ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Ministerstvo vnútra nám poskytlo odpovede na otázky súvisiace s príspevkami na ubytovaných utečencov pred vojnou z Ukrajiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na konci uplynulého týždňa  Ministerstvo vnútra SR zverejnilo podklady potrebné k žiadostiam na vyplatenie príspevkov pre ľudí poskytujúcich ubytovanie Ukrajincom utekajúcim pred vojnou.

Hneď po zverejnení nám do redakcie volalo viacej ubytovávateľov nielen zo Serede s tým, že tlačivá a prílohy sú pre bežného človeka zložité a zmluva ako aj ostatné tlačivá nie sú ľuďom bez právneho vzdelania dostatočne zrozumiteľné.

Podklady zverejnené Ministerstvom vnútra  SR  sme si naštudovali a nasimulovali sme si niektoré reálne situácie, na základe ktorých sme pripravili niekoľko otázok. O odpovede sme požiadali Tlačový odbor MV SR. Vyslovene sme pracovníčky odboru požiadali o zrozumiteľné odpovede rečou blízkou bežnému človeku, u ktorého sa nepredpokladá znalosť príslušných zákonov – teda ľudí, ktorí sa svoj príbytok rozhodli poskytnúť prevažne mamičkám s malými deťmi v núdzi.

Netrúfame si z doručených odpovedí spracovať dostatočne zrozumiteľný materiál a tak uverejňujeme otázky a za nimi odpovede tlačového odboru MV SR.

Ziadame o vysvetlenie niektorych pojmov sposobu vyplnenia niektorych pozadovanych udajov.

kto je povazovany za opravnenu osobu? Je to jeden z vlastnikov nehnutelnosti? Ak ano, ktory a potrebuje splnomocnenie od odstatnych vlastnikov? (cestne prehlasenie na cudzinecku policiu podpisuju vsetci vlastnici nehnutelnosti)

Oprávnenou osobou podľa zákona o azyle je:

a) Osoba, ktorá vlastní nehnuteľnosť slúžiacu na bývanie v jej územnom obvode, ktorá v nej poskytne bezodplatne ubytovanie odídencovi

b) právnické osoby, ktoré poskytujú bezodplatne ubytovanie odídencovi v nebytovej budove slúžiacej na krátkodobé ubytovanie, ktoré vlastnia alebo spravujú, ak takéto ubytovanie neposkytujú na základe živnostenského oprávnenia

c) obec alebo vyšší územný celok, ak bezodplatne poskytuje ubytovanie odídencovi v nehnuteľnosti, ktorú vlastní alebo v nehnuteľnosti, ktorá je v správe alebo vo vlastníctve jej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie, ak takéto ubytovanie neposkytujú na základe živnostenského oprávnenia.

V prípade spoluvlastníkov nehnuteľnosti zmluvu o poskytnutí ubytovania podpisujú všetci spoluvlastníci. Výkaz postačí, ak bude podpísaný jednou osobou. Je vecou spoluvlastníkov dohodnúť sa, kto z nich vyplní výkaz a účet ktorého z nich uvedie vo výkaze.

trvale bydlisko odidenca? – v cestovnom doklade – pase- pripadne na rodnom liste sa tento udaj nenachadza (vychadzame z praktickych skusenosti s cudzincami a na zaklade osobneho poznania cestovnych pasov obcanov Ukrajiny)

Uvádza sa trvalé bydlisko odídenca v domovskej krajine – trvalý pobyt v domovskej krajine je jednou z náležitostí dokladu o tolerovanom pobyte.

– clanok I. Uvodne ustanovenia – „Odidenec vyhlasuje, ze berie na vedomie, ze pocas poskytovania ubytovania je povinny raz mesacne osobne oznamit obci, ze mu opravnena osoba poskytuje ubytovanie“ – vlastnik nehnutelnosti ktora poskytne ubytovanie nema ako ovplyvnit (donutit) odidenca, aby navstivil obecny/mestsky urad a splnit si povinnost ulozenu mu v zmluve. Bude nesplnenie tejto povinnosti povazovane za prekazku vo vyplateni prispevku?

Áno, ide o zákonnú podmienku, bez splnenia ktorej nie je možné príspevok vyplatiť.

– clanok III. Doba ubytovania – Zmluvne strany sa dohodli na dobu, ze osoba prenechava odidencovi nehnutelnost/cast nehnutelnosti do uzivania na dobu urcitu od … do… – doba od je zrejma. Aky datum „do“ ma vlastnik nehnutelnosti uviest ? v kontexte so sucasnosti platnou novelou zakona, teda len do doby poskytovania prispevku statom??? V jednotlivych materialoch – v Cestnom prehlaseni, ktore podpisali vlastnici nehnutelnosti pre utecenca sa nachadzaju odlisne udaje a odlisne sa mozu nachadzat v tlacivach vystavovanych odidencom Cudzineckou policiou.

