ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ 2022 v Mestskom múzeu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi / Každý rok Európska Noc múzeí a galérií ponúka príležitosť objaviť dedičstvo našich predkov a zároveň  spoznať zaujímavé miesta  originálnym spôsobom. Dňa 14. 5. 2022  sa uskutoční celoeurópske podujatie NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ , kde nám múzeá a galérie  pomáhajú  orientovať  sa v súčasnom svete pri hľadaní toho, kto sme, odkiaľ prichádzame a niekedy aj  kam smerujeme. Zúčastnené  organizácie prostredníctvom  podujatia  spájajú  talent umelcov, profesionálov , kurátorov, kustódov alebo dobrovoľníkov z rôznych oblastí kultúrneho života.  Každá z nich originálnym spôsobom zdôrazňuje svoje poslanie a predovšetkým prezentuje kultúrne dedičstvo (výtvarné umenie, moderné umenie, etnografia, archeológia, tradície, techniku atď.),(www.zms.sk).

 

Aj tento rok sa zapojilo do podujatia Noci múzeí a galérií Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, ktoré otvára priestory múzea a Múzejnej záhrady a pozýva návštevníkov v sobotu 14. mája 2022 od 10.00 hodiny do 20.00 hodiny. Múzeum pripravilo pre návštevníkov prehliadky expozícií a výstav: Prehistória seredského regiónu, Hrad Šintava, Obrázky odviate časom, výstava dobových pohľadníc zo zbierky Rastislava Petroviča, výstava exponátu mesiaca máj: Secesný sekretár, pôvodný kus nábytku z kaštieľa v Seredi (reštauroval Mgr. art. Martin Šmigrovský), Lapidárium s barokovými sochami v renesančnej pivnici, výstava sto exemplárov tehál zo zbierky Dušana Irsáka, expozícia v Múzejnej záhrade s pilierom zaniknutého stredovekého kostola, barokovou  studňou, kamennými fragmentmi z hotelov Lichtner a Frištaczký a inými kamennými fragmentmi. Hlavná prehliadka expozícií sa uskutoční od 10.00 do 11.00 hodiny. Odborný výklad v múzeu k dejinám Serede a vystaveným exponátom budú prezentovať návštevníkom vedúca múzea Mária Diková a archivárka PhDr. Eva Vrabcová.

V spolupráci s Rímskokatolíckym farským úradom v Seredi pripravilo Mestské múzeum novú výstavu troch reštaurovaných obrazov pod názvom Sakrálne obrazy z farnosti v Seredi – Sedembolestná Panna Mária, Ecce Homo, Nepoškvrnená Panna Mária. Otvorenie tejto výstavy je o 14.00 hodine v priestore múzea. V spolupráci s OZ Vodný Hrad pripravilo po krátkom otvorení výstavy cyklus prednášok na tému Reštaurovanie pamiatok. Mgr. art. Veronika Daneček Šmigrovská predstaví svoju reštaurátorskú prácu i reštaurovanie vystavených troch obrazov, Mgr. Žofia Geričová z Krajského pamiatkového úradu v Trnave bude prednášať o pamiatkach sakrálneho umenia, drobnej architektúre v blízkom regióne a Mgr. František Šmigrovský o reštaurovaní pamiatok v Seredi i po celom Slovensku.

Do Bastiónu kaštieľa v Seredi organizátori pozývajú v podvečer o 18.00 hodine, uskutoční sa koncert tradičného jazzu a swingu a vystúpi hudobné zoskupenie Lucia Lužinská a Boris Čellár Trio. Spevom sa predstaví speváčka a herečka Lucia Lužinská a v triu si spolu s gitaristom Borisom Čellárom tento raz zahrajú klavirista František Báleš a na kontrabas Vladimír Máčaj, ktorí tento rok získali cenu za jazzovú hudbu na Radio_Head Awards s projektom: Franišek Báleš Ansámbel –  Hviezdoslav SONETY.

Na koncerte v Bastione sa opäť vrátia ku koreňom a zahrajú tradičný jazz vo vlastných aranžmánoch s veľkou dávkou improvizácie a hravosti, ktoré k jazzu neodmysliteľne patria.

Po skončení koncertu bude do 20.00 hodiny sprístupnená v bastióne dokumentačná výstava reštaurovaných diel reštaurátora Mgr. Františka Šmigrovského. Vstupné do múzea je 2,00 eurá pre dospelého, deti a mládež majú vstup zdarma, na koncert je vstupné 5,00 eur.

Vstupenky zakúpené v tento deň v iných múzeách platia pre vstup aj do Mestského múzea v Seredi.

 

Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi

 

– – –

Usporiadateľ:  DK – Mestské múzeum v Seredi a Občianske združenie Vodný Hrad

Kultúrni partneri podujatia a výstavy: Mesto Sereď, Rímskokatolícky farský úrad v Seredi,

Krajský pamiatkový úrad v Trnave

Názov podujatia: Noc múzeí a galérií v Mestskom múzeu v Seredi

Program: Múzeum prehliadka expozícií múzea, otvorenie výstavy

Sakrálne obrazy z farnosti v Seredi, prednášky Mgr. art. Veroniky

Daneček Šmigrovskej, Mgr. Žofie Geričovej, Mgr. Františka

Šmigrovského – Reštaurovanie pamiatok

Bastión kaštieľa – koncert Lucia Lužinská a Boris Čellár Trio

Miesto konania: Mestské múzeum v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8

a Bastión kaštieľa v Seredi, Námestie slobody 1

Dátum a čas konania podujatia Noci múzeí a galérií: 14. mája 2022, 10.00 – 20.00 hod.

 

pozvanka-vystava-sakralne-obrazy

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img