ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Víťazom tretieho ročníka súťaže Zelený Merkúr je spoločnosť Slovenské magnezitové závody z Jelšavy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Súťaž Zelený Merkúr zviditeľňuje a oceňuje environmentálne správanie firiem podnikajúcich v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Do aktuálneho ročníka sa prihlásili organizácie s rôznym predmetom podnikania – od stavebnotechnických riešení, cez produkciu pestovateľských substrátov i výrobu organických hnojív až k recyklácii PET fliaš, končiac výrobou magnézia. Vyhlasovateľom súťaže je Banskobystrická regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Partnermi sú Slovenská agentúra životného prostredia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Slávnostné vyhodnotenie výsledkov súťaže Zelený Merkúr sa uskutočnilo vo Zvolene, v priestoroch Technickej univerzity. O umiestnení prihlásených firiem rozhodovala na svojom aprílovom zasadnutí odborná hodnotiaca komisia zložená zo zástupcov vyhlasovateľa a partnerov súťaže spolu so zástupcom Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene. Prvé miesto komisia udelila akciovej spoločnosti Slovenské magnezitové závody z Jelšavy, ktoré patria medzi najvýznamnejších výrobcov magnézia v Európe. Spoločnosť zvíťazila za využitie úžitkovej zložky oxidu horečnatého z odvalu „Kohútik“ a jeho následnú rekultiváciu. Vďaka tejto aktivite sa ušetrila primárna surovina, opätovne sa použil odpadový materiál a v neposlednom rade sa výrazne zvýšila estetická úroveň okolitej krajiny.

Ocenenie za druhé miesto putuje akciovej spoločnosti AGRO CS Slovakia so sídlom v Lučenci. Spoločnosť sa pýši titulom najväčšieho producenta pestovateľských substrátov na Slovensku. Komisia ocenila výrobu organických hnojív a bezrašelinových substrátov, v ktorých bola rašelina nahradená vlastným kompostom z biologicky rozložiteľných odpadov. Ďalším dôvodom úspechu tejto spoločnosti je aj výroba hodnotnejšieho a klimaticky prijateľnejšieho kompostu s názvom Bokashi.

Tretie miesto obsadila spoločnosť Greentech Slovakia z Banskej Bystrice, ktorá patrí medzi významných recyklátorov PET fliaš v Európe. Vďaka tomu dávajú fľašiam nový život a prispievajú tak k šetreniu primárnych surovín, k zníženiu emisií CO2 a energetickej efektívnosti. Spoločnosť bola ocenená nielen za inovatívne technológie recyklácie PET fliaš, ale aj za optimalizáciu zhodnotenia priemyselných odpadov formou výroby tuhých alternatívnych palív.

Špeciálne motivačné ocenenia za účasť si na slávnostnom vyhodnotení prevzali aj konatelia spoločností ADRIAN GROUP s.r.o  Banská Bystrica a registrovaného sociálneho podniku POH, s.r.o. zo Zvolena.

Cieľom súťaže Zelený Merkúr  je  podporiť a zviditeľniť organizácie, ktoré rozvíjajú svoje aktivity v súlade s prírodou a cieľmi udržateľného rozvoja v snahe dosiahnuť rovnováhu medzi hospodárskym alebo spoločenským rozvojom a efektívnym využívaním prírodných zdrojov.  Kritériami pre hodnotenie aktivít firiem sú rozvoj a realizácia iniciatív podporujúcich obehové hospodárstvo, alebo ktoré sú navrhované tak, aby mali pozitívny vplyv na niekoľko etáp životného cyklu a  obchodná výmena iniciatív. Doplňujúcim kritériom je účasť v dobrovoľných schémach, ako sú Schéma pre environmentálne manažérstvo a audit, Environmentálne označovanie produktov, Environmentálne technológie a Zelené verejné obstarávanie.

1. miesto
2. miesto
3. miesto
zúčastnení

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img