ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Smrad nepozná hranice

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ Jána Palárika Majcichov /  Vzduch vo Vlčkovciach je častokrát nedýchateľný. Z miestnej farmy sa šíri silný zápach, ktorý strpčuje život nielen obyvateľom Vlčkoviec, ale aj ľuďom v okolitých obciach. Mladí reportéri pre životné prostredie zo ZŠ Jána Palárika Majcichov si posvietili na tento problém.

Zápach šíriaci sa z farmy hovädzieho dobytka v katastri obce Vlčkovce znepríjemňuje život nielen jej obyvateľom, ale aj ľuďom okolitých obcí. Ak fúka vietor smerom na Vlčkovce, stáva sa vzduch nedýchateľný. Najmä v letných mesiacoch obyvatelia Vlčkoviec denne čakajú na priaznivý vietor, aby mohli vetrať.

Miestnych ľudí trápi znečistené ovzdušie a zhoršené životné prostredie nielen v obci Vlčkovce, ale i v celom regióne. Zápach z farmy obťažuje aj ľudí v neďalekom Opoji. Občas znepríjemňuje život až v Majcichove a Križovanoch nad Dudváhom.

Trpia, pretože nič iné im neostáva

V našej dedine bolo ešte pred pár rokmi radosť bývať. Všetko sa ale zmenilo, bohužiaľ k horšiemu. „Z farmy sa šíri po celý rok neuveriteľný smrad, hlavne, keď fúka južný vietor. Celoročne nemôžeme vetrať kedy potrebujeme, ale musíme sa prispôsobiť smradu. V lete sa veľakrát nedá sedieť pod altánkom. Nemôžeme sušiť bielizeň vonku,“ uviedla Erika (56)

Dôchodca, obyvateľ ulice v tesnej blízkosti farmy, vysvetľuje: „Dá sa odmerať smrad. Nie, ale dá sa cítiť.“  Za najväčšiu príčinu zápachu považuje zvýšenie kapacity dobytka. „Trpíme, čo máme robiť. V domoch už nám smradom nasiakli veci. Do stien sa našťastie zatiaľ nedostal.“

Okná otvárame len za priaznivého počasia, kedy zápach nie je tak výrazne cítiť. Keď sa vraciam domov z práce, zacítim smrad, tak si poviem: „A už som doma,“ povedala Hana (62) „Podľa smradu viem, kedy mám z autobusu vystúpiť,“ dodala Erika.

Konvenčný versus ekologický chov

Farma vo Vlčkovciach je zameraná na konvenčný chov hovädzieho dobytka a udržania podnikateľskej činnosti. Dostavbou kravínov prišlo k výraznému navýšeniu nielen počtov zvierat (zo 799 na 2702 kusov). V kravínoch je vysoká hustota obsadenia zvierat, využívajú sa moderné technológie a maximálne nároky na úžitkovosť (ekonomické požiadavky).

V ekologickom chove hovädzieho dobytka je prioritou pohoda zvierat, pretože len spokojné zvieratá zabezpečia požadovanú kvalitu mlieka. Na takejto farme majú zvieratá majú možnosť voľného pohybu, čerstvý vzduch, prirodzenú stravu. Hlavné pravidlá v ekologickom chove sú založené na dlhodobej udržateľnosti, ohľaduplnosti k prírode i chovaným zvieratám.

Obyvatelia Vlčkoviec trpia smrad, ale mlieko z farmy si nemôžu kúpiť v obci. Farma zriadila mliekomat v Majcichove. Ak chcú mlieko z farmy, musia za ním cestovať 5 km. Väčšina ľudí dochádza za prácou do Trnavy, kde robia zvyčajne aj nákupy. Mlieko z fariem, kde sú kravy chované voľne a kŕmené čerstvou trávou… si môžu pod značkou BIOmlieko kúpiť v obchodných reťazcoch, napr. Kaufland.

