ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Minister Ján Budaj predstavil obciam systémové riešenie medveďov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  Minister životného prostredia Ján Budaj, obaja štátni tajomníci ministerstva životného prostredia a odborníci z envirorezortu sa včera stretli so starostami z Podpoľania, ktorí upozorňujú na kolízie s medveďom hnedým v regióne Podpoľania.

Ministerstvo predstavilo koncepčné riešenia pre obce v prostredí karpatskej divočiny. Spočívajú vo zvýšenej kontrole územia z hľadiska nezákonného lovu a vnadenia, a v navýšení finančnej podpory obciam na zabezpečenie kontajnerových stojísk, osvetlenia na osvetu a rozšírenie činnosti Zásahového tímu medveďa hnedého v regióne.

MŽP súčasne otvára podporu na pomoc obciam, ktoré sa nachádzajú na území s výskytom medveďa hnedého. Obce budú môcť získať financie na zabezpečenie stojísk s odpadom, ale aj na nákup fotopascí, techniky určenej na školenia, či vybavenie priamo pre obyvateľov a to najmä sprejov proti medveďom a nástrojov na plašenie medveďa zvukom či svetlom.

Ministerstvo podporí preventívne aktivity a vzdelávacie aktivity za účelom predchádzania stretov s medveďom. Z Operačného programu kvalita životného prostredia má byť na túto aktivitu vyčlenených 50 miliónov eur, podľa záujmu obcí. Výzva bude zverejnená na webe MŽP.

Minister Ján Budaj zhrnul zástupcom regiónu Podpoľania ciele koncepčných návrhov envirorezortu v rámci výskytu medveďa hnedého. Podľa neho riešenie danej situácie musí byť otvorené pre všetky obce, ktoré nahlásia problém s výskytom medveďa hnedého: „Musíme zabrániť kolíziám s medveďmi ale súčasne nepripustiť neriadené odstrely medveďa, ako zákonom chráneného druhu. Posilňujeme Zásahový tím pre medveďa hnedého a jasne zadefinujeme problémových medveďov, ktoré vyradíme z populácie,“ podčiarkol minister Budaj.

Zároveň minister Budaj vyzval starostky a starostov, aby kolízie medveďa hlásili priamo ministerstvu, a to aj cez Zelená linka.
Zásahový tím pre medveďa hnedého bude spolupracovať so starostkami a starostami v dotknutom území. Rozšíri sa o odborných pracovníkov z národných parkov a tiež o dobrovoľníkov spomedzi domácich poľovníkov, ktorých budú riadiť pracovníci zásahového tímu. Základom práce posilneného Zásahového tímu pre medveďa hnedého je identifikovanie a vyradenie problémových jedincov medveďa hnedého.

Nábor partnerov zásahového tímu, sa začína už dnes. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na kontakte zásahového tímu alebo na Zelená linka.

V prípade problémov s populáciou medveďa na Poľane je však potrebné zistiť aj príčinu, pretože medveď ako predátor môže zvyšovať svoje počty len na území, kde má k dispozícii nadbytok potravy. Ide aj o nelegálne krmoviská, ktoré sa vyskytujú práve na území Podpoľania. Takéto krmoviská môžu úzko súvisieť nielen s nelegálnym lovom na medvede, ale aj s novým javom – s tzv. fototuristikou. Nelegálne krmoviská, ktoré sa na Poľane našli v piatok 13. mája, boli totiž v tesnej blízkosti niekoľkých fotokrytov.

MŽP podalo trestné oznámenie kvôli situácii, ktorá ohrozuje bezpečnosť návštevníkov CHKO Poľana.

Ministerstvo životného prostredia si taktiež uplatnilo zásadné pripomienky k zákonu o poľovníctve, aby sa úplne vylúčilo prikrmovanie a vábenie zveri, ktoré vedie k zmene jej prirodzenej plachosti. Na stretnutí so starostkami a starostami Podpoľania sa potvrdila potreba dialógu a spolupráce, vďaka čomu sa zlepší bezpečie občanov a uchovajú sa prírodné hodnoty karpatskej krajiny.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. tento stary kokot estebacky nicomu nerozumie,len od stola z bratislavy rozlieva rozumy,nech si skusi zit v tom prostredi kde sa ludia pravidelne stretavaju s medvedom a boja sa uz deti pustat do zahrad,je to stare zadubene hovado,co tam nema co robit.
    nech mu ten medved natrhne ten hnusny olajnovsky gagor.

  2. Dnes som s rodinou pozeral tohoto dedka.
    Smiali sme sa viac ako v kine na dobrej komédii.
    Vedeli ste že medveď je rýchlejší ako Sagan ? A takéto gegy nám predvádzal tento komik.
    Procko, Budaj, Matovič komedialne trio. Bohužiaľ za našu budúcnosť …

  3. bohuzial,ze toto,negramotne politicke hovado neukazalo roztrhanu tvar,muza ktoreho minuly tyzden napadol medved.je to len hnusna sivava vladnuca banda ,kazdym dnom sa bohuzial utvrdzujem,ze chcu slovensko uplne znicit,rad by som veril,ze je to len hoax.
    uz polovnici v kazdom polovnom reviri na orave severe slovenska biju na poplach,ze medvede su rapidne premnozene a ohrozuju ludi,len tato svina estebacka sa tomu smeje.

  4. Nečudoval by som sa, keby tí 4 anonymovia nado mnou bol jeden človek. Napíš to prosím ťa v jednom príspevku a nevytváraj dojem, že takýchto dementov ako ty je plné Slovensko. Čo prosím ťa pletieš medveďov do politiky. Medvede boli premnožené už za fica, aj vtedy bol roztrhaný poľovník medveďom a nikto to neplietol do politiky. Akurát možno vtedy ich na tajných odstreloch zabíjalo viac papalášov ako teraz. Je to čisto odborná téma a konflikt ochranárov a poľovníkov, ktorí sa nevedia dočkať biznisu s medveďmi.

  5. V súčasnosti je na Slovensku okolo 3 500 medveďov, stáva sa, že medvedica máva aj tri mladé, to znamená, že o 3 roky by na Slovensku mohlo byť okolo 7000 medveďov a o ďalšie 3roky okolo 14 000 medveďov ….. potom 28 000 a potom 56 000 … 112 000 … 224000…. 448000 …a v roku 2040 by počet mohol byť 500 000 … za ten čas sa ani v parlamente toľko hlupákov nevymení ….
    Ako sme si mohli zvoliť takých tupcov ???

  6. anonym6,39 ty kokotko,zil si alebo bol si niekedy v polane,podpolani,hrinovej?vies aka je tam situacia?netrep tu sproste picoviny,cital si diskusiu odbornikov, napr.p.slovaka,p.pavle,p.pataky,ved ty hovado ani nevies kde zijes,co sa tu vlastne odohrava,kde byvas ty chrapun,na cinziaku pri materi?tvoja jedina zaluba je akurat tukat do klavesnice.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img