ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Na vyplnenie a odovzdanie dokumentov k príspevku na ubytovanie Ukrajincov zostáva jeden deň – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Témou posledných piatich dní sa pre ľudí pomáhajúcich Ukrajncom utekajúcim pred vojnovým konfliktom stáva vypĺňanie zmlúv a príloh nevyhnutných k získaniu príspevku na ubytovanie. Iba do zajtra totiž je možné žiadať o vyplatenie príspevku za mesiac február a marec 2022, kedy bol pre Slovensko zatiaľ nápor utečencov najvyšší.

Množstvo nejasností a zložitosť zmluvy ako aj príloh na vypĺňanie pre bežného človeka spôsobilo veľa otázok adresovaných ubytovateľmi ak k nám do redakcie. Už v piatok minulý týždeň sme s konkrétnymi otázkami kontaktovali Ministerstvo vnútra SR, ktoré médiu poskytlo nedostatočné informácie pre vysvetlenie problematiky bežnému občanovi. V e-maili sme Ministerstvu vnútra navrhli aj tlačovú konferenciu, kde by bola problematika podrobnejšie vysvetlená odborníkmi.

Takáto tlačová konferencia sa uskutočnila v priestoroch MV SR včera a otázky sme kompetentným položili aj my.

Včera neskorej popoludní sme tlačovú konferenciu uverejnili a dnes pravdepodobne vzhľadom na blížiaci sa termín odovzdania podkladov mestským a miestnym úradom otázky sa len rozšírili. Informácie od ubytovateľov z niektorých obcí hovoria o tom,že ani na obciach nevedia presne čo majú žiadosti obsahovať, resp. ako majú byť presne vyplnené. Obce konzultujú medzi sebou a tak hrozí, že jedna nepresnosť sa môže lavínovo šíriť medzi ostatné.

Už z včerajšej tlačovej konferencie nám vyplynulo, že Ministerstvo vnútra síce problémy neočakáva, ale podľa všetkého ani dostatočne obce neusmernilo – zajtra je posledný deň možnosti odovzdať žiadosti  a ministerstvo obce len poprosí o ústretovosť voči občanom napriek tomu, že vo veľa prípadoch obecné úrady nemajú tzv. úradné hodiny. Tak môže nastať situácia, že starosta nemusí mať možnosť, alebo v prípade niektorých starostov aj ochotu občanom vyjsť v ústrety a tak sa môže stať, že príde k zmeškaniu odovzdania potrebných dokumentov občanom príslušnému úradu.

Na základe výstupu tlačovej konferencie nemôžeme žiaľ skonštatovať výrazný posun vo vysvetlení pre bežného občana problematických vecí v dokumentoch, čo môže mať za následok síce vyplnenie žiadostí, no ich dodatočné neuznanie pri vyúčtovaní. A tak by k problému u občanov počítajúcich s príspevkom mohlo prísť až v momente, kedy namiesto finančných prostriedkov ubytovateľovi na účet, príde list s oznámením, že na ich pridelenie nemá nárok.

Všetkým ubytovateľom vv súčasnej dobe vypĺňajúcim v súčasnej dobe tlačivá odporúčame nekontaktovať s otázkami redakciu, ale vypočuť si tlačovú konferenciu odborníkov MV SR a postupovať podľa ich inštrukcií.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ministerstvu trvalo takmer mesiac na vytvorenie tlačiva. Ty, ubytovateľ, máš na jeho vyplnenie čas 2 dni. To je pomer, čo?

  2. moc náročné tlačivo.my sme vyplnili čo sme vedeli.možno bude zle.keď nepošlú peniaze budú si ich ubytovávať úradníci

  3. pre 16,04 aj ja mám ten problém.mali sme rodinu s tromi deťmi.pomohli sme im všetko vybaviť u policajtov a ony odišli za kamošmi na konci mesiaca.ešte aj jedlo a nejaké drobné sme im dali.a podľa toho čo povedali nedostaneme nič.aúčasne sme mali ešte päť ľudí čo išli do čiech a ani za nich nič.som zvedavá na doplatok za elektrinu a vodu

  4. Kradou a ničí. Hejtman dostal kočovníky z Ukrajiny. Jen kouká
    Moravskoslezský kraj řeší problém, co s malou, ale nepřizpůsobivou skupinou Romů, která do Česka dorazila jako součást uprchlické vlny z Ukrajiny. Část z nich má kvůli ukrajinskému občanství nárok na pomoc. „V podstatě nám někteří lidé likvidují ubytovny i dopravní prostředky a nemají problém si ukrást věci, které potřebují,“ uvedl Vondrák dle Patriot magazínu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img