ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Sereď získala 1,1 milióna eur z externých zdrojov. Vynovíme ďalšie sídlisko v meste a znížime energetickú náročnosť budovy škôlky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 4 MÁJ 2022

V uplynulých dňoch podpísala seredská samospráva zmluvy o poskytnutie nenávratných finančných príspevkov v celkovej hodnote 1,1 milióna eur. Úspešné návrhy z dielne projektového oddelenia mesta sú orientované na znižovanie energetickej náročnosti mestských budov a tiež na skvalitňovanie životného prostredia sídlisk, ktoré už majú svoje najlepšie roky za sebou. V pláne je ukončiť všetky práce do konca roka 2022.

 

Vnútroblok na D. Štúra II. získa nové detské ihrisko, chodníky, aj kvalitnú zeleň

Minulý rok mali Seredčania možnosť zasielať svoje návrhy, ako by mal vyzerať zregenerovaný vnútroblok na ulici D. Štúra II. Projekt bol vybraný ako úspešný, a tak sa už čoskoro obyvatelia dočkajú kvalitnej zelene, nového vonkajšieho osvetlenia, úpravy chodníkov a doplnenia lavičiek, odpadkových košov a nového detského ihriska.

„Konkrétnym cieľom tohto projektu je zníženie prašnosti, hlučnosti, zlepšenie funkcionality priľahlých zelených plôch a komunikácií tak, aby esteticky, prevádzkovo a funkčne spĺňali nároky na moderný exteriér s dominantnou funkciou krátkodobej rekreácie a zároveň rešpektovali environmentálne aspekty územia,“ vysvetlil projektový manažér mesta Branislav Bíro.

Celkové náklady na rekonštrukciu vnútrobloku na ulici D. Štúra sú 642-tisíc eur s DPH.

 

Škôlka na D. Štúra sa stane takmer energeticky sebestačnou

Druhým úspešným projektom, ktorého finančné krytie pre mesto bolo podpísané pred pár dňami, je projekt s názvom „Zníženie energetickej náročnosti budovy MŠ Dionýza Štúra A v Seredi“. Budova škôlky bude zateplená, vymenia sa okná, bude inštalovaná rekuperácia, zrekonštruuje sa vykurovacia sústava, zrekonštruuje sa osvetlenie a bude osadené úsporné LED. Projekt tiež obsahuje fotovoltické riešenie, keď na budove škôlky bude inštalovaný malý zdroj elektrickej energie.

Mesto takto získa výrazné zlepšenie tepelno-technických vlastností budovy, energetická náročnosť sa zníži zo súčasnej energetickej triedy B na triedu A0 (globálny ukazovateľ – primárna energia), budova sa stane budovou s takmer nulovou spotrebou energie. „Zároveň dosiahneme zníženie záťaže na životné prostredie prostredníctvom emisií znečisťujúcich látok. Budova bola vyhodnotená energetickým auditom, ktorý identifikoval nedostatočné tepelnotechnické vlastnosti. Súčasťou projektu je aj vybudovanie bezbariérového prístupu a využitia pre osoby so sťaženým prístupom a orientáciou, ktorý v minulosti nebol k dispozícií,“ uviedol Branislav Bíro.

Celkové stavebné náklady na projekt po verejnom obstarávaní sú vo výške 542 735,85 eur.

 

Stačí našich päť percent

Pri obidvoch projektoch bude mesto participovať financiami z mestskej kasy vo výške piatich percent z nákladov. Ukončenie prác na týchto podporených projektoch je plánované ešte v roku 2022.

 

Aké máme želiezka v ohni?

Mesto sa snaží reagovať na všetky výzvy zamerané na financovanie projektov zo štrukturálnych fondov, kde vie získať veľké externé zdroje. Zatiaľ nevyhodnotenými projektami regenerácie sídlisk, ktoré mesto v nedávnom období podalo, sú projekty regenerácie vnútrobloku na Garbiarskej a na Legionárskej ulici. Držte palce!

MŠ D. Štúra
MŠ D. Štúra
Vnútroblok D. Štúra II. pred rekonštrukciou. Do konca roka 2022 prejde kompletnou rekonštrukciou. Foto: A. Trojáková
Vnútroblok D. Štúra II. pred rekonštrukciou. Do konca roka 2022 prejde kompletnou rekonštrukciou. Foto: A. Trojáková

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Načo potrebujeme v MŠ vybudovanie bezbariérového prístupu a využitia pre osoby so sťaženým prístupom a orientáciou ? To nie je ani na poliklinike !

  2. A snáď budu kvalifikovaný robotníci. A nepojdu peniaze na zmar. Viem ze s tým to článkom nesúvisí. Ale mohli by ste aj tým škôlkam konečne trávu po kosiť keď už všetko robíte akože pre Naše deti. Keďže je dosť vysoký výskyt kliešťov… Ktoré sa skladajú každý rok na niečo aby mali škôlke ako napríklad nejaké pieskovisko alebo preliezky.

  3. Most nad železnicou??? Ten nepatrí VÚC? Čo s ním ma mesto?

    Všetky verejné budovy by mali mať bezbarierový prístup. Okrem ľudí aj pri sťahovaní nábytku a donáške tovarov rudla pomôže.

    Kvalifikovaní robotníci? To sú akí? Kde sú?

  4. Je pravdou, ze so samotnym nadjazdom ponad zeleznicu mesto nic nema, resp. nie je v majetku a sprave mesta.

    No na druhej strane je nevyhnutne uvedomit si, ze dnes uz znacna cast mesta lezi za zeleznicnou tratou a tak predsa len samosprava ma s nadjazdom hodne. Stovky ludi, so zamestnanymi v logistickych centrach a IDC vlastne tisice denne niekolkokrat prechadzaju zeleznicnym nadjazdom.

    Tento rozpadajuci sa kus zelezobetonu je spojnicou, ktorej obchadzanie bude mimoriadne narocne. Som si isty, ze kompetentni ani len netusia, ako velmi narocne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img