ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ekotopfilm prichádza do Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V utorok 17. mája zavíta do Serede so svojou jarnou tour po Slovensku EKOTOPFILM, ktorý do nášho mesta prináša skvelý program v podobe dokumentárnych filmov z celého sveta. EKOTOPFILM je medzinárodný filmový festival a patrí medzi najstaršie festivaly s environmentálnou tematikou na svete. Organizátori chcú aj takouto formou zmeniť správanie spoločnosti k životnému prostrediu. Program je zostavený tak, aby oslovil odbornú i laickú verejnosť všetkých vekových kategórií. Začína o 16:00 hodine s voľným vstupom. Ekotopfilm Vás pozýva do Domu kultúry na tieto filmy:

16:00 – 17:00 hod.

ZBLÁZNENÍ DO ORIEŠKOV – TAJNÝ ŽIVOT VEVERIČIEK (DE)

Veveričky žijú v mimoriadne rozmanitých biotopoch a ich domovom sú mestá, púšte, hory, ako aj arktické oblasti. Niektoré dokážu lietať, iné zas plávať, ďalšie žijú na stromoch alebo v podzemí, iné milujú sneh alebo rozpálené púšte. Od najväčšej veveričky po najmenšiu je rozmanitosť týchto hlodavcov skutočne ohromujúca. Tento špičkový prírodopisný film vám ukáže niektoré z najviac fascinujúcich druhov veveričiek na svete a aj to, ako sa úspešne udomácnili extrémnych podmienkach a v ľudskej spoločnosti. V zábavných sekvenciách zistíte čo majú všetky druhy spoločné a čo ich robí tak výnimočnými.

17:00 – 18:00 hod.

BIELOKARPATSKÝ OVOCNÝ POKLAD (SK)

Biele Karpaty nie sú len útočiskom pre tisíce druhov rastlín a živočíchov, ale aj pre stovky starých a krajových odrôd jabloní, hrušiek, čerešní či sliviek. Hovoria vám niečo názvy ako Dúhotnatka, Medovka, Maškrtka či Holubička? Možno nie, ale vedzte, že sa za nimi skrývajú storočia šľachtiteľstva a života našich predkov v lone prírody. Tieto odrody v sebe nesú množstvo nezameniteľných chutí, vôní a ďalších vlastností, ktoré ich predurčujú na rôzne spôsoby použitia od priamej konzumácie až po sušenie či pálenie. Kvôli nezáujmu o hospodárenie sa nám žiaľ začal tento vzácny genofond vytrácať priamo pred očami. Tunajší ochranári sa však rozhodli zachrániť ho a prešli preto nádherný kraj od Myjavy až po Lednicu aby v ňom objavili bielokarpatský ovocný poklad.

18:00 – 19:00 hod.

IMPOZANTÝ YELLOWSTONE – OHEŇ A ĽAD ( USA )

Zima v Yellowstone. Husté sneženie a teploty 50 stupňov pod nulou sú v kontraste s horúcimi gejzírmi podzemných síl; dramatické ukážky akoby z iného sveta. So sprievodcom Billom Pullmanom sa vydáme na cestu nekonečnými snehovými poliami, ukážeme vám „diamantový prach“, prebrodíme rieky zohriate geotermálnymi prameňmi. Poďte s nami žasnúť nad divočinou parku a pozrite sa ako sa živočíchy prispôsobili extrémnym podmienkam, aby kruté zimy prežili.

19:00 – 19:30 hod.

MERINO BOOM – PRAVÁ CENA HEBUČKEJ VLNY (DE )

18+ Mládeži neprístupné

Vlna oviec merino je čoraz populárnejšia. S 88% je Austrália jej najväčším producentom na svete. Na dobrých životných podmienkach zvierat však na väčšine austrálskych fariem nezáleží. Aby sa vyprodukovalo čo najviac vlny, ovce sú celkom prešľachtené. Viac záhybov pokožky produkuje viac vlny. Problémom je, že záhyby kože priťahujú červy. Aby sa tomu zabránilo, záhyby sa pri konečníku odrežú – zvyčajne bez anestézie. ZDFzoom si kladie otázku: Koľko utrpenia sa skrýva za výrobou merino vlny a ako môžu spotrebitelia zistiť, či zviera, z ktorého majú výrobok netrpelo?

zdroj:wwww.ekotopfilm.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img