ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Počet občanov SR poberajúcich pomoc v hmotnej núdzi sa udržal na úrovni spred pandémie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚPSVR |MM|  Počet občanov SR poberajúcich pomoc v hmotnej núdzi vzrástol v marci v porovnaní s februárom o necelých dvetisíc osôb. Ich počet sa však už niekoľko mesiacov drží pod 60-tisícovou hranicou. Podobné hodnoty evidovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pred vypuknutím pandémie v marci 2020. Signalizuje to, že Slovensku sa aj vďaka opatreniam rezortu práce podarilo prekonať negatívne dopady pandémie v podobe nárastu počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi.

Pomoc v hmotnej núdzi poberalo v marci 59 627 občanov Slovenskej republiky, čo je o 1 982 osôb viac ako počas februára. Podľa Inštitútu pre výskum práce a rodiny možno za nárastom hľadať následky vojny i rast cien. „Údaje za mesiac marec 2022 už odzrkadľujú inú než pandemickú realitu. Prejavuje sa dôsledok ekonomických opatrení prijatých v reakcii na napadnutie Ukrajiny a rast inflácie. Toto sa premieta aj do zvýšenia počtu žiadateľov o pomoc v hmotnej núdzi,“ vysvetľuje výskumný pracovník inštitútu Rastislav Bednárik.

Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi v priebehu predošlých mesiacov postupne klesal. Z pandemického maxima na úrovni 64 438 osôb v júli 2020 až k hodnote 57 645 osôb vo februári tohto roka. „V prvom období pandémie narástol počet osôb, ktoré dostali pomoc v hmotnej núdzi. Následne ich počet klesal. Ukazuje to, že počas prekonávania problémov s následkami pandémie sa štát mohol oprieť o fungujúcu ekonomiku, aj keď štátom silne dotovanú. Aj keď HDP kleslo v roku 2020 o 4,4 percenta, o rok neskôr vzrástlo o 3 percentá. A to malo za následok, že príčiny straty príjmov domácností sa podarilo držať pod kontrolou,“ zhodnotil Bednárik, ktorý predpokladá, že počet žiadostí o pomoc v hmotnej núdzi môže v najbližších mesiacoch rásť.

Hlavným nástrojom pre udržanie pracovných miest a tým aj príjmu domácností počas pandémie bol projekt Prvá pomoc. Štát ňou podporil zamestnanosť sumou takmer 2,5 miliardy eur. Podľa analýz rezortu práce bola Prvá pomoc bola nastavená efektívne a pomáhala práve tam, kde to bolo najviac potrebné.

Slovenská republika prijala v marci aj prvé žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi od odídencov z Ukrajiny. Z nich sa 16 560 osôb stalo poberateľmi pomoc v hmotnej núdzi. „Je dôležité zdôrazniť, že naša národná legislatíva platí aj pre Ukrajincov so statusom dočasného útočiska. V praxi to znamená, že majú nárok na rovnakú výšku pomoci v hmotnej núdzi,“ upozorňuje generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. Spomedzi odídencov z Ukrajiny dostal najvyššiu pomoc v hmotnej núdzi pár s deviatimi deťmi. Celkovo vo výške 372,20 eura. Najnižšiu 1,70 eura, dostal odídenec, ktorému sa zo základnej výšky dávky v hmotnej núdzi 68,80 eura odpočítala výška jeho aktuálneho príjmu.

 

Výber zo štatistiky sociálnych ukazovateľov – za marec 2022:

  • Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi: 59 627 + 16 560 odídencov z Ukrajiny

(57 645 osôb vo februári 2022, 60 494 osôb v marci 2021).

  • Počet poberateľov štátnych sociálnych dávok: 691 862

(692 405 osôb vo februári 2022, 693 380 osôb v marci 2021).

  • Počet poberateľov prídavkov na dieťa: 661 867

(660 946 osôb vo februári 2022).

  • Počet poberateľov rodičovského príspevku: 140 219

(140 194 osôb vo februári 2022).

  • Počet poberateľov príspevku pri narodení dieťaťa: 4 028

(5 037 vo februári 2022)

 

Viac štatistických údajov:

https://www.upsvr.gov.sk/statistiky/socialne-veci-statistiky/2022/2022-socialne-davky.html?page_id=1157054

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img