ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Nová atletická dráha na Základnej škole Juraja Fándlyho

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Po dlhých rokoch sa mestu Sereď podarilo zrekonštruovať atletickú dráhu na Základnej škole J. Fándlyho. Ide o jedinú bežeckú dráhu určenú pre atletické disciplíny vybavenú tartanovým povrchom, ktorú má mesto vo svojom katastrálnom území.

Pôvodná dráha bola zastaraná a pre podporu, skvalitnenie či výučbu atletických disciplín dlhodobo nevyhovujúca. Bývalý riaditeľ Jaroslav Čomaj mal od roku 2007 snahu vyriešiť uvedený problém výmenou cca 35-ročného antukového povrchu vrátane jeho podkladových vrstiev. V jeho snahe pokračovalo aj súčasné vedenie školy. Riaditeľka Renáta Šidlíková uviedla: „Nefunkčnosť atletickej dráhy sme pocítili hlavne posledné dva roky, v čase sprísnených hygienických opatrení proti COVID-19. Školy majú odporúčané vyučovať telesnú výchovu v exteriéri a my sme z dôvodu nevyhovujúcich podmienok nemohli napĺňať plány v tejto vzdelávacej oblasti.“

Nakoniec sa projekt podarilo zrealizovať a 27.4. 2022 novú dráhu odovzdať do užívania. Primátor Martin Tomčányi povedal: „Jedna vec je projekt vypracovať, druhá vec sprocesovať, tretia vec zabezpečiť financie. V tomto prípade boli financie z mesta i z mimorozpočtových zdrojov. Podobne ako pri iných projektoch dobrú prácu odviedol projektový manažér Branislav Bíro a opäť kus práce odviedol aj prednosta mesta Tibor Krajčovič. Celý tento areál vyzerá výborne a v tejto chvíli som rád, že sa ho podarilo uviesť do prevádzky. Verím, že podobný sa nám podarí vybudovať aj na škole J. A. Komenského. Pozvanie na otvorenie dráhy prijali bývalí učitelia telocviku a dráhu otvárala slovenská reprezentantka v atletike Iveta Putalová a nestor seredskej atletiky Alexander Šimák.“ Spolu s nimi dráhu otvorili štafetovým behom aj žiaci školy. Beh odšatrovala žiačka prvej triedy, od ktorej štafetu prebral žiak druhej triedy až sa štafetový kolík dostal postupne do rúk k žiakovi deviateho ročníka.

Primátor Tomčányi poďakoval všetkým učiteľom, ktorí vychovali generácie športovcov v našom meste. Poďakovanie za prínos v rozvoji atletiky si prevzal Alexander Šimák a za Štefana Hoštáka prevzal poďakovanie in memoriam jeho syn Juraj Hošták. „Obaja sa s veľkým nasadením venovali mládeži a zárukou, že sa v tejto ceste bude pokračovať, je mladá trénerka atletiky Andrea Gombáriková“, dodal primátor.

Financovanie
Projekt bol spolufinancovaný z dotácie Fondu na podporu športu. Vypracoval a podal ho projektový manažér na MsÚ v Seredi Branislav Bíro. Celkové náklady projektu po navýšení predstavovali cca 161 tis eur. Mesto Sereď získalo dotáciu v celkovej výške 77 913 eur. Realizátorom prác bola firma SPORT NITRA s.r.o.

Vybudovaním novej dráhy boli vytvorené lepšie, moderné a viac vyhovujúce podmienky pre šport a aktívne trávenie voľného času nielen v športovom areáli ZŠ J.Fándlyho, ale aj celkovo v meste Sereď. Projektant Branislav Bíro uviedol, že autorom projektu je Vladimír Kmeť. Cieľom bolo novým a bezpečným športoviskom skvalitniť športovú prípravu pre deti a mládež, zameranú predovšetkým na atletické disciplíny, vychovávať nové športové talenty, ako aj zatraktívniť a zmodernizovať športové podmienky pre obyvateľov mesta.

Technické parametre
Atletická dráha má tvar oválu s dĺžkou 250 m, so štyrmi dráhami šírky 1,22 m, s dvoma rovinkami dlhými 53,3 m a dvoma zákrutami o dĺžke 69,3m. Vnútorný polomer zákruty je 22,5m. Dráha bude slúžiť na rôzne bežecké aktivity, ako napr. šesťdesiatka, stovka, štafeta atď. Povrch tvorí umelý Tartan.
Súčasťou je aj sektor skoku do výšky, ktorý je umiestnený vo vnútornej časti dráhy. Tvorený je rozbežiskom, odraziskom a dopadovou plochou. Skok do výšky tvorí EPDM plocha so žinenkou s rozmermi 6 x 4 m. Konštrukcia na preskok je tvorená hliníkovými profilmi s posuvným výškovo nastaviteľným posuvníkom a latkou so štvorcovými koncami.

V severnom rohu športovej plochy je umiestnený kruh na hod do diaľky. Kruh má oceľovú obruč s betónovým podkladom a drevenou zarážkou. Dopadová plocha na vrh guľou je tvorená trávnatým povrchom, na ktorom je čiarovanie po 5 m. Všetky navrhované športoviská sú zrealizované v plnej miere na využívanie aj pre osoby ZŤP.

Využitie
Široké využitie atletického areálu ocenia športovci z radov verejnosti aj žiaci. Riaditeľka školy Šidlíková uviedla: „S novým atletickým areálom máme veľké plány. Jeho využívanie počas vyučovania na hodinách telesnej výchovy, na krúžkoch, v Školskom klube detí a v Centre voľného času sa už nevieme dočkať. Najväčšiu radosť budú mať určite deti zo školského atletického klubu Pohybko, ktorý vedie pani učiteľka Gombáriková. Už tri roky sme na našej škole neorganizovali žiadne bežecké atletické súťaže a dôvod nebol iba v pandemických opatreniach, ale hlavne v zdravie a život ohrozujúcom stave starej atletickej dráhy. Na novú sezónu pripravujeme celú paletu atletických súťaží od školských, mestských cez okresné až po krajské kolá.“

Učiteľka Andrea Gombáriková neskrýva radosť a verí, že vynovený areál priláka viac detí športovať. Aj vďaka nej dosahujú žiaci skvelé výsledky v rôznych súťažiach či olympiádach a preto dúfa, že kvalitným tréningom na novom športovisku bude tých úspechov ešte viac. Atletický areál bude prístupný aj širokej verejnosti, v čase mimo vyučovania.

Pri výstavbe nedošlo k žiadnym výrubom vzrastlej zelene ani k žiadnemu narušeniu či znehodnoteniu životného prostredia v predmetnej lokalite.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img