ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Jednorazový zvýšený prídavok dostane v júni viac ako 1,120 milióna detí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Pomoc rodinám vo forme jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa na celkovú sume 100 eur je ďalším krokom Vlády SR na zmiernenie následkov zvyšujúcej sa inflácie. Nárok naň má viac ako 1,1 milióna nezaopatrených detí. Zvýšený prídavok na dieťa sa premietne do májových nárokov týchto dávok a rodiny ho na svoj účet dostanú už v júni. Balík inflačnej pomoci rodinám predstavuje spolu 83 miliónov eur.

Jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa za mesiac máj je v sume 74,12 eur. Týka sa to každej rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorá má nárok na prídavok na dieťa. Vyplatený bude v júni  spolu s pravidelne vyplácaným prídavkom na dieťa vo výške 25,88 eur. Jeho celková výška  tak bude spolu 100 eur.  Týmto opatrením vláda zmierňuje následky vysokej inflácie, ktoré negatívne pociťujú rodiny s deťmi, aby aspoň čiastočne eliminovala ich narastajúce výdavky na bývanie, energie a stravu.

 „Túto jednorazovú pomoc dostane spolu takmer 660- tisíc slovenských rodín s deťmi. Keď to spresním, zvýšený prídavok na dieťa v sume 100 eur dostane viac ako 320-tisíc rodín s jedným dieťaťom, sumu 200 eur vyše 250-tisíc rodín s dvomi deťmi, rodín s tromi deťmi je vyše 57-tisíc a do rozpočtu im pribudne 300 eur a rodín, ktoré majú štyri a viac detí a dostanú 400 eur a viac je spolu viac ako 21-tisíc. Ide približne o milión stodvadsaťtisíc detí, ktoré dostanú už v júni vyplatený zvýšený prídavok,“ spresnil Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rovnako 100-eurový finančný príspevok už vláda schválila pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov. V júni si tak polepšia domácnosti v hmotnej núdzi, náhradní rodičia a tiež osoby, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Takto poskytnutá pomoc sa zároveň nebude považovať za príjem, aby osoby, ktorým bude takáto forma pomoci poskytnutá, neprišli o pomoc v hmotnej núdzi či o poskytnutie alebo výšku iných peňažných príspevkov.

Zároveň, jednorazovú pomoc 100 eur v rámci dotácie na podporu humanitárnej pomoci dostanú aj tie osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v rámci peňažného príspevku na osobnú asistenciu, tiež osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku a osoby, ktoré nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, avšak poskytujú pomoc osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo osobám starším ako 80 rokov (napr. starajú sa doma o príbuzného).

Doterajší inflačný balík jednorazovej pomoci pre najviac ohrozené skupiny obyvateľov a rodiny s deťmi  predstavuje pomoc vo výške spolu 105 miliónov eur.

 

LINK na nariadenie vlády SR č. 102/2020 Z.z.: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/27239/1

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pridajte aj ľuďom čo nemajú deti.Pracujem každý deň okolo zdravotníctva.Dajte aj slobodným.Co pracujú a nemajú deti.na tých sa zabudlo.

  2. Človek, ktorý každý deň pracuje a nemá deti, má celú výplatu pre seba. Človek, ktorý deti má, sa musí o ne starať a okrem iného z tej istej výplaty ich nakŕmiť, ošatiť, atď. Tak neplač prosím ťa.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img