poplatok za odvoz odpadu sa môže znížiť aj o polovicu. Triedenie odpadu tak odľahčí váš rozpočet, a to v budúcnosti v čoraz významnejšej miere, keďže poplatky za odvoz zmesového odpadu budú už len narastať.

 

Zákony v prospech recyklácie sa sprísňujú

Recyklačné ciele Európskej únie stanovujú, že do roku 2025 by sme mali recyklovať minimálne 55 % odpadu, v roku 2035 by to malo byť 65 %. EÚ na svojej ceste k obehovému hospodárstvu zároveň definuje maximálnu 10-percentnú mieru skládkovania. Slovenská legislatíva reaguje na tieto požiadavky zvyšujúcimi sa poplatkami za skládkovanie a tiež pripravovaným návrhom, ktorý by stanovoval povinnosť zmesový komunálny odpad pred uložením na skládku pretriediť a recyklovateľné materiály zachrániť. To však bude pre samosprávy znamenať zvýšené náklady na spracovanie komunálneho odpadu, ktoré budú musieť preniesť na obyvateľov v podobe vyšších poplatkov. Ako sa tomu vyhnúť? Beáta Kastlerová, konateľka spoločnosti RECobal, radí: “Odpad si vytrieďte sami a za to, čo z neho zostane, zaplatíte výrazne menej.”

 

Kto hradí odvoz separovaného odpadu?

Prečo za odvoz separovaného odpadu neplatíme z vlastného vrecka? Náklady na jeho zber a recykláciu znášajú výrobcovia. V rámci rozšírenej zodpovednosti ukladá zákon všetkým výrobcom povinnosť zabezpečiť plnenie cieľov zhodnocovania a recyklácie odpadov z obalov. V praxi to znamená, že musia už počas výrobného procesu dbať na to, aby ich výrobky mohli byť v budúcnosti recyklovateľné.  Na obale musia uvádzať materiál, z ktorého sú výrobky vyrobené, zaregistrovať sa v jednej z organizácií zodpovednosti výrobcov a platiť poplatky na financovanie recyklácie.

“Triedenie odpadu predstavuje synergiu, vďaka ktorej výrobcovia získavajú spät hodnotné suroviny, ktoré sú opakovane použiteľné vo výrobe. Domácnosti zase napomáhajú nielen kolobehu týchto prúdov odpadu, ale aj ušetria na poplatkoch, ktoré by zaplatili, ak by za nich odpad musel triediť niekto iný,” konštatuje B. Kastlerová.

 

Prečo by sme mali recyklovať?

 

– Šetríme prírodné suroviny

– Redukujeme objem odpadu, ktorý končí v spaľovniach alebo na skládke

– Znižujeme záťaž životného prostredia

– Šetríme zdroje na triedenie odpadu

– Šetríme vlastné výdavky na odvoz a spracovanie odpadu

______________________________________________________________________________

Organizácia zodpovednosti výrobcov  (OZV) RECobal už viac ako 10 rokov plní výhradné povinnosti za zastúpených výrobcov. Spoločnosť si zakladá na zavádzaní efektívnych systémov triedeného zberu odpadu a transparentnom plnení všetkých zákonných povinností. RECobal je navyše spoľahlivým partnerom obcí pri zavedení a vykonávaní triedeného zberu a poskytuje environmentálne poradenstvo. Venuje sa tiež vzdelávaniu verejnosti v oblasti predchádzania vzniku odpadov a správneho triedenia odpadov v domácnostiach.

 

Kontakt:

Mail: obce@recobal.sk

Tel.: +421 915 715 204

OZV RECobal zabezpečuje a financuje zber a zhodnotenie triedeného odpadu pre mesto Sereď už piaty rok.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img