Doba „DO“ je na dohode medzi oprávnenou osobou a odídencom. Je na zmluvných stranách, na ako dlho uzatvoria zmluvu. Môžu ju uzatvoriť aj na dlhšiu dobu ako je do konca júna. Avšak, príspevok je možné si uplatňovať iba za ubytovanie poskytnuté najdlhšie do 30.6.2022.

Otazka. Kto zodpoveda za skody vyssieho rozsahu sposobene odidencom napr. odidenec pod vplyvom alkoholu sposobi roztrzku so spolubyvajucim, rozbiju okno, pripadne znicia zariadenie? A podobne…Do akej vysky sposobenej skody zodpoveda a akym sposobom bude skoda vymozitelna? (pripominame, ze o odidencovi ma prenajimatel minimalne udaje, ide o obcana tretej krajiny mimo EU, s najväcsou pravdepodobnostou nie je poisteny na hradenie skod sposobenych tretim stranam a pod.

Ide o občianskoprávne vzťahy, ktoré si môžu oprávnené osoby riešiť prostriedkami, ktoré im umožňuje náš právny poriadok

– Clanok VI. Zaverecne ustanovenia: bod 1./ Zmluva nadobuda platnost … – v bode sa pise o zverejneni zmluvy v Centralnom registri. Kto zodpoveda za zverejnenie zmluvy, v akom termine ju osoba povinna zverejni. Kto je osobou povinnou a nie je problemom uzatvorenie zmluvy za spätne obdobie?

V centrálnom registri zmlúv zverejňujú zmluvy iba subjekty, ktorým táto povinnosť vyplýva zo zákona.

– DOLEZITE !!

Prosime navod, akym sposobom ziska podpis na zmluvu prenajimatel od osob, ktore uz nie su v nehnutelnosti ubytovane, ale svojvolne sa rozhodli v priebehu marca poskytnute ubytovanie opustit a ubytovat sa inde.

Bude prispevok vyplateny aj prenajimatelovi, ktory z objektivnych dovodov nema moznost vcera zverejnenu zmluvu podpisat ? Moze prenajimatel v pripade ze predmetne osoby dohlada, zmluvu podpisat so spätnym datumom? Pozor !! Ide o zmluvu, ktorej zverejnenie je zrejme a preto je potrebne jasne a zrozumitelne dat obcanom na vedomie, ci antidatovanie takejto zmluvy nebude povazovane za pokus o podvod.

V takomto prípade uplatnenie nároku na poskytnutie príspevku nie je možné, keďže zmluvu o poskytnutí ubytovania možno uzatvoriť iba v čase, keď ubytovanie v nehnuteľnosti trvá.

Politici na verejnych tlacovych besedach informovali o tom, ze budu mat pravo na prispevok vsetci, ktori poskytnu ubytovanie utecencom a to aj tym, ktori cez SR len tranzitovali. Akym sposobom su povinni ubytovatelia preukazat dlzku ubytovania a identifikovat konkretne osoby, ktore boli ubytovane (tlacivo odidenca vystavene Cudzineckou policiou tieto osoby nemali).

Zmluvu o poskytnutí ubytovania možno uzatvoriť iba v čase, keď ubytovanie v nehnuteľnosti trvá.

V e-mailovej komunikacii sa velmi tazko zrozumitelne a strucne daju popisat nezrovnalosti, pripadne nejasnosti – bude tlacova konferencia za ucasti kompetentnych ludi, ktori by dokazali na mieste otazky verejnosti vysvetlit ?

Na vyplnenie a odovzdanie zmluv za mesiac marec 2022 bolo stanovenych 5 pracovnych dni. Nema ministerstvo obavy zo stavu, ze mnozstvo ubytovatelov objektivne toto nestihne ? (kompetentne organy o pravidlach rokovali prakticky mesiac a mestske urady ako aj ministerstvo maju cas na spracovanie veci min. 10 az 15 dni.

MV SR nemá obavy, že by občania SR nestihli vyplniť a odovzdať zmluvy na poskytnutie príspevkov za ubytovanie odídencov z UA.

V prílohe vám tiež prikladáme aktuálny dokument FAQ, v ktorom nájdete odpovede na niektoré z najčastejších otázok.

!FAQ

Tlačový odbor | kancelária ministra vnútra SR

– – –

Tlačovú správu MV SR so zverejnenými podkladmi sme uverejnili tu:

Informácie k príspevku za ubytovanie cudzinca podľa zákona o azyle

A následne článok informujúci o otázkach odoslaných na Ministerstvo vnútra:

MV SR zverejnilo “Zmluvu o poskytnutí ubytovania verejnosti”. Ľudia nás zasypávajú otázkami ako ju vyplniť

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img