ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

V dobe ohrozenia však môže tento spôsob rozhodovania viesť k tomu, že sa kľúčové rozhodnutia neprijmú vôbec, alebo sa prijmú neskoro.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Konsenzus, teda dohoda všetkých, a zároveň právo každého „dať nohu medzi dvere“, čiže právo veta, je skvelý princíp pre veľké a ďalekosiahle premeny v pokojnej dobe. A keď je k dispozícii luxus, ktorý sa nazýva čas. V dobe ohrozenia však môže tento spôsob rozhodovania viesť k tomu, že sa kľúčové rozhodnutia neprijmú vôbec, alebo sa prijmú neskoro. Na právnickej fakulte sme sa učili, že poľskí šľachtici si kedysi vydobyli vo svojom sejme takéto právo absolútneho veta. Každý mohol zablokovať čokoľvek. Stačilo, ak bol čo len jeden. Bolo to v dramatickej dobe 18.storočia. Výsledkom boli tri delenia Poľska, a po tom treťom zánik poľskej štátnosti na viac ako storočie. Bolo by dobre, keby sme v Európskej únii a i v NATO na túto historickú skúsenosť nezabúdali. I v týchto nadnárodných štruktúrach našej doby členským štátom veľmi záleží, aby každý mal v čo najširšom rozsahu „nohu medzi dverami“. Vojna v Ukrajine však ukazuje, ako je predovšetkým v čase ohrozenia dôležitá flexibilná schopnosť manévrovať. Prijímať i ťažké rozhodnutia podľa situácie, a hlavne rýchlo. Ak tejto dynamike rigidné politické štruktúry Západu nebudú schopné adekvátne a včas čeliť, tak stratia svoj reálny význam a život si vynúti nové, flexibilnejšie. Preto prijatie Ukrajiny do jestvujúcich politických a bezpečnostných štruktúr slobodného sveta, v čase keď za to jej ľud prináša najťažšie obete, je pre budúcnosť týchto štruktúr kľúčovou otázkou. Aby nejakú budúcnosť vôbec mali.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je to úplne jednoduché,v dobe ohrozenia,bude každý určite vedieť,ako má hlasovať.Teraz sú ohrozené ekonomické a hospodárske záujmy toho,či onoho štátu,takže odpoveď na nezmyselne politické presadzovanie zákazu dovazania ropy,a plynu je veto úplne normálne v súlade so záujmami myslené ho štátu..

  2. Slobodného sveta – neviem , či tento pojem je vôbec reálny, lebo v momente , ak vstúpite do nejakého spoločenstva , stávate sa závislí na jeho podmienkach.
    Keď sme boli v zmysle povojnového usporiadania súčasťou východné bloku, zaznavali sa tu hodnoty západu.
    Teraz je to opačne a hlavne posledné dva roky.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img