ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Divadlo Aréna prechádza komplexnou rekonštrukciou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Miroslav Košírer / Bratislava /  Na Divadle Aréna  je od februára 2022  čulý stavebný ruch. Budova prechádza komplexnou rekonštrukciou. Kompletne obnovená bude javisková technológia, zvuková, osvetľovacia, projekčná technika a opravená bude aj vodná veža, ktorá je na pozemku divadla. Tá v budúcnosti rozšíri ponuku kultúrnych priestorov v areáli divadla. Divadlo sa po rekonštrukcii stane jedným z najmodernejších na Slovensku. V rámci komplexnej rekonštrukcie Divadla Aréna obnoví sa  elektroinštalácia, strecha, podlahy, ako aj fasáda budovy. Na streche pribudne nová veža, ktorá bude slúžiť na umiestnenie systémov ťahov pre javisko. Na javisku bude nainštalovaná nová zvuková, osvetľovacia a projekčná technika. Obnovená bude taktiež vodná veža, ktorá je umiestnená v areáli divadla. Smerom na panorámu Bratislavy a nábrežie Dunaja bude novozriadená kaviareň. Vznikne na terase, ktorá sa vytvorí zväčšením protipožiarnych okien a schodiska. Kaviareň bude môcť fungovať aj mimo divadelnej prevádzky.

Počas leta bude zhotoviteľ pracovať  na streche, budovaní oceľových a železobetónových konštrukcii. Koncom leta 2022  sa budú realizovať reštaurátorské práce. Následne sa v druhej polovici roka začne pracovať na interiéri divadla. V záverečnej fáze sa budú osádzať všetky javiskové technológie spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou. Práce by mali trvať 18 mesiacov, teda ukončené by mali byť v druhej polovici roka 2023. Celkové náklady na rekonštrukciu spolu s technológiami dosiahnu približne sedem miliónov eur. Náklady vo výške bezmála 4 milióny pokryje príspevok od štátu.

„Zhotoviteľ k rekonštrukcii pristupuje mimoriadne citlivo, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku. Budova bude po rekonštrukcii v takom architektonickom stave, v akom bola naposledy v roku 1939. Obnovia sa krídla z bočných strán budovy, na streche pribudne veža. Aj tieto prvky budú obnovené podľa toho, ako ich mala budova v minulosti. Nad celým procesom rekonštrukcie dohliada pamiatkový úrad.  Nová rekonštrukcia vytvorí pre umeleckú prevádzku kvalitnejšie zázemie, ktoré sa rozšíri o spomínané nové priestory vďaka novovybudovaných krídlam z bočných strán budovy.

História budovy divadla sa začala písať v roku 1828, kedy vznikol na petržalskom brehu Dunaja priestor pre letné divadlo – nekrytý amfiteáter – preto dostalo názov Aréna. Neskôr, v roku 1898 bola na mieste amfiteátra vystavaná budova, ktorej podoba sa zachovala približne do roku 1939. V roku 1945 bola budova zatvorená pre verejnosť na takmer 50 rokov. Slúžila ako sklad televíznych kulís. V roku 1994 slovenský mím Milan Sládek založil nadáciu na obnovenie Divadla Aréna a v roku 1995 sa po 50 rokoch opäť obnovila divadelná prevádzka. V roku 2002, po prechode divadla do zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, bol vymenovaný za riaditeľa Juraj Kukura, ktorý je riaditeľom dodnes.

Foto: Miroslav Košírer

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img