ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Vicepremiérka Remišová: Na lepšiu budúcnosť pre marginalizované rómske komunity dáme takmer milión eur z Nórskych grantov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Grant umožní rozvíjať aktivity komunitného centra vo Valaskej

MIRRI |MM| Pomáhame regiónom riešiť ich problémy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR podporilo z Nórskych grantov rozvoj komunitného centra vo Valaskej (okres Brezno). Centrum dlhodobo pracuje s obyvateľmi z marginalizovaných rómskych komunít. Projekt získal takmer 952-tisíc eur z Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu.  

„Viaceré problémy komunít žijúcich na okraji spoločnosti ešte viac zhoršili ekonomické a sociálne následky koronakrízy. Preto vítam každý projekt, ktorý skutočne pomáha zlepšiť ich život. O to viac, že v tomto prípade granty pomôžu ďalej rozvíjať úspešný 20-ročný príbeh komunitného centra vo Valaskej, ktoré pomáha miestnym Rómom, ale aj ďalším sociálne slabým obyvateľom s prácou a so vzdelávaním,“ povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Podľa predsedu Centra príležitostí Valaská Ivana Maka vďaka tejto podpore „vytvoria v lokalite silnú komunitu ľudí, ktorí budú sebestační, komunitu, ktorá bude vytvárať hodnoty“. Projekt Centrum príležitostí Valaská – rozvoj multifunkčného inkluzívneho centra je naplánovaný na 28 mesiacov a nadviaže na doterajšie aktivity centra. Poskytne ľuďom z Horehronia možnosť zamestnať sa, potrebné podporné služby – školenia a poradenstvo, konkrétne napríklad aj kurzy finančnej gramotnosti, pomoc pri oddlžovaní, exekúciách a osobnom bankrote. „Pod jednou strechou prinesieme všetko potrebné,“ dodal Mako. Zároveň sa v rámci projektu rozšíria služby miestneho sociálneho podniku – práčovne Wasco. Tá nielen zamestnáva sociálne najslabších, ale zároveň zo svojich ziskov financuje komunitné centrum a terénnu sociálnu prácu. Otvorí sa aj komunitná jedáleň, kariérna poradňa a v pláne je i multikultúrny festival.

Projekt je jedným zo šiestich, ktoré získali grant z druhej výzvy programu Miestny rozvoj a inklúzia. Celkovo sa medzi tieto projekty rozdelilo 5 268 668 eur.

Na program Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov je vyčlenených spolu takmer 18 milióna eur. Určené sú na projekty zamerané na hospodárne a udržateľné opatrenia vo vzdelávaní, v bývaní, zamestnanosti a zdraví.

Do apríla sa z programu rozdelili granty súhrnne vo výške takmer 12,5 milióna eur. Umožnia podporiť 21 projektov, ktoré uspeli v troch výzvach. Venujú sa rozvoju multifunkčných centier pre mládež v najmenej rozvinutých okresoch, zlepšeniu života obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít a podporujú miestne iniciatívy.

V rámci prvej výzvy (LDI01) išlo viac ako 6 miliónov eur medzi 9 projektov. Výzva sa orientovala na zlepšenie prístupu tzv. zraniteľných detí a mládeže k širšiemu okruhu mimoškolských činností.

Cieľom druhej výzvy (LDI02) je zlepšiť zdravie, možnosti pre bývanie, vzdelávanie a zamestnanosť pre marginalizované rómske komunity a bojovať proti diskriminácii. V rámci výzvy získalo 6 projektov spolu viac ako 5,2 milióna eur.

Tretia výzva (LDI03) podporuje budovanie kapacít menších miestnych organizácií, ktoré sa venujú miestnemu rozvoju a sociálnej inklúzii marginalizovaných rómskych komunít. Granty v celkovej výške 934 282 eur z nej podporili 6 projektov.

Nevyužité prostriedky z výziev sa plánujú rozdeliť medzi ďalšie kvalitné projekty, ktoré skončili po hodnotení na tzv. rezervnom zozname. V najbližších týždňoch by takto mohlo získať podporu 5 projektov.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Koľko sa musí do nich ešte investovať aby bol vidieť nejaký výsledok? Zatiaľ sa sypú peniaze len a len do bezodnej nádoby ale výsledok je stále nula

  2. Zaujimava informacia by bola, kolko stoviek milionov bolo na marginalizovane skupiny vynalozenych. Povedane obrazne, keby z tych penazi boli lisovane kvadre, mohli uz vsetci byvat v domoch, o ktorych sa beznym ludom cely zivota platiacim hypoteku ani nesniva.

    Nalievanie penazi sposobom akym to prebieha doteraz, nikam nevedie. Tridsat rokov a mnozstvo ludi z osad nepozna splachovaci zachod, nevie si zavazat snurky na topankach a vlozit do nohavic a zapnut remen.

    Problem je v TUNELOVANI tychto financii a uz by konecne kompetentne organy mali zistit, kto, ake ciastky a akym sposobom tuneluje.

    Stovky milionov idu takpevediac hore kominom. Takze otazka – dokedy?

  3. Treba začať od detí. Už v škôlke učiť slovenčinu, hygienu. Učiť ich, že bez práce nie sú koláče. Remiskin bývalý tajomník Ledecky v Spišskom Hrhove má s rómami výborne výsledky!!!

  4. Súhlasím s tebou Karol.Naco do nich dávať aj keď tak to všetko rozjebu. DAJTE PENIAZE NIECO ROZUMNE…Už ich prestaňte dotovať a stavať.

  5. A kde sú tie lóve? Bol som sa informovať na pošte ako tých 0,9 mega budú vyplácať ale nána pri okne nevedela nič. Myloš zisti ti a napíš nám článok

  6. to som od Majka nečakal,konečne niečo čo sa dá čítať,dajte tie miliony bruchovi on to cigáňom spravodlivo rozdelí aby mohli hrať v kasíne

  7. ivan 13. apríla 2022, 21:01 – pred viac ako desiatymi rokmi sme ako jedni z prvych realizovali verejne diskusie – KAVIAREN (nahravane boli v kaviarni v Pasazi) s temami tykajucimi sa socialnych davok, zneuzivania pomoci Romskym komunitam a ich tunelovaniu.

    A planujeme s tym pokracovat.

    Ak chce lekar liecit, musi poznat diagnozu. Ak chce stat riesit problem, musi ho poznat a bediet / mat odvahu pomenovat.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img