Mladí reportéri pre životné prostredie oslovili majiteľov farmy, ktorí sa k danému problému do uzávierky nevyjadrili.

 

Autori:

Lucia Klučárová, Gregor Šturdík, Viktória Danišovičová

 

Je nás tu veľa. Autor: Viktória Danišovičová (2022)
Je nás tu veľa. Autor: Viktória Danišovičová (2022)
Ani my to nemáme ľahké. Autor: Viktória Danišovičová
Ani my to nemáme ľahké. Autor: Viktória Danišovičová

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Smrad je relatívny pojem…uvediem príklad vaše ponožky po celodennej práci vám osobne nesmrdia ale čo ak ich priložite k nosu svojej polovičke? Prečo to píšem?! Lebo smrad z farmy smrdí síce obyvateľom vlčkoviec ale majiteľovi nesmrdí tomu smrad pripomína €

  2. Na dedinách je bežne smrad, zvlášť keď obyvatelia energeticky zúžitkujú komunálny odpad na teplo v zimných mesiacoch, to ja ako v drevených dedinách za uralom, hmla. BIO mlieko v ….kde? Čoooooooo?????Mlieko z fariem, kde sú kravy chované voľne a kŕmené čerstvou trávou????????????????????????????????????????? Vážení mladí reportéri…to nemôžete myslieť vážne, odpúšťam Vám. Časom sa naučíte ako funguje dodávateľský reťazec, a ako to je z lásky k nadnárodnému reťazcu a ako z lásky nadnárodného reťazcu k spotrebiteľom.

  3. Chleba rastie na strome, elektrika ide zo zásuvky a mäso sa vyrába na pultoch v obchodoch..
    A že potom všetkým zasranom neje*e.
    V niektorom štáte schválili zákon o prirodzených zvukoch a pachoch vidieka, lebo prisťahovaným mešťanom už úplne je*e na tú fajnovú hlavu..
    Takých treba vyhnať do polí s kosou a vydlami kydať hnoj, ak chcú žrať. A žiaden mobil či počítač. Potom sa s nimi treba baviť o ekológií či smrade z maštalí!

  4. Mimorealita a ty bývaš pri nejakej farme alebo aspoň sused chová 10 kôz? Alebo to píšeš z činžiakovej obývačky?

  5. Veď načo chovať kravy, keď si mlieko môžem kúpiť v obchode? Teraz vážne – bez smradu to asi nepôjde. Čo vy na to?

  6. A čo na to povie Grétka?Veď kravy moc prsia a zanechávajú z toho uhlíkovú stopu.Tak šup,šup,prejsť na vegánsku stravu🤣.

  7. Jasne, v kazdom dvore bolo 2700 kusov. Mam rad tychto panelakovych farmarov. Ale pokial by to museli cuchat doma, tak to uz nee.

  8. Vy polomešťania.. Si predstavte, že som z dediny, kde dominovalo JRD, kravíny a prasce, dokonca som tam aj robil. A čo? Umrel som od toho?
    Jasné.., poľské antibiotikové mäso, 3x prebalené a 2x mrazené na pulte v Kauflande je bio a bez smradu. To samé o tej bielej vode, čo mliekom volajú.

  9. Velmi dobre si spomente, že v Seredi sme mali niečo ovela horšie. Ludia z Trnavskej, Polnej a Bratislavskej ulice si urcite pamataju na legendarny smrad z čistiarni čriev na Trnavskej, ktora niesla nazov LIBL….. Ale vtedy media nevladli svetu a zilo sa aj v smrade…

