ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Prokremeľská propaganda zahájila masívny dezinformačný útok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach, a to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj šírením dezinformácií pomocou anonymných facebookových profilov, ktoré zahlcujú informačný priestor. Nepravdivými a manipulatívnymi statusmi sa snažia vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť.

V súvislosti upozorňovaním Policajného zboru na vojnové zločiny ruskej armády na špecializovanej stránke „Hoaxy a podvody – Polícia SR“ bolo v posledných hodinách zaznamenané „totálne zaktivizovanie“ anonymných profilov (trolia farma), ktoré zahlcujú komentárové sekcie pod príspevkami, ktoré upozorňujú na vojnové zločiny vo viacerých ukrajinských mestách.

Tieto účty „pracujú“ v dvoch líniách. V prvej línii šíria naratív, že mŕtvoly na Ukrajine sú iba herci a ide o veľké divadlo pre celý svet. Tvrdia, že ruská armáda s tým nemá nič spoločné. V druhej línii ospravedlňujú tieto zločiny predošlými konfliktami na celom svete.

Zvýšená aktivita bola registrovaná aj u konkrétnych osôb, ktoré sa tvorbou a šírením dezinformácií venujú dlhodobo. Ide o fyzické osoby, ktoré trávia niekoľko hodín denne na internete, zdieľajú množstvo manipulatívnych statusov a kopírujú prokremeľskú propagandu. Majitelia týchto profilov môžu byť financovaní priamo alebo nepriamo kremeľskými zdrojmi, prípadne sa svojej činnosti venujú len zo sympatie k Ruskej federácie bez akejkoľvek odmeny.

Všetky uvedené aktivity predstavujú významné bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku.

Konkrétny príklad masívne šíreného hoaxu: https://www.facebook.com/watch/?v=490109932593876

Ako vyzerá prokremeľský fejkový profil

Typickým znakom anonymného účtu je neurčitá profilová fotka. Ide väčšinou o druh rastliny, auta, prírody alebo fotku neznámej osoby stiahnutej z internetu. Druhým znakom sú nulové interakcie na sociálnej sieti. To znamená žiadny alebo minimálny počet priateľov, žiadne fotky z reálneho života a vznik profilu v nedávnej dobe. Ďalším typickým znakom je názov podozrivého účtu. Ide často o slová, ktoré nedávajú gramatický význam, alebo ide o slovné prešmyčky (Janko Hraško, Viera Viera, Jano Bano a podobne)

Cieľom trolích fariem je vytvoriť informačný chaos a otočiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie. Zahlcujú sociálne siete svojimi naratívmi a dezinformáciami za účelom vytvorenia atmosféry, že ide o želanie celej verejnosti. Ide o jednu z manipulatívnych techník prokremeľskej propagandy. O tejto aktivite sme mali informácie už pred začatím konfliktu. Vojna na Ukrajine ich činnosť iba masívne zaktivizovala.

Ako príklad významného šíriteľa dezinformácií uvádzame v súvislosti s vyššie priloženým príkladom tento profil: https://www.facebook.com/len.iza.338/videos/682197096163411/

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pre mňa ako nezainteresovaneho mi pripadá skôr toto všetko čo sa deje okolo Ruska je klamstvo. Tak ako média tlačili koronu a hovorili ,že tu pokapeme jak prasce, tak isto tlačia ze Rusko je zle a bla bla. Ja neverím už ničomu co vidím v TV a beriem všetko s veľkou rezervou. Osobne si myslím, že naša malá krajina sa dostala do takého štádia, že bude nás uplacaju Rusi, alebo USA, Brusel a podobne. Sme v takých sračkach, že sa nevieme sami rozhodnutí kam chceme patriť. Už sme dávno není Slovenská republika. Sme uplacaný a takto to aj vyzerá. Želal by som si aby bolo Slovensko nestranne a suverenné. Ale to by sa to tu muselo od základu prekopat na politickej scéne.

  2. Preco by sme mali verit tomu co hovoria rusi? Co vyhlasenie, to loz. Uz aj sami sa v tom zamotavaju. U nas to opakuju uzitocni idioti/plateni trolovia.

    „My mame vojakov iba na cviceni, nejdem utocit na ukrajinu“

    A este lepsie bolo obsadenie Krimu:
    „To nie my, to miestna domobrana, zeleni muzikovia“
    A o dva roky neskor, rozhovor s Putim:
    „Samozrejme ze to boli nasi vojaci“, povedal hrdo, s usmevom na tvari.

    Bombardovanie porodnice(klamu tak ze sa ani nevedia dohodnut):
    Lavroj: Bola tam zakladna Azovu, nemocnica sa nepouzivala
    Ruske Min. Obrany: My sme v tej oblasti nic nebombardovali.

    Dovod Utoku na ukrainu, kazdu chvilu nieco ine:
    -Denacifikacia(A to nemaju nic podobne ako Uhrika a Kotlebu v parlamente, Azov sa u nich do parlamentu nedostal)
    -Isli nas napadnut.
    -Zabijaju tam rusov.
    -Maju chemicked/bio zbrane.
    -Vyvijaju jadrove zbrane(Ktore uz raz mali 30 rokov do zadu a dobrovolne sa ich vzdali)

    Dajte mi dovod preco by som mal Rusom verit? Kedy oni hovoria pravdu?

    Este aj ked ustupuju tak povedia ze: „Rusko „drasticky zníži“ vojenskú aktivitu okolo Kyjiva a Černihivu,“

    A samozrejme, toto neni vojna, ale specialna operacia.

  3. Dnes ide na Ukrajine denacifikáciu a demilitarizáciu a zomiera veľké množstvo ľudí. V Izraeli nestačia pochovávať. Nemci majú vyhlásený núdzový stav kvôli plynu. Čína zatvára 50 miliónové oblasti kvôli desiatkam pripadov kovidu. A obyčajný priemerný človek, unavený z práce, po doučení sa s deťmi, okúpaní a rozprávke, padá do postele s motlitbou na perách, nech to už v tom veľkom svete skončí.

  4. Všetci účastníci vojnových konfliktov dezinformujú…pravda sa ohýba,vždy to tak bolo,vždy to tak je a vždy to tak bude..

  5. Esteze mame institucie, vdaka ktorym viem, co si mam mysliet a ake mam mat tie spravne nazory. Chcem byt totiz poriadny euro normie a nie nejaky neuspesny dezolat :))))

  6. Takže ako jeden debil, kt. poznám povedal: Ukrajinci si tie bytovky, školy a nemocnice bombardujú sami. Mám veriť tomu?? V sračkách sme len preto, že takýto dementi s jednociferným IQ majú právo voliť.

  7. Deep state (US ambasáda) zatiaľ riadi naše politické bábky. Terrorizmus NWO nám siaha na holý život! Nielen chlad, hlad, nezamestnanosť, ale aj fašizmus čoskoro zobudí aj najväčších spáčov. Šibenica bude len slabý odvar odplaty tyranizovaného národa!

  8. Star and Stripes..noviny vydávané ministerstvom obrany USA…ich redaktorka Caitlin Doornbos..na Twitter.com…uviedla..Nemôžeme nezávislé potvrdiť správy o zverstvá v Buchu.Vidime rovnaké obrázky ako vy,nemáme žiadne dôvod vyvracat ukrajinské tvrdenia.
    .Je zrejmé,že je to hlboko,hlboko znepokojujúce.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img