ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Nové hracie prvky na ihriskách, opravy nedostatkov aj psie exkrementy. Čo ešte vidia mamičky s deťmi na seredských sídliskách?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

V máji preverila aktuálny stav všetkých seredských ihrísk špecializovaná spoločnosť. Výstupom tejto povinnej ročnej kontroly sú návrhy a odporúčania, aké úpravy musí radnica zabezpečiť. Nedostatky sa už odstraňujú a k čistote a poriadku na ihriskách Sereď vyzýva aj majiteľov štvornohých miláčikov.

 

Nadpriemerne dobrý stav ihrísk

Z hlavnej kontroly 26 ihrísk, troch fit parkov, dvoch workoutov a jedného scateparku vzišli bežné nedostatky. Sú nimi uvoľnené skrutky, poškodené dopadové plochy, ošúchané časti hracích prvkov, odlomené drevené komponenty, vyšúchaná zemina pod hojdačami. „Drobnostiam sa nedá vyhnúť ani v uzatvorených areáloch, tobôž nie vo verejných priestranstvách mesta. Vždy vznikne nejaká závada, či nedokonalosť. Na slovenské pomery sú ihriská v Seredi v nadpriemerne dobrom stave,“ uviedol Ľuboš Vachulík zo spoločnosti RKDI s r.o., ktorá kontrolu v meste vykonala. Praktické skúsenosti má pritom napríklad s ihriskami v mestách Zvolen, Senec, či Žilina.

 

„Práce na detských ihriskách sú vždy uprednostňované a riešené ihneď, ako to zistíme. Rovnako je to aj v prípade tejto hlavnej kontroly,“ vysvetlila Miriam Klottonová z oddelenia životného prostredia mesta a doplnila, že opravy a údržbu detských prvkov postupne realizuje Správa majetku Sereď, s.r.o.

 

Exkremety po štvornohých miláčikoch sú mínusom

Výrazným nedostatkom, ktorý kontrola vytkla v oblasti čistoty, je prítomnosť psích exkrementov na detských ihriskách. Tie najvýraznejšie pomenovala na Čepenskej a Garbiarskej ulici. „Nový kôš na psie exkrementy sme práve umiestnili k ihrisku na Čepenskú ulicu. Veríme, že ho psíčkari budú využívať,“ uviedla Klottonová. Majitelia štvornohých havkáčov sú pritom zo zákona povinní zbierať po nich na verejných priestranstvách všetky nečistoty. Mestská polícia Sereď bude preto na tento podnet častejšie vykonávať kontroly dodržiavania čistoty a vinníkom udelí na mieste blokovú pokutu.

 

Aktuálne práce na ihriskách

Začiatkom jari bola vykonaná dezinfekcia a čistenie dopadových plôch a pieskovísk. Následne bol dosypaný nový piesok na piatich pieskoviskách (Dolnomajerská, Železničná, Jesenského vnútroblok, Jesenského pri MsP a na Spádovej – ihrisko Žihadielko). Obnovené boli sedačky na hojdačkách na Vinárskej a Garbiarskej ulici, doplnila sa hlina na Jesenského ulici a na Pažitnej pribudli nové reťaze na hojdačkách. Čistiť a odburiňovať dopadové plochy môžete vidieť aj klientov n.o. Teen Challenge pravidelne v prvý a tretí týždeň v mesiaci od marca do konca októbra.

 

Podnety hlásia mamičky

Kondíciu detských ihrísk samospráva preveruje v teréne dvakrát mesačne a tiež ročnou inventúrou. Dobrou správou je, že aktuálne nedostatky sa užívatelia ihrísk naučili nahlasovať priamo na mestský úrad. „Bežnou praxou je, že mamičky nám do kancelárie prinesú nájdený komponent z hracieho prvku, o ktorom by sme sa dozvedeli až kontrolou v teréne. Nahlásené závady vieme riešiť operatívne. Prosíme rodičov, aby boli aj naďalej všímaví a prípadné nedostatky nám hlásili na kontakty nášho oddelenia,“ uzavrela Miriam Klottonová.

 

Nové hracie prvky

Tento rok mesto deťom odovzdá kompletne vynovené ihrisko na Dolnomajerskej ulici, ktoré je dnes v rozpracovanom stave. Obnoví aj ihrisko na Železničnej ulici, odkiaľ bola v týchto dňoch odstránená dnešným normám už nezodpovedajúca šmýkačka. Táto bude čoskoro nahradená modernou drevenou zostavou. Úplne nové ihrisko pribudlo na sídlisku D. Štúra a je súčasťou ešte zatiaľ nedokončeného projektu regenerácie tohto vnútrobloku.

 

Chcete nahlásiť závadu na ihrisku?

Osobne: Mestský úrad, kancelária č. 4

Telefonicky: 031/7892094, kl. 189, 0951 571 682

Mailom: miriam.klottonova@sered.sk (pomôže aj fotka poškodeného prvku). Ďakujeme!

Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
hrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
hrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
Ihrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
hrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk
hrisko na Dolnomajerskej práve kompletne vynovujú. foto: mk

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bledé tváre kedy nám postavíte ihrisko pre naše rómske detičky na Trnavskej ul. alebo Cukrovej ? Miloš pomôž nám to zmedializovať – cítime sa byť menejcenný pre nás sa nič nerobí

  2. Staré ihrisko na Dolnomajerskej bolo podla mňa lepšie. Nechýbal tam klasický kolotoč, či hojdačky pre menšie deti. Toto „moderné“ nie je praktické. Dostať sa hore na šmykľavku je pre menšie deti nemožné. Není nad klasické schody. Bola som svedkom toho ako pani pomáhala svojej asi štvorročnej vnučke dostať sa hore. Modernizáciu ihrísk hodnotím kladne, len práve pri nich treba myslieť v prvom rade na použiteľnosť. Nechápem na čo sú dve húpačky vedľa seba len pre veľké deti. Jedna z nich mohla byť určená pre menšie.

  3. Keby len psie exkrementy,ale na Jesenského 1114 ako je to drevené ihrisko tam chodia mačky s..ť rovno do pieskoviska.
    Jeden Pán ich má hádam aj 5 či 6 mačiek až nie viac ,kŕmi ich,a potrebu chodia vykonávať do piesku. Tam kde sa deti hrávajú…

  4. neviem si predstavit ako bude mestska policia kontrolovat psickarov ked sa vozia v autach to by museli chodit peso ved psi seru do travy nie na cestu a hlavne medzi cinziakmi

  5. Mamičky s deťúrencami by mohli dávať pozor, aby štrk deti nerozsýpavali všade navôkol (v tráve, na asfalte) na detskom ihrisku na Cukrovarskej ulici.

  6. pre cd, tebe by som postavil take minove a museli by behat ti pretucneli pangharti z cukrovarskej,to by bola sekana aj vyudena.

  7. Anonym 13. mája 2022, 18:40 – detske ihrisko NEMA BYT VYSYPANE stavebnym kamenivom.

    Ihrisko pre deti ma byt pokryte materialom pre deti bezpecnym – to len v Seredi je voleny pri chodnikoch, na detskych ihriskach, pri cyklotrase, ale aj v napise Sered strk. Toto som nevidel NIKDE NA SVETE a to doslovne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img