ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Kristína Š. sa opila tzv. „na mol“. Za umožnenie prístupu k tvrdému alkoholu dieťaťu, zaplatil Ján T. 30 Eurovú pokutu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Je tomu presne týždeň, čo sme boli upozornení na opité dievča bezvládne ležiace na dlažbe pred OD Jednota v Seredi. Okolo nej bolo niekoľko jej rovesníkov bezradne požadujúcich pomoc od okoloidúcich.

O prípade sme písali tu:

Dieťa zo sereďského detského domova pre totálnu opitosť záchranári museli previezť do nemocnice. Riaditeľ Jankulár zodpovedný za zariadenie služobný mobil nedvíha

Na situáciu aktívne zareagovali v podstate len dve osoby. Jeden dospelý pán a žena, ktorá sa detí pýtala na stav dievčaťa a kde sa opilo. Práve táto žena sa obratom snažila kontaktovať Detský domov v Seredi, ktorého chovankyňou opité dieťa je. Jediné zverejnené telefónne číslo nik nedvíhal, preto žena volala na Mestskú políciu.

Keď toto deti zaregistrovali, tak s pomocou už spomenutej dospelej osoby opitú kamarátku odvliekli do Detského domova. Žena volajúca políciu ešte mala zaregistrovať hlášku, že „im takto spôsobí po*eb“.

O necelé dve hodiny predmetná žena kontaktovala našu redakciu a zaslala nám fotografie pohotovo urobené z bezpečnostných dôvodov. Nevedela totiž, kto sú všetky deti a dospelý pán, ktorý pri nich stál. Fotografie ponúkla aj Mestskej polícii.

Po obdržaní informácie sme sa niekoľkokrát pokúsili Detský domov kontaktovať aj my, žiaľ rovnako neúspešne. Kontaktovali sme aj riaditeľa CDR (Detského domova) v Seredi  Jána Jankulára, no ani on služobný mobil nedvíhal. Reagoval až na SMS a aj to len na prvú správu.

Nakoľko ani oznamovateľka nevedela, či bolo opité dieťa v poriadku, kontaktovali sme operačné stredisko PZ SR, ktoré na miesto vyslalo hliadku  OO PZ zo Serede. Službu končiaca vychovávateľka policajtom hliadky OO PZ oznámila, že „dieťa bolo tak opité, že nedokázalo komunikovať a ona mala strach aby sa nedostalo do kómy, tak privolala RZP“. A že opité dieťa sa nachádza v nemocnici.

V nedeľu večer, teda po 24 hodinách sme riaditeľa Jankulára kontaktovali po druhý raz – znovu reagoval iba textovou správou.

Následne sme uverejnili článok, ktorý vyvolal búrlivú diskusiu. Žiaľ nie pre stav dieťaťa, nie vo veci diskusie, kto čo zanedbal či mal urobiť inak, ale pre incident úplne nepodstatnú vec týkajúcu sa osobných aktivít riaditeľa Detského domova.

Smutné…

Počas týždňa sme prípad konzultovali s psychológmi, učiteľmi a vyžiadali sme si aj stanovisko zriaďovateľa CDR v Seredi, ktorému sme zaslali niekoľko konkrétnych otázok. Ich úplný text, ako aj odpoveď uverejňujeme:

„Z dôvodu ochrany maloletých detí a ochrany osobných údajov nie je možné poskytnúť konkrétne informácie o prípade. K už medializovaným informáciám považujeme za dôležité uviesť, že centrá pre deti a rodiny nie sú režimovým zariadením. Deťom sú umožnené pobyty mimo areálu CDR, napríklad víkendové návštevy rodiny, či príbuzných, alebo osobné vychádzky, ktoré musia byť riadne nahlásené a podpísané v knihe evidencie osobného voľna tak, ako tomu bolo v tomto prípade. Zodpovednosť za maloletého preberá osoba, ktorej bolo dieťa odovzdané.

Vzhľadom na to, že je predaj alkoholu osobám mladším ako 18 rokov zakázaný, Centrum pre deti a rodiny Sereď podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za porušenie zákona 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších predpisov. Centrum zároveň zabezpečí preventívne opatrenia vo vzťahu k umiestneným maloletým deťom formou prednášky a psychologickú a terapeutickú pomoc maloletej.

Komunikácia Centier pre deti a rodiny s médiami je koordinovaná zriaďovateľom.“

Otázky a stanovisko zriaďovateľa: Sered online CDR Sereď 1304

Zo stanoviska, ale aj telefonickej komunikácie s tlačovým odborom zriaďovateľa je zrejmé, že pre nich to je značne nepríjemná situácia. To ale neznamená, že sa nebudeme pýtať ďalej.

Vedenie Mestskej polície nás informovalo, že  MP prípad na základe podnetu oznamovateľky starostlivo zadokumentovala a riešila ako priestupok  v zmysle priestupkového zákona. Vypočutí mali byť všetci aktéri incidentu, ako aj Kristína Š. Tá samozrejme po vytriezvení a prepustení z nemocnice. Páchateľ priestupku 22-ročný  Ján T. bol sankcionovaný pokutou vo výške  30 Eur.

Upozorňujeme na fakt, že nielen predajca alkoholu deťom a mladistvým, ale aj ten, kto alkohol zakúpi napr. do partie a umožní jeho konzumáciu maloletým a mladistvým, sa dopúšťa minimálne priestupku. (pokiaľ to nie je úmyselne a opakovane)

Prakticky denne zverejňujeme informácie o vodičoch, cyklistoch, ale aj mladistvých pod vplyvom alkoholu. Preto stojí za zamyslenie, či sankcia vo výške 30 Eur je dostatočná a či neabsentuje účinná prevencia ako zo strany zariadenia, tak štátu.

Prípadu sa budeme ďalej venovať.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A čo čakáte že budú tie deti robiť keď im dávajú vychovávateľka cigarety fajčia snimi pred bránou domova a vôbec ich nezaujíma čo a kde tie deti robia a zamestnávajú sa tam len známi nikto iný sa tam nedostsne

  2. Deti z DD dostávajú vreckové, neviem koľko, ale asi to nie je zanedbateľná suma, keď si nosia z obchodu nie najlacnejšie nápoje a cigarety. dostávajú všetko, čo si nemôžu dovoliť ani mnoho detí z bežných rodín. Pravdepodobne z ich vyčínania bola aj odstránená lavička z pred lekárne. A ďalšia vec: nemôžu byť trestané, nakoľko by to bolo kvalifikované ako týranie, potom vychovávatelia radšej to nechajú tak. Po finančnej stránke si žijú nad pomery. Nad tým by sa mala zamyslieť aj vláda, ktorá tento systém rodinného typu zaviedla.

  3. Najväčšia tragédia je v osude týchto detí, ani jedno z nich si takýto život nepýtalo, to je na tom to najsmutnejšie.

  4. To už nemáte iné starosti len sa starať o deti z Detského domova? Alebo o riaditela? Oni si to vyriešia sami. A vy čo mudrujete máte doma vsetko v poriadku? A čo vy tzv novinár pan Majko. Vy máte čisté svedomie? Nezastavam sa nikoho. Ale tie deti to majú v živote dosť ťažké.

  5. Kasli uz nato.nikdy si sa neopil..?
    Jak miloslavov.. nafukuvat ‚senzaciu‘
    Robit boom karieru nicenim a zhovadovanim dokola a dokola nech ma viac a viac trumu.ostuda novinarstvu….

  6. ked som mlady chlapec, decka boli casto opite mimo decak a valali sa kade tade, teraz z toho robite huhuhu, odkedy ste sa nechali ockovat furt mate nejaky problem

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img