ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Vicepremiérka Remišová rokovala v sídle Organizácie spojených národov v New Yorku: Ukončenie ruskej agresie  musí byť hlavnou témou Valného zhromaždenia OSN

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM| Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová sa v New Yorku zúčastnila na konferencii na tému Novej urbánnej agendy (New Urban Agenda). Hlavnými posolstvami jej príhovoru boli právny štát a bezpečnosť, predvídavé a spravodlivé plánovanie a primerané financovanie rozvoja regiónov a miest.  Vicepremiérka  zároveň v sídle OSN absolvovala bilaterálne rokovania s predsedom Valného zhromaždenia OSN  Abdullom Shahidom a so zástupkyňou generálneho tajomníka OSN Aminou J. Mohammedovou, ktorým predostrela návrh, aby sa ruská agresia na Ukrajine stala hlavnou témou rokovania Valného zhromaždenia OSN.

„Dnes čelíme najväčšej výzve od 2. svetovej vojny nielen pokiaľ ide o zabezpečenie účinného multilaterálneho systému, presadzovanie vlády zákona, ale aj v otázke úlohy a postavenia OSN ako rozhodujúceho globálneho sprostredkovateľa a realizátora odpovedí na otázky týkajúce sa ukončenia ruskej agresie na Ukrajine,“ povedala vicepremiérka Remišová na stretnutí s predsedom Valného zhromaždenia OSN Abdullom Shahidom.

Spoločnou témou rozhovoru vicepremiérky s predsedom VZ OSN bolo presadzovanie čo najrýchlejšieho ukončenia vojny na Ukrajine, poskytovanie humanitárnej pomoci a vytvorenie bezpečnostných koridorov pre ľudí z oblastí postihnutých ruskou agresiou. „Podstatou vlády zákona je rešpektovanie suverenity a nezávislosti iných štátov a rešpektovanie vôle občanov slobodne si zvoliť cestu, ktorou sa má ich krajina uberať. Vláda zákona a boj proti korupcii boli vždy mojou prioritou,” zdôraznila vicepremiérka Remišová.

Na stretnutí so zástupkyňou generálneho tajomníka OSN Aminou J. Mohammedovou rezonovala okrem ruskej agresie aj téma implementácie Agendy 2030, dopady pandemickej krízy či aktívna účasť Slovenska vo výboroch, fondoch a programoch OSN. Predstavitelia OSN vyzdvihli pôsobenie Slovenska v Nairobi v rámci Programu OSN pre ľudské sídla aj založenie Skupiny priateľov Programu OSN pre ľudské sídla UN-Habitat, ktorej vznik iniciovalo práve Slovensko. Zhodli sa, že podpora udržateľného sídelného rozvoja a adekvátneho bývania musí zostať najvyššou prioritou.

Rozhovory boli súčasťou rozšíreného programu podujatia na vysokej úrovni o pokroku v implementácii Novej urbánnej agendy (New Urban Agenda), ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 28. apríla v hlavnej sále Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Vicepremiérka Remišová na podujatí vystúpila s príhovorom ako zástupkyňa rozvinutých štátov Európskej únie.

 

Veronika Remišová a Abdulla Shahid
Veronika Remišová a Abdulla Shahid

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img