ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Ale už teraz je zrejmé, že starý twitter je preč.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Len tak z rýchlika.
3 dôvody prečo považujem Muskove odkúpenie platformy Twitter za problém:
1. Musk už teraz dokáže ovplyvňovať dianie na finančných trhoch cez svoje tweety. Jeho kanál sleduje 85 miliónov fanúšikov.
Viac na tejto sociálnej sieti má len deväť ľudí. To je obrovská koncentrácia moci.
Čo to znamená v praxi? Uvidíme. Ale človek, ktorý mal už teraz takú moc, že vedel spľasnúť globálnu hodnotu bitcoinov jedným tweetom o miliardy. Jedným tweetom vedel zlikvidovať alebo výrazne poškodiť veľký kus hodnoty akejkoľvek súkromnej spoločnosti na svete len s pomocou svojich vyjadrení, je z večera do rána majiteľom tejto platformy, ktorú k tomu vedome využíval. Tým tento jeho potenciál násobne narástol.
Čo sa tak asi len môže pokaziť?
No napríklad môže nastať ešte väčšia monopolizácia svetového trhu a to práve takýmto spôsobom divokého a nepredvídateľného torpédovania reputácie konkurencie, či rôznych iných elementov na trhu.
Toto je jedno veľké riziko pre dystopický systém monopolizovania trhu, kde sa o slobode podnikania a férovej súťaži môže ľuďom iba zdať. Tlieskať tejto udalosti môžu len mimoriadne dezorientované osoby a nekritickí obdivovatelia Elona Muska, ktorí sa kolektívne vezú na vlne kultu osobnosti okolo tohto úspešného manipulátora.
2. Ad kult osobnosti. Musk si ho vytvoril práve vďaka Twitteru, šikovnému marketingu a ilúzii blízkosti k bežným fanúšikom. Teraz jeho stratégia dostala možnosť zobrať si steroidy.
Možno sa pýtate? No čo už môže byť zlé na tom, keď si niekto kúpil globálnu digitálnu platformu, cez ktorú si budoval kult osobnosti?
Veď svetu určite neublíži, keď sa bude tento beztak toxický vplyv jednej osoby už iba posilňovať. Žit vo svete, kde neobmedzene rastie moc človeka, čo si vedome buduje kult osobnosti je asi ok a nepredstavuje to žiaden problém.
Nie nie je to ok. Svet nepotrebuje spasiteľa. Svet potrebuje presný opak.
Tým sú demokratické a personálne početné inštitúcie schopné kontroly, transparentnosti a systému bŕzd a protiváh, kde sú globálne procesy, obzvlásť v dobe kríz, ako je prvá polovica 21. storočia úplný must, nie Musk.
3. Nik nevie, čo táto kúpa reálne urobí s Twitterom. Pri Muskovej nevypočítateľnosti môžeme naďalej iba hádať a pomenúvať budúcnosť na základe hodnotenia jeho minulých rozhodnutí.
Ale už teraz je zrejmé, že starý twitter je preč. Je to škoda, lebo práve Twitter bol napríklad pre svoju transparentnosť a prístup k akademickému výskumu jednou z top sociálnych sietí, ktore do tejto sféry ľudských inovácii vrhali ešte aké svetlo nádeje, ktoré teraz zhaslo a obklopila ho čiernočierna tma.
Som z tohto celého veľmi smutný. Obzvlášť preto, že práve pre vymotanie sa z bludného kruhu slabej informačnej bezpečnosti a konštantnej infodémie svet potreboval aspoň jeden silný pozitívny trend na poli vývoja trhu digitálnych platforiem. Táto šanca práve zmizla. Fuck!
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img