ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Deň Zeme v SAŽP – tradične, aj s novinkami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM| Slovenská agentúra životného prostredia pri príležitosti Dňa Zeme nadviaže na tradičné podujatia spred pandémie, chýbať však nebudú ani celkom nové aktivity. Väčšina z nich sa uskutoční na čerstvom vzduchu v rámci environmentálnej výchovy a vzdelávania v spolupráci so žiakmi, študentmi a verejnosťou.

Po dvojročnej prestávke sa priamo v Deň Zeme, 22. apríla, stretnú zamestnanci Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) a Štátnej ochrany prírody SR aby spoločne upratali okolie svojich susediacich sídel v Banskej Bystrici. V rámci jarnej brigády s názvom Pozdrav Zemi vyčistia a upravia interiér budov aj exteriér spoločného areálu na Tajovského ulici. V ten istý deň, v piatok 22. apríla sa do jarného upratovania zapojí aj naše Stredisko environmentálnej výchovy SAŽP Dropie (SEV Dropie). V rámci každoročného čistenia územia CHVÚ Ostrovné lúky pomôžu žiaci Základnej školy G. Bethlena z Nových Zámkov a študenti Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Na Deň Zeme však SEV Dropie chystá aj premiérovú aktivitu s názvom Tajná výzva na podporu biodiverzity. V tomto roku si totiž pripomíname 30. výročie siete NATURA 2000. Spoločná európska iniciatíva chráni najvzácnejšie biotopy a druhy každej členskej krajiny EÚ. Zapojiť sa do výzvy môže široká verejnosť, stačí sledovať FB stránku SEV Dropie.

Deň Zeme bude počas tohto týždňa, ale aj počas nasledujúceho, dopĺňať viacero sprievodných aktivít. V SEV Dropie pôjde napríklad o terénny výskum spojený so zážitkovou exkurziou v CHVÚ Ostrovné lúky pre študentov Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V rámci aktivity s názvom Život včeličiek zase špecialisti zo SEV Dropie s deťmi z viacerých základných škôl obce

Okoč a odborného učilišťa spoločne vybudujú „hávedníkové sídlisko v Okoči“ na podporu biodiverzity opeľovačov.

V sídle SAŽP v Banskej Bystrici sa zase uskutoční prvé stretnutie zamestnancov k prijatému Ekokódexu SAŽP. Kódex znamená dobrovoľný záväzok a snahu agentúry znižovať svoju ekologickú stopu, zlepšovať reputáciu a dôveryhodnosť voči sebe, partnerom a planéte. Zamestnanci z jednotlivých odborov a pracovísk sa na stretnutí zamyslia nad tým, ako premeniť zásady z kódexu na konkrétne činy. Zostavia akčný plán pre postupné zavedenie environmentálnych princípov do svojho pracovného života a praxe.

Počas celého apríla zároveň prebieha vzdelávacia kampaň Zatoč s odpadom s aprílovou výzvou na tému Domácnosť bez letákov. Žiaci všetkých typov škôl na Slovensku sa aj v apríli môžu zapojiť do fotografickej súťaže Envirospektrum na tému M(i)esto pre ľudí. Súťaží sa o hodnotné ceny, zrkadlovku či tablet a iné darčekové predmety.

– – –

Deň Zeme si pripomíname od roku 1970, iniciátorom jeho vyhlásenia bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch, ktoré nám poskytuje Zem.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img