  10. Nenávistné prejavy a nenávistný slovník vniesli do verejného priestoru vládna koalícia na čele s Matovičom (s rekordom prezývok od naštvaných občanov), ktorý tu hejtuje utrhnutý z reťaze viac ako desať rokov, najskôr
    v opozícii a teraz zneužitím vládnej funkcie. A nasledujú ho ďalší politickí mopslíci! Čím väčšia politická nula, tým viac jačí. Čím bezvýznamnejší politický mopslík, tým besnejšie šteká. Také zjavy ako zbesnený Osuský, zmätená Remišová, ultra–vulgárny poslanec Krupa, nedoštudovaná a tým aj primitívna xenofóbka Nicholsonová, či politicky odpísaný komsomolec Šeliga sa predháňajú, kto zavalí väčší IDEOLOGICKÝ SMRAD. Dokonca aj slečne Čaputovej musí jeden z našich najskúsenejších podnikateľov, Soták, vysvetľovať, že jej prejavy voči triezvo uvažujúcim občanom i politikom túto krajinu zruinujú.

  11. I ja som mal velky problem so smradom. Kade som chodil, smrad som citil. Az raz mi v senku povedali, ze si nemam dychat pod nos.

  12. Verím tým ľuďom, čo sa na smrad sťažujú. Keď boli družstvá, ktoré pán múdry“ Čarnogurský zlikvidoval, boli na pokraji obce a nebolo tých kráv na jednom družstve toľko, ako teraz ich je na jednom mieste, t.j. tisíce, takže toho smradu toľko nebolo. To chceli /myslím, že Kanaďania/ v Palárikove, na čo sa ľudia postavili proti tomu. Tiež to mala byť obrovská farma, ale s tým, že mäso si budú vyvážať domov. Takže nám tu ostáva smrad, špina, zničená pôda a zisky idú ta het. My si zo zahraničia privezieme skapacinu.

  13. Kanaďania? Kurňa pil si? Občas si takto večer jeden či dva obrátiš?

    NY ENDRUPHOLM INVEST ApS
    ANDERS LERCHE-SIMONSEN ApS
    INVESTERINGSSELSKABET AF 22.12. 2000 ApS
    LERCHE-SIMONSEN A/S
    T-S INVEST ApS
    DAN GØRTZ INVEST ApS

    Rovnako ako v Palárikove aj v mnohých mnohých mnohých ďalších okresoch južného slovenska skúpil pôdu. Inak povedané my slováci sme im darovali pôdu za cenu 0,10-0,50Eur/m2. Tak teraz podnikajú v živočíšnej výrobe, zamestnávajú nás a produkty vozia domov. A teraz čo? Prečo sme to nerobili my??? My slováááci? Čo sme robili my?

    Zisky idú het? Aké zisky, celá produkcia ide het, za tú cenu je to tu nepredajné, to by skrachovalo, nikto by to nekúpil, ten objem výroby by nemal odbyt, úplne bez šance.

  14. Miesto mäsa máme smrad. Každý niečo. Spravodlivo sme sa podelili. Prečo sme to nerobili my? Pretože Čarnogurský všetko zlikvidoval. A aj teraz. Akú dotáciu dostávajú poľnohospodári či už od štátu, alebo z EÚ? Aj štát podporuje svojich a EÚ tiež pre seba a my aby sme boli odkázaní na dovoz, hlavne toho, čo by oni nežrali. A na ornej pôde si tzv. zahraniční investori stavajú buď sklady, alebo fabriky, ktoré po skončení daňových prázdnin odídu.

  15. pre Anonym 5.apríla 2022 22.59

    Najvačší podiel dotácií z EU ide do poľnohospodárstva. Na Husákovho syna zabudni, pozri sa kam išli zdroje EU za Jahnátka, Matečnej, Kramplovej alebo Jureňu. Haly na ornej pôde sú problém ale najmenší. My nemáme produkciu potravín. Alebo to čo máme je mimoriadne malé alebo ide na export. Na JRD tiež zabudni, problém je v neexistencii lokálnych producentov.

  16. Nebojte, časom sa všetka výroba presťahuje na Ukrajinu, len čo sa vybuduje infraštruktúra. Slovákom zostanú distribučné sklady, kde budú zamestnávať Srbov. Bude nám sveta žiť, medzi lánmi kvitnúcej repky 🙂 😀

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img