ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

DEŇ ZEME v Slovenskej inšpekcii životného prostredia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SIŽP |MM|  Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) 25. apríla 2022 zorganizovala pri príležitosti dňa zeme  25. apríla 2022 celodenné podujatie, zamerané na tému boja s environmentálnou protiprávnou činnosťou a reformu SIŽP, ktorá  súvisí s implementáciou Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Podujatie sa uskutočnilo v novej budove, ktorú získala SIŽP od Štatistického úradu SR v bratislavskej Dúbravke.

Oficiálnu časť podujatia otvoril minister životného prostredia SR Ján Budaj, ktorý vyzdvihol prácu SIŽP a uviedol, že súčasťou nevyhnutného posilňovania princípov právneho štátu je aj dôsledná práca inšpekcie a jej neustále posilňovanie. Generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo predstavil návrh materiálu Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti, ktorý vypracovalo ministerstvo životného prostredia (MŽP)  spoločne s SIŽP a ktorý bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Koncepcia predstavuje strategický materiál ďalšieho posilňovania boja s environmentálnou protiprávnou činnosťou, ktorého hlavnou víziou je efektívny boj za zdravé životné prostredie charakterizovaný prehľadnosťou kompetencií jednotlivých orgánov, fungujúcim kontrolným a zodpovednostným systémom, účinnou nápravou zistených nedostatkov a racionálnym využívaním verejných zdrojov. Po verejnom predstavení koncepcie nasledovala diskusia ministra Jána Budaja, štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia SR Juraja Smatanu a generálneho riaditeľa SIŽP Jána Jenča.  Generálny  riaditeľ Jenčo  podčiarkol: „Navrhované systémové zmeny majú nielen zvýšiť ochranu životného prostredia ale aj šetriť verejné finančné zdroje.“

Súčasťou reformy orgánov vymáhania práva v oblasti životného prostredia má byť posilnenie inšpekcie o útvar kriminálneho vyšetrovania, útvar forenznej služby, a novozriadenú integrovanú stráž.

Popoludňajší program otvorila diskusia, zameraná na jeden z najzávažnejších prípadov environmentálnej protiprávnej činnosti, a to na skládku Vlčie hory pri Hlohovci a porovnanie ako by pri riešení tohto prípadu pomohli navrhované opatrenia.  Diskusiu otvorila premiéra dokumentárneho filmu o tejto skládke z dielne známeho investigatívneho novinára Pavla Fejéra, ktorý sa osobne zúčastnil diskusie. O skúsenosti z riešenia tohto prípadu sa ďalej s verejnosťou podelila aj bývalá inšpektorka SIŽP Monika Medovičová a policajt Prezídia Policajného zboru Martin Hupka. Obaja sa zhodli na tom, že  prípadu Vlčie hory by sa dalo predísť, keby systém kontrol bol v minulosti nastavený tak, ako ho predpokladá súčasná koncepcia.

Celodenný program podujatia uzavrela prezentácia zapojenia SIŽP do reforiem, vyplývajúcich z Plánu obnovy a odolnosti SR a  diskusia o vplyvoch navrhovaných reforiem na veľké priemyselné podniky. Diskusie sa zúčastnila  Daša Šuleková, vedúca oddelenia plánu obnovy SIŽP,  Peter Valentovič, vedúci odboru integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania,  Adriana Veselá, vedúca Zelenej linky MŽP,  Veronika Basta, občianska aktivistka a poslankyňa obecného zastupiteľstva v Rovinke a Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft, a.s. Cieľom diskusie bolo vysvetliť povoľovanie veľkých priemyselných podnikov a dôležitosť nastavenia rovnováhy medzi fungujúcim priemyslom a ochranou životného prostredia obyvateľov.

Súčasťou podujatia bola aj vernisáž tematickej výstavy mladého fotografa Martina Schopinskeho s názvom „Dlhá cesta bratislavského odpadu“, ktorá umeleckou formou sprostredkuje cyklus zberu, likvidácie a zhodnocovania odpadu z Bratislavského kraja.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img