ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Prečo sa vírus stáva menej smrtiacim…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Prečo sa vírus stáva menej smrtiacim…
Vírusy mutujú tak, že keď sa množia, ich RNA sa prepisuje z materského reťazca na mnoho kópií dcérskych reťazcov. Keďže vírusy sú pomerne primitívne a jednoduché biologické stroje, ich prepis nie je veľmi presný a vzniká pri ňom množstvo chýb. Ak by sme to prirovnali k prepisu textu, písmenko sa vymení za písmenko a náhodou vznikne slovo s iným významom, alebo sa jeho význam stratí (to sa stáva častejšie).
Pri prepise vírusovej RNA sa prepisujú gény. Väčšina chýb pri prepise génov funkciu bielkoviny ktorú gén kóduje buď nezmení, alebo ju zhorší alebo aj úplne „pokazí“ a gén sa stane nefunkčným. Len málokedy sa stane, že sa pri prepise a náhodnej chybe gén „vylepší“. Sem tam sa to ale predsa len stane (inak by sme tu neboli). Potom nastupuje prirodzený výber a ten sa už postará o to, že sa budú ďalej viac množiť tie kópie vírusu, v ktorých sa gén zodpovedný za prenos vírusu (v prípade SARS-CoV-2 je to gén pre spike proteín) zmenil tak, že funguje lepšie. Teda že sa vďaka tejto zmene vírus lepšie šíri.
Okrem toho ale vírus ešte obsahuje gény, ktoré nie sú priamo zodpovedné za jeho prenos z človeka na človeka, ale napríklad za to ako sa dobre dokáže šíriť po tele, ako dokáže unikať vrodenej imunite a akú veľkú paseku v organizme vírus narobí. To sú napríklad gény, ktoré regulujú životný cyklus vírusu alebo vzpínajú obranné mechanizmy ľudských buniek (deaktivujú našu obranu). Schopnosť vírusu vyvolávať chorobu voláme virulencia.
Vírus nepotrebuje byť tak virulentný aby človeka zabil. Potrebuje byť ale dostatočne virulentný na to, aby sa rozšíril v bunkách našich slizníc a vyvolal kašlanie a kýchanie a musí byť schopný vzdorovať nášmu vrodenému imunitnému systému tak dlho, aby sa bol schopný preniesť. Gény pre virulenciu teda nepotrebuje vírus boh vie ako výkonné. Stačí tak akurát. SARS-CoV-2 bol ale napred veľmi virulentný vírus. Ak sa ale objavila náhodná mutácia, ktorá virulenciu oslabila, vírusu to nevadilo a ak sa čírou náhodou v takomto víruse objavila aj mutácia ktorá zabezpečila jeho vyššiu infekčnosť, vznikol menej virulentný, menej smrtiaci variant, ktorý sa následne stal dominantným. Všetko sa teda udialo náhodou. Ak ste pozorne čítali úvod tohto textu, zachytili ste, že pri náhodnej zmene prepisu sa skôr udeje to, že sa funkcia génu zhorší ako to že sa zlepší. Je to ako keď prepisujete báseň a robíte pri tom chyby. Len s veľmi malou pravdepodobnosťou sa tými to chybami báseň stane krajšou, aj keď možné to je. Keďže pri génoch zodpovedných za prenos funguje prirodzený výber ktorý uprednostňuje „lepšie gény“, tak postupnými prepismi sa vírus neodvratne stával čoraz nákazlivejším. Pri génoch pre virulenciu (alebo aj úsekoch S proteínu ktoré sú zodpovedné skôr za virulenciu ako za prenos) ale takýto prirodzený výber nefunguje, pretože vyššia virulencia vírusu nepomôže. A keďže ako sme vraveli, chyby ktoré funkciu zhoršia sa objavia častejšie ako tie čo ju vylepšia, neodvratne sa vírus stával menej virulentným. Samozrejme nefunguje to donekonečna a tento proces narazí na svoju limitu kedy by už ďalší pokles virulencie povedie k tomu, že vírus bude menej úspešný v šírení a takýto klon sa nerozšíri.
Ono samozrejme, je to výrazné zjednodušenie, aby tomu dokázal pochopiť aj jednoduchý klinik ako ja.
Toto boli dobré správy. Sú ale aj nejaké zlé. V Nature uverejnili štúdiu, podľa ktorej protilátky ľudí ktorí neprekonali infekciu predošlými variantami ani neboli očkovaní ale ochoreli len na omikron nie sú veľmi účinné v neutralizácii alfa alebo delta variantu. A pozor, delta nezmizla. Len sa šíri len ozaj veľmi málo. Protilátky očkovaných čo následne prekonali omikron ale dokážu neutralizovať ako deltu tak aj omikron. Ak by sme žili v Portugalsku, povedal by som si že no a čo. My ale žijeme niekde úplne inde.
Dobrú noc a veľa zdravia.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aha, žiaden komentár. Dezoláti (rozumej vedci s titulom z biochoémie a infektológie, ktorý získali na kvalitnej Univerzite života sídliacej na Facebooku) tu nie sú. Vírus ich už nezaujíma. Žiadna svetovláda Sorosa s Gatesom sa nekoná, čipy zjavne nefungujú, tak sa pobrali riešiť iné intelektuálne témy. Momentálne sú naplno zaujatí témou geopolitiky a vojny, pardón, špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

  2. ale coby, ten co mal na starosti kydy o kovide ochorel a oni teraz nemaju instrukcie.
    pockaj par hodin, kym nenajdu prekonavsieho aspon chripku. to ako vzdelanie pre poskytnutie navodu svojim staci.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img