ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Inflačná pomoc smeruje najviac zraniteľným skupinám obyvateľov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Jednorazový príspevok vo výške 100 eur dostanú na návrh nariadenia vlády SR najviac ohrozené skupiny obyvateľov. Pomoc vo výške celkom 22 miliónov sa na návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prerozdelí spolu šiestim skupinám sociálne slabších občanov. Týmto opatrením vláda zmierňuje následky vysokej inflácie, ktorá negatívne vplýva na životnú úroveň ľudí, aby aspoň čiastočne eliminovala ich výdavky na rast energií, bývania či potravín. Inflačná pomoc bude vyplatená už v júni 2022.  

„Inflačný balík pomoci dnes smerujeme tým, ktorí sú najviac odkázaní  na pomoc, a teda aj najviac vnímajú dnešné zvýšené náklady na bývanie, energie či rastúce ceny potravín. Samozrejme ľudí, ktorí dnes potrebujú pomoc, je omnoho viac. Preto už v lete vyplatíme dôchodcom 13. dôchodok, aby sme im aspoň čiastočne vykryli stúpajúce výdavky. Teraz sme schválili pomoc pre ďalšie skupiny osôb, opatrovateľov, asistentov, rodiny v hmotnej núdzi a náhradných rodičov, ktorí dostanú jednorazový príspevok 100 eur,“ doplnil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Finančný príspevok 100 eur je určený najohrozenejším skupinám, a to domácnostiam v hmotnej núdzi, náhradným rodičom a fyzickým osobám, ktoré poberajú peňažný príspevok na opatrovanie. Znamená to, že týmto skupinám sa za mesiac máj 2022 jednorazovo zvýši pomoc, ktorú od štátu dostávajú. Zvýšenie sa vzťahuje aj na náhradných rodičov, ktorým nevznikol nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi (napríklad starí rodičia).Takto poskytnutá pomoc sa zároveň nebude považovať za príjem, aby osoby, ktorým bude takáto forma pomoci poskytnutá, neprišli o pomoc v hmotnej núdzi a aby táto pomoc nemala žiaden vplyv na poskytnutie alebo výšku peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Jednorazovú pomoc 100 eur v rámci dotácie na podporu humanitárnej pomoci dostanú aj tie osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v rámci peňažného príspevku na osobnú asistenciu. Podmienkou je, že v priebehu I. štvrťroka 2022 vykonali osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 12 hodín. Pomoc sa vzťahuje  tiež na osoby nad 62 rokov, ktoré nie sú poberateľmi dôchodku (starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, výsluhového alebo obdobnej dávky zo zahraničia a pod.) a zároveň nemajú príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Poslednou vybranou skupinou sú osoby, ktoré nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, avšak poskytujú pomoc osobám s ťažkým zdravotným postihnutím alebo osobám starším ako 80 rokov (napr. starajú sa doma o príbuzného), pričom táto osoba nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo v zdravotníckom zariadení a z tohto titulu platí štát za osobu vykonávajúcu opatrovanie poistné na verejné zdravotné poistenie.

Inflačná pomoc pokryje skupinu takmer 219-tisíc ľudí, čo predstavuje sumu pomoci cca 22 mil. eur. Jednorazový príspevok 100 eur štát vyplatí vybraným skupinám v júni.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Moji rodicia majú 70r.Bol by som zvedavý ci aj oni dostanú.Financnu pomoc.Pracovaly celý život.Ja aj moja sestra im vzdi pomôžeme.Budeme sa starať o nich vždy.Ale ako vláda..

  2. dostanu tak holy k….t,tato banda zlodejov a tyranov dufam,ze raz dostane dozivotie a polovica z nich sa casom v cele obesi.

  3. Marek a čo také im platíš? Dám krk na to, že oni dotujú svojich vnukov zo svojich dôchodkov. Tí vnuci potrebujú pomoc, jasné, že aj dôchodcovia, ale tí už nepotrebujú napr. tankovať benzín. Keď prestanú dávať tebe, tak im to bude stačiť

  4. Olano ani cent zo svojich platov nedá nikomu. Budú sa tam držať „obyčajní ľudia“ ako kliešte veď kto by im dal plat 3800 eur mesačne ? Oni vedia že keď sa rozpadnú tak rovno idú na úrad práce s takým vzdelaním.

  5. @Anonym 11. mája 2022, 23:51
    Chudoba je vydobytok socializmu, tam ste boli chudoba vsetci do jedneho. V kapitalizme je zebrak len ten co sa mu nechce 😉

  6. Takze ty sa tesis z toho ze robis jak chuj spoliehas sa len na seba mas len to co si zarobis odvadzas nemale sumy ale nemas ziadne ine vyhody hospitalizovany nebyvas chvala Bohu a ked prides nahodou do lekarne ze ti nieco treba na predpis tak este zaplatis plnu ubradu lebo podla poistovne nemas na to narok…a potom vidis nepracujucich alebo ine skupiny co zneuzivaju system na kavickach vyletoch dovolenkach lepsich autach nez mas ty este sa ti aj pochvalia jak im je dobre a teba hreje z toho…niekde…to je ten kapitalizmus?

  7. @Pre vega 12. mája 2022, 8:42
    Podla coho ty vies ze su nepracujuci ? Napadlo ta v tej sprostej hlavicke ze nie kazdy mukluje na svoj zivot ako ty? Za posledných 15 rokov odišlo podľa štatistík zo Slovenska viac ako 300-tisíc prevažne mladých ľudí, pretoze dostali rozum ze na Svk to stakym osadenstvom nema vyznam 😉

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img