ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Krst albumu Ildikó Kali Zlatá panna (Piesne sú soľou života)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Apríl 2022 sa začal chladným, nevľúdnym počasím. Hneď v jeho prvý deň sa však v Trnave uskutočnilo veľmi príjemné hudobné podujatie a rozhodne to nebol žart na prvého apríla. V hlavnej sále kultúrneho centra Malý Berlín sa konal koncert spojený s krstom prvého sólového albumu trnavskej speváčky, hudobníčky a skladateľky Ildikó Kali nazvaného Zlatá panna. Tento štúdiový album vyšiel digitálne v jeseni 2021a Ildikó Kali ho vydala pod vlastnou značkou. O jeho kvalitách svedčí aj to, že bol nominovaný na Radio Heads Awards 2021 v kategórii World Music / Folk.

Hlavná sála v prívetivých priestoroch Malého Berlína sa zaplnila vernými poslucháčmi, ktorých zlákalo kúzlo hudby. Koncert sa začal o 19.15 hod. a zaznela na ňom väčšina skladieb z albumu Zlatá panna. Spolu s Ildikó Kali ich interpretoval aj vzácny hosť: multiinštrumentalista, spevák a skladateľ Peter Luha.

Na albume Zlatá panna sa nachádzajú zhudobnené básne romantického básnika Jána Botta. Autorkou hudby je Ildikó Kali.

Ako prvé na koncerte prišli na rad všetky tri časti cyklu Povesť bez konca. Prvou bolo Blúdenie. Speváčka ešte pred touto pesničkou zdôraznila, aká je rada, že prítomné obecenstvo „zablúdilo“ do Malého Berlína. V sále bolo prítmie, na pódiu jemne prifarbované reflektormi, ktoré spolu s umelým dymom vytváralo intímnu a tajomnú atmosféru. Práca so svetlom a tmou bola na tomto koncerte veľmi dôležitá. Keď Ildikó Kali spievala naplno a z hĺbky duše v žiari reflektorov, boli to tóny vedúce ku katarzii, slnkom prežiarené momenty v temnote. Ildikó Kali tiež hrala na gitare a skladby obohacovala nahranými podkladmi. Peter Luha svojou hrou na gitare The Bone dodával hudbe pestrosť a silu, využíval looper, rôzne gitarové efekty a miestami, napríklad aj v prvej skladbe, zahral aj na flaute. Druhú časť Povesti bez konca Ildikó Kali nazvala Hľadanie. V tom slove, ako povedala, je obsiahnutá nádej, že život sa oplatí žiť. Speváčkin živelný spev bol korunovaný krásnym úsmevom. Bola to jedna z pesničiek toho večera, v ktorej Ildikó Kali hrala aj na malých perkusiách. Do diania zapojila i publikum: vyzvala ho k tlieskaniu do rytmu a k spevu vety z textu piesne („Vtom z ruží preč – motýľ vyletí.“) Vtedy bolo viac svetla reflektorov na pódiu i v hľadisku. Publikum sa do tlieskania a spevu pustilo s chuťou. Peter Luha zahral parádne, takmer až bluesrockové gitarové sólo. Povesť bez konca zakončila pesnička Svitanie. Speváčka však poznamenala, že pred svitaním je vždy tma a Peter Luha dodal: „A po každom svitaní príde súmrak.“ Ildikó Kali v tejto skladbe využila pri hraní na gitare aj slák a od recitatívu sa dostala až k mocnému spevu. Z nahrávky zaznel aj spev vtáčat. Uvedomila som si, že je 1. apríl – Medzinárodný deň vtáctva.  Ku koncu pesničky sa Peter Luha pripojil k Ildikó Kali spevom bez slov. Napokon v sále na chvíľu zavládla úplná tma. Ďalším rozsiahlym textom, ktorý speváčka zhudobnila, je Báj Maginhradu. Urobila z neho až dve pesničky. Na koncerte zaznela Báj Maginhradu (2). Tým, že bola inšpirovaná ukrajinskou ľudovou piesňou, hudobníci vyjadrili aj svoj postoj k vojnovému konfliktu na Ukrajine a túžbu po mieri. Bola to jedna zo skladieb, v ktorej Ildikó Kali vymenila gitaru za ukulele. V jej speve bol oheň i neha. Vnímavé obecenstvo si užívalo hudbu a spev a po každej skladbe s chuťou tlieskalo.

Speváčka potom vymenovala všetkých ľudí zainteresovaných do vydania jej albumu hudobne, finančne, inšpiráciou či inými spôsobmi. Boli to Vladimír „Potkan“ Potančok (odborník na world music a etno, moderátor relácie Hudba sveta na Rádiu_FM), Soňa Horňáková (pesničkárka a hudobná redaktorka a moderátorka Rádia Devín), Roman Kraic (hudobník; v jeho domácom hudobnom štúdiu sa nahrali podklady pre album – elektrická gitara (loopy), záznam spevov), Milan Tőkőly zo StudiaJ v Trnave (producent, mix, mastering, aranžovanie, editovanie, nahranie perkusií, basgitary, gitár), Oksana Lukomska (autorka ilustrácie na obale), Samuel Ryba (autor grafického dizajnu), Zuzana Kučerová, Katarína Pániková, Graeme Mark Donaldson a Dagmar Hedger (preložili texty pesničiek do angličtiny), Ferdinand Brezovský (vytvoril videoklip k pesničke Báj Maginhradu (1)) a Tomáš Köppl (vytvoril teaser albumu). Na albume sa podieľali aj hudobníci Stanislav Palúch (husle, mandolína), Michal Fedor (bicie), Peter Korman (kontrabas) a Peter Luha (nylonová gitara). Za ďalšieho veľmi dôležitého človeka Ildikó Kali označila fotografa Petra Babku. Niektorí z menovaných boli na koncerte osobne prítomní a speváčka ich pozvala na pódium. Nasledoval krst albumu Zlatá panna soľou zo soľničky, krstným otcom bol Peter Luha. Pokrstený exemplár cédečka dostal Vladimír „Potkan“ Potančok.

Po uvítaní albumu do života znova znela hudba, konkrétne skladba Báj Turca. Ildikó Kali v nej opäť predviedla možnosti svojho hlasu od šepotu až po krik. Jej hlas bol sladký i dravý, unášajúci duše poslucháčov v mohutnom prúde. Skladbu zakončili zvuky dažďa a búrky.  Ani sme sa nenazdali a bol čas na poslednú pesničku koncertu,  jedinú z albumu Zlatá panna, ktorej text nenapísal Ján Botto, ale Samuel Bohdan Hroboň. Ide o úryvok z básne Rozpejánok a Ildikó Kali ho nazvala Spevovieva. O tejto básni prezradila, že jej autor ju napísal v čase, keď mal zlomené srdce z nešťastnej lásky. Vytváral si vlastné slová, pretože sa snažil vymyslieť jazyk, ktorým by sa mohol dôstojne rozprávať s Bohom. Peter Luha v tejto pesničke hral na akustickej gitare, predviedol aj krásne sólo. Hlas speváčky priam hlaholil. Ona a Peter Luha znova dali možnosť publiku prejaviť sa: mužom dupkaním, ženám tlieskaním. Koniec skladby bol ľubozvučne rozihraný. Klaňačku sprevádzal veľký potlesk a standing ovation obecenstva.

Po koncerte, trvajúcom približne hodinu, nasledovali podnetné rozhovory pri chutnom občerstvení. Záujemcovia si mohli kúpiť album Zlatá panna vo fyzickej podobe (bol k dispozícii v limitovanej edícii).

Skvelá poézia i hudba sú nesmierne dlhoveké a sú soľou života. Keď sa spoja do piesní, ich energia sa znásobí. V pesničkách na albume Ildikó Kali Zlatá panna je v hudbe i v textoch prítomný nepokoj, hľadanie šťastia a zmierenia, sny a dychtivé želania (ktoré niekedy človeka stoja aj život), túžba po slobode, strety s nadprirodzenými silami. Mám pocit, že hlavným motívom je tu cesta. Cesta životom, ktorý by bol bez piesní veľmi fádny a smutný